Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
12.08.2014 21:07:31
Deli članek:

Portu 772 milijonov evrov

Po tem, ko se je včeraj Eliaquim Mangala za kar 40 milijonov evrov iz Porta prestopil k Manchester Cityju, je to pomenilo, da je portugalski klub v zadnjih desetih letih s prodajo svojih nogometašev zaslužil reci in piši 772 milijonov evrov.

Vse skupaj se je začelo z Njim. Nogometnim strokovnjakom, genijem, za mnoge arogantnim trenerjem Josejem Mourinhem in njegovo neverjetno zmago v ligi prvakov. Zmago, ki je roko na srce ni pričakoval nihče in ki je za portugalski klub pomenila veliko več kot le to, da so se z zlatimi črkami vpisali v zgodovino nogometa nasploh. Porto v naslednjem desetletju resda vsaj na evropski ni ponovil tega uspeha, v sezoni 2010/11 so se mu pod vodstvom Andreja Villasa Boasa približali z osvojitvijo lige Europa, a postal je nekakšen sinonim za valilnico talentov. Zelo dragih talentov. 



JAMES KDO?
Že podatek, da je Mangala postal najdražji branilec v angleškem prvenstvu, pove veliko. Še bolj zgovoren pa je podatek, da je Porto od prodaje svojih nogometašev zaslužil vrtoglavih 772 milijonov evrov, nogometašev, ki so jih od manjših klubov kupili praktično za drobiž In kakšna imena so se kalila na Pirenejskem polotoku! Pred Mangalo je bil njihov najdonosnejši ulov najboljši strelec letošnjega svetovnega prvenstva James Rodriguez, ki so ga pripeljali iz argentinskega kluba Atletico Banfield za 7,5 milijonov evrov, kot povsem neznano ime, nato pa so ga po treh sezonah v kneževino prodali za 50 milijonov. 



HULK REKORDER
Ne smemo pozabiti seveda na legendo portugalskega kluba Radamela Falcaa. 

V mesto odličnega vina se je preselil kot relativno neznano ime evropskim poznavalcem nogometa. Igral je namreč za argentinski River Plate, ki se je zadovoljil z odškodnino šestih milijonov evrov, nato pa se je začela zgodba o uspehu kolumbijskega genija. Na 87 tekmah v vseh tekmovanjih je dosegel neverjetnih 72 zadetkov. Od tega jih je kar sedemnajst zabil v ligi Europa, ko je v sezoni 2010/2011 Porto postal prvak. In nato se je za 40 milijonov preselil v špansko prestolnico. Rekorder vseh rekorderjev pa je Hulk, za katerega je Zenit odštel vrtoglavih 60 milijonov.


USPEŠNI SKAVTI

Med tistimi, ki so dodobra napolnili blagajno Porta, sta bila med drugim še Pepe in Lisandro Lopez, tudi v tem trenutku pa imajo v svojih vrstah nemalo talentiranih igralcev, od katerih izstopa predvsem Jackson Martinez. Ni kaj, ne le odlične nogometaše, pri Portu imajo predvsem odlične skavte, ki predvsem v Južni Ameriki iščejo še neuveljavljena imena. In zaenkrat so pri svojem delu več kot uspešni.



Najbogatejši prestopi iz Porta od leta 2004 

1. Hulk (60 milijonov, Zenit)
2. Radamel Falcao (52 milijonov, Atletic Madrid)
3. James Rodriguez (50 milijonov, Monaco)
4. Eliaquim Mangal (40 milijonov, Manchester City)
5.  Ricardo Carvalho (33 milijonov, Chelsea)
6. Pepe (33 milijonov, Real Madrid)
7. Anderson (32 milijonov, Manchester United)
8. Joao Moutinho (27,5 milijonov, Monaco)
9. Ricardo Quaresma (27 milijonov, Inter)
10. Lisandro Lopez (26,5 milijonov, Lyon)