Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
13.08.2014 08:18:10
Deli članek:

V mestu vrtnic za prvo letošnjo lovoriko

Drago Wernig - TAKA

Sinoči smo v Cardiffu dobili zmagovalca evropskega superpokala, drevi ga bomo imeli tudi na sončni strani Alp.

Termin resda ni običajen, a dejstvo je, da gre za prvo lovoriko v novi sezoni, za katero se bodo danes ob 20.15 udarili Mariborčani in Goričani. Čeprav bo dvoboj v mestu vrtnic, tako je odločil žreb, vloga favorita pripada vijoličastim iz Ljudskega vrta, ki so do zdaj uresničili vse cilje. V prvenstvu imajo stoodstotni izkupiček, hkrati so si z uvrstitvijo v zadnji krog kvalifikacij za ligo prvakov že četrtič zapored zagotovili jesensko prisotnost na mednarodnem prizorišču.

Mariborčani so se v slovenski Las Vegas odpravili že včeraj. V dobrem ozračju. "Stanje v moštvu je obetavno, zelo pozitivno. Seveda nas veseli, da smo uresničili vse dozdajšnje cilje, ampak še naprej ostajamo na trdnih tleh. Ker se zelo dobro zavedamo, da je pred nami še ogromno dela, ogromno izzivov," pravi Ante Šimundža.
BREZ PODALJŠKOV, TAKOJ ENAJSTMETROVKE
V primeru neodločenega izida po rednem delu dvoboja v novogoriškem Športnem parku, ki ga bo vodil ljubljanski sodnik Mitja Žganec, igralcev ne bo čakalo še dodatnih trideset minut. Ob takšnem razpletu podaljškov namreč ne bo, ampak bodo zmagovalca odločili streli z bele točke.
Pričakovanja vijoličastih so kristalno jasna. Kot vedno. "Gre za prestižno lovoriko, ki jo seveda želimo osvojiti, a enako velja tudi za Goričane. Za nas je vsaka naslednja preizkušnja najpomembnejša, priprave so temu primerne. Vsekakor si bomo po najboljših močeh prizadevali, da bi bili uspešni. Vedno je lepo osvojiti lovoriko, ki bi bila hkrati pravšnji dodatni zagon za naprej," je pristavil trener dvanajstkratnih prvakov.

V zgolj petih dneh se bo zgodil že drugi medsebojni obračun. Se bo današnji razlikoval od sobotnega pod Kalvarijo? "Vsaka preizkušnja je poglavje zase. Poleg tega smo v soboto igrali v Ljudskem vrtu, kjer smo vseskozi prevladovali, zdaj se bomo pomerili v Novi Gorici. Da, pričakujem drugačno tekmo. Prav gotovo tudi zaradi dnevne forme vsakega posameznika, toda verjamemo v svoje sposobnosti in kakovost, ki jo premoremo," je odločen 42-letni strokovnjak na vijoličasti klopi.

Zdaj je že v navadi, da iz tekme v tekmo v začetni enajsterici posega po rotacijah, tudi danes brez njih bržkone ne bo šlo. "Obetajo se nekatere spremembe z namenom skušati razdeliti minutažo, seveda so odvisne tudi od značilnosti nasprotnika. Vsekakor si želim sestaviti čim boljšo zasedbo, namen vedno ostaja nespremenjen. Zmagovati. Imamo dovolj širok in kakovosten kader, ki je sposoben uresničiti vedno ambiciozne cilje NK Maribor," je sklenil nekdanji odlični napadalec.

NEGATIVNI NIZ OBRNITI ŽE NOCOJ
Na drugi strani so Goričani v novo sezono krenili zelo slabo, na štirih tekmah so zabeležili štiri poraze in se trenutno nahajajo na 9. mestu 1. SNL, slabše od njih so le Radomlje. Pri Gorici, ki se tudi letošnjo sezono ukvarja z velikimi, pravzaprav tektonskimi premiki v kadru, takšnega začetka zagotovo niso pričakovali. Odločeni so, da nocoj ubijejo dve muhi na en mah, zabeležijo prvo zmago na uradnih tekmah v letošnji sezoni in osvojijo novo lovoriko. A čaka jih težka naloga.

"V Mariboru nismo odigrali slabe tekme, predvsem prvi polčas je bil dober, boljši kot drugi. Vemo, kaj je treba popraviti, predvsem v napadu moramo biti bolj umirjeni. Enkrat se mora ta negativni niz obrniti in mislim, da se to lahko zgodi že nocoj," je optimističen napadalec Luka Majcen, ki ve, da jim nasproti stoji objektivno močnejši nasprotnik: »Maribor je evropska ekipa, to se vidi tudi po njegovi igri. Ima zelo dobro ekipo, ampak mislim, da se lahko vsakomur v Sloveniji postavimo po robu, treba je najti samo pravo taktiko in način, pa lahko pade vsako moštvo.«

Kapetan Alen Jogan, ki v soboto ni imel svojega dne, je prepričan, da se bodo tokrat Goričani predstavili v boljši luči. "Zagotovo bi bilo lepo prinesti domov še eno lovoriko. To je nova tekma, na kateri bo treba dati vse od sebe. Poznamo Maribor, vemo, kdo je. Na tekmo smo se pripravljali kot na vsako do zdaj, poznamo nasprotnikove slabosti in poskušali jih bomo čim bolje izkoristiti," je dejal osemindvajsetletni branilec.

Slednji priznava, da so velik problem pri Primorcih predvsem nenehne kadrovske spremembe: "Naša ekipa je glede na lansko zelo spremenjena, nismo še povsem uigrani, prihajajo novi igralci, nekateri so na preizkušnji, tako da se igralski mozaik šele sestavlja, kar je v naši igri seveda opazno. Treba se bo čim prej spoznati in začeti osvajati točke."