soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

382806463_710305964463822_8546834431065828572_n Svet24.si

Foto: Janko pridelal najtežjo in najlepšo bučo,...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

primoz roglic pm Ekipa24.si

Res zapušča Jumbo-Vismo? Roglič v svojem slogu ...

alex-the-dancer Njena.si

Zabavljač 'Alex the dancer' v resnici komaj ...

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 30.06.2023 14:05:31

Slovenski klubi tekmujejo v nelojalni konkurenci. Že Hrvati so drug svet ...

alesfevzer.com
Redki so koščki na zemeljski obli, kjer je iz naslova medijskih pravic na voljo manj denarja.

Člani izvršnega odbora NZS so pred dnevi potrdili predlog strokovne službe krovne organizacije, da si bodo klubi Prve lige Telemach v prihajajoči sezoni iz naslova medijskih in sponzorskih pravic razdelili 2,1 milijona evrov. Od tega najprej 50 odstotkov sredstev v enakih deležih najpozneje do konca jesenskega dela sezone. Vsakemu klubu bo tako pripadlo 105 tisočakov, preostali del finančne pogače se bo 'razrezal' na osnovni osvojenih točk. Za primerjavo: Olimpija je v pretekli sezoni prejela nekaj več kot 167 tisoč evrov, zadnjeuvrščeni Tabor dobrih 50 tisoč.

Predstavniki ostalih športov pri nas so ob tem vsaj nekoliko zavistni, toda po drugi strani je dejstvo, da v današnjih nogometnih časih govorimo o 'drobižu'. Vsak evro klubom kakopak pride še kako prav, ampak vendarle so redki koščki na zemeljski obli, kjer je iz tega naslova na voljo manj denarja. To gotovo nazorno razkriva, da nogomet na sončni strani Alp vendarle nima takšnega statusa, kot si marsikdo hoče domišljati. Zlasti klubski! Mnogi, še posebej dežurni kritiki, tega nočejo priznati, ampak slovenski predstavniki na mednarodnem prizorišču so v primerjavi s tekmeci v veliki večini primerov v močno podrejenem položaju. Zato bi si evropske zmage zaslužile več spoštovanja, ob porazih bi potrebovali (vsaj nekoliko) več objektivnosti.

Dovolj se je ozreti k sosedom. Italijani, Avstrijci in Madžari so tako ali tako svetlobna leta pred nami, Hrvati, s katerimi se tako radi primerjamo, prav tako. So drug svet. Ne verjamete? Tukaj imate dokaz! Medijske pravice za naslednja štiri leta so prodali za reci in piši 44 milijonov evrov. Klubi si torej v vsaki sezoni razdelijo 11 milijonov (tudi na podlagi tekmovalnih dosežkov), kar denimo pomeni, da je Šibenik, ki je izpadel iz elite, 'pokasiral' 645 tisoč evrov, ob tem pa dobil še dodatnih 132 tisoč evrov pomoči, da bi se lažje znašel v drugem kakovostnem razredu tekmovanja. Prvaku Dinamu je pripadlo 1.231.000 tisoč evrov, šele peto mesto na lestvici je 'vredno' manj kot milijon – 915 tisoč evrov. Ste se prepričali, da slovenski klubi tekmujejo v nelojalni konkurenci in si zaslužijo nekaj več prizanesljivosti? Posledično drži, da liga bi najboljša, a je naša!

Članki iz rubrike