900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 12.06.2019 12:43:22

Bil je prekmurski SMRTNI GREH, MURA mu je dala ODPUSTEK

Aleš Cipot/Fotolens
O tem se je na ravnici šušljalo že kar nekaj časa, medtem je postalo uradno. Še ne tako davno sta v prvoligaški druščini bila hude boje, zmaga je bila vedno vredna več kot tri točke, zdaj sta rivala z ravnice postala zaveznika.

Včasih je bil derbi. Veliki derbi, ki je polnil stadiona v Murski Soboti in Beltincih. Rivalstvo med Muro in takratnim Potrošnikom na slovenskem prvoligaškem prizorišču je bilo nekaj posebnega, čustva so bila temu primerna, v prekmurski strasti je uživala in jo občudovala vsa Slovenija.

Medtem so se razmere spremenile, oba kluba sta v preteklem obdobju preživljala zelo težke trenutke. Črno-belim se je uspelo vrniti na nekdanja pota in tudi v evropsko konkurenco, 'žuti marki' so se povzpeli do drugega kakovostnega razreda tekmovanja, zdaj pa se je zgodilo, kar se je pred leti zdelo (skoraj) nepredstavljivo. Uresničila so se namigovanja o tem, da bosta nekdanja rivala sklenila dogovor o sodelovanju, o partnerstvu, združila sta moči z namenom lepšega prekmurskega nogometnega jutri.

PRVI KORAK
"Sodelovanje in sinergija sta gibali razvoja in napredka na številnih področjih, nogomet ni izjema. Prav to sta glavna temelja partnerskega sodelovanja, ki sta ga sklenila DNŠ Mura in ND Beltinci. Sporazum se nanaša na strokovno in kadrovsko sodelovanje v prihodnjih dveh letih in predvideva izmenjavo igralcev med kluboma. Igralci, starejši od 14 let, bodo imeli možnost napredovati v zanje najbolj primernem nogometnem okolju, o čemer se bosta usklajevali strokovni vodstvi obeh partnerjev. Predstavniki obeh klubov so se strinjali, da gre za pomemben nadaljnji korak pri razvoju prekmurskega nogometa.
Prvi korak povezovanja prekmurskih oziroma pomurskih klubov je začetek graditve prekmurske nogometne izobraževalne piramide, kar kaže na odgovornost do razvoja prekmurskega nogometa vodilnih v obeh klubih. Novo sodelovanje bo tudi temelj za nadaljnji rezultatski napredek obeh klubov, motivacijsko okolje za napredek igralcev v mednarodno nogometno okolje in povečevanje konkurenčnosti DNŠ Mura v tekmovanju za vrh slovenskega nogometa," so ob sklenitvi dogovora zapisali pri soboškem prvoligašu.

NI BIL LAHEK, A TEŽJI ŠELE PRIHAJAJO

Kot na dlani je, da gre za pomemben mejnik. Zelo pomembnega, ki bi utegnil v veliki meri vplivati na prihodnost najpomembnejše postranske stvari na svetu na ravnici. Kakopak je vse odvisno od tega, kako bo partnerstvo zaživelo v praksi, sklenitev dogovora je šele prvi korak. Težji šele sledijo, čeprav je hkrati res, da tudi prvi ni bil lahek. Nikakor ne! Še ne tako davno je bilo kaj takega skoraj nepredstavljivo. Da bi Mura in Beltinci sodelovala? Kako že? Da bi velika rivala začela na nek način skupno pot? To za skoraj slehernega navijača obeh klubov ni bila le misija nemogoče, bila je nočna mora. Bila je ... Vmes se je marsikaj spremenilo. In tako kot se spreminja svet, se spreminjajo tudi nogometne razmere na skrajnem severovzhodu dežele na sončni strani Alp. In stanje duha. Do te mere, da sta rivala postala partnerja. Roko na srce, resda tudi (ali predvsem?) zaradi tega, ker je bil to za Beltinčane na neki način izhod v sili, v nasprotnem primeru bi bržkone težko preživeli. Ali živeli življenje, dostojno kluba, ki je nekoč navduševal Slovenijo. Zaradi volje oziroma izjemne zagnanosti enega človeka, ki je takrat imel denar in moč, na daljši rok je bila sicer sijajna zgodba v ekstremno majhnem okolju nevzdržna.

MURA NA VRHU PIRAMIDE

In takšna je tudi v številnih okoliških nižjeligaških klubih, v katerih se bodo prej ali slej morali sprijazniti s spoznanjem, da tako ne gre več naprej, da je treba nujno ukrepati, primer Mure in Beltincev bi bil lahko pravšnje vodilo. V Prekmurju je bila misel o sodelovanju ali povezovanju (pre)dolgo smrtni greh. Pomembno je bilo obdelovati le svoj vrtiček, najpomembnejše biti boljši od najbližjega soseda. Vse drugo je bilo nekako mogoče preboleti. V zadnjem obdobju se je stanje sicer začelo spreminjati. Tako kot v primeru Beltincev tudi po sili razmer, posledično številna lokalna rivalstva počasi, a vztrajno umirajo, nekatera so že umrla. Na 'prvo žogo' se ne sliši logično, a morda je to rešitev za prekmurski nogomet kot tak. Ker je jasno, da je klubov vendarle preveč in da brez takšnega ali drugačnega povezovanja skoraj ne bo šlo (več). Prav tako se zdi, da je zares napočil idealen trenutek za vzpostavitev piramide, ki bi bila v interesu vseh in v kateri bi bile vloge natančno razdeljene, na vrhu bi bila kakopak Mura. Sliši se preprosto, vendar je dejstvo, da niti po naključju ni tako. Potrebnih bi bilo veliko pogovorov, veliko kompromisov, a kjer je volja, je tudi pot!

Članki iz rubrike