Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
19.08.2014 13:38:59
Deli članek:

Naj se ponovi leto 1999

Drago Wernig-TAKA

Vijoličasti so danes opravili še zadnji uradni trening pred jutrišnjim izjemno pomembnim obračunom proti Celticu. Trenerja Maribora Anteja Šimundžo veseli predvsem dejstvo, da njegovi varovanci težav s poškodbami nimajo, na novinarski konferenci pa je poudaril, da so priprave na play-off lige prvakov potekale po ustaljenem ritmu.

"Na tekmo smo se pripravljali popolnoma enako, kot na vsak drug obračun, brez pretirane evforije ali obsesije. Spoznali smo nasprotnika in preučili njihove slabe ter dobre strani. Dobili so novega trenerja, tako da njegove ideje še niso toliko vidne, ampak na tistih tekmah, ki smo jih pogledali, se vseeno že vidi njegova roka. Prakticira skandinavski način igre, z ogromno agresivnosti, dinamike in hitrih tekov," je dejal dvainštiridesetletni strokovnjak in dodal: "Naša želja je, da odigramo dobro, pravo evropsko tekmo na visokem nivoju, potrebovali pa bomo tudi kanček sreče. Zavedamo pa se, da bo jutri v Ljudskem vrtu šele prvi polčas."

V KLUBU AMBICIOZNI
Ante Šimundža je pred petnajstimi leti na legendarni tekmi v Ljudskem vrtu v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Lyonu zabil prvi zadetek na tekmi, ki se ga razumljivo še vedno z veseljem spominja, a hkrati priznava, da vzporednic s tistim časom in jutrišnjo tekmo ne more potegniti: "Po pravici povedano, mi misli tokrat niso uhajale na tekmo proti Lyonu. Iz preprostega razloga, ker sem zdaj v vlogi trenerja, takrat pa sem bil v vlogi nogometaša in v tem je velika razlika. Maribor si znova želi v ligo prvakov, vsi v klubu smo zelo ambiciozni, tudi navijači ter mesto so zelo zahtevni in hočejo znova gledati najprestižnejše klubsko tekmovanje v Sloveniji, a zavedamo se, da bo težko. Zagotovljeno imamo Evropo do decembra in to nas veseli, seveda pa želimo narediti še en korak naprej."

CELTIC JE FAVORIT
Nekdanji odlični napadalec vijoličastih je poudaril, da so kljub slabemu nastopu v tretjem krogu kvalifikacij favoriti še vedno Škoti: "Utopično je razmišljati v smeri, da smo mi favoriti. Celtic je glede samega vložka v moštvo, proračuna, obstoja in tradicije ena izmed največjih ekip v Evropi in kot takšni so še vedno favoriti. Res je, da so veliko izgubili s tem, ko so Rangersi izpadli v tretjo ligo in zdaj nimajo več pravih konkurentov v škotski ligi, ampak še vedno gre za odlično moštvo. Je pa res, da tudi mi napredujemo, smo vsako leto izkušenejši in boljši."

Nekdanji trener Mure in Aluminija je bil zanimiv tudi britanskim medijem, ki jih je najbolj zanimalo predvsem njegovo mnenje o tem, na kakšen način je Celtic napredoval. "Poglejte, pravila so pravila. Mi smo se ves čas pripravljali na obračun s Celticom, saj smo bili prepričani, da preprosto ni mogoče, da bi UEFA spremenila svojo odločitev. Res je, da so Škoti izgubili, ampak evropska krovna nogometna organizacija je tista, ki odloča in njihova odločitev je bila takšna, da v play-off napreduje Celtic," je dejal Šimundža in dodal: "Zeleno-beli so sicer izgubili z 1:6, toda če pogledamo potek tekme, predvsem prve, bi se lahko obrnilo popolnoma drugače. Na Poljskem je Celtic že v prvem polčasu dobil rdeči karton, zadnja dva gola pa so dobili v izdihljajih tekme. Če bi imeli malce več sreče, bi lahko tudi napredovali."