Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
19.08.2014 10:36:58
Deli članek:

Na Celtic Parku lahko premagamo vsakogar

Profimedia

Potem ko so v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov s skupnim izidom 1:6 gladko izpadli proti poljski Legii, je škotskega prvaka rešila administrativna napaka kluba iz Varšave.

O tej napaki je bilo prelitega že ogromno črnila, epilog je znan praktično vsem. Celtic je dobil še eno priložnost za izpolnitev sanj, za kar so Škoti zelo hvaležni, prvo tekmo play-offa v Ljudskem vrtu pa pričakujejo optimistično razpoloženi.

Poraz Celtica v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Legii je presenetil marsikoga. Že res, da škotski velikan ne uživa več takšnega ugleda kot nekoč in da nima več tako kakovostnega moštva, kot ga je imel še pred kratkim, toda dva gladka poraza s poljskim prvakom – pri čemer je Legia na prvi tekmi, na kateri je v Varšavi zmagala s 4:1, zgrešila še dve enajstmetrovki – sta močno načela ugled Keltov.

Skoraj neverjeten se v tem trenutku zdi podatek, da so škotski prvaki še pred slabima dvema letoma na domačem Celtic Parku na kolena spravili veliko Barcelono. Katalonce so premagali z 2:1, poraz Barcelone pa je v sodniškem podaljšku z zadetkom omilil Leo Messi. Toda to so bili neki drugi časi, takrat je imel Celtic spoštovanja vredno zasedbo, katere kapetan je bil Grk Giorgios Samaras, zadetek je prispeval odlični Vincent Wanyama, s klopi pa jih je vodil perspektivni severnoirski strokovnjak Neil Lennon.

Nikogar izmed omenjenih zdaj ni več na Celtic Parku, s Samarasom Škoti letos niso podaljšali pogodbe, Wanyamo so prodali že pred začetkom prejšnje sezone, maja pa je klub zapustil tudi Lennon, ki se ni strinjal s klubsko politiko in direktorjem Petrom Lawwellom. Petinpetdesetletni Škot je Lennonu sporočil, da bodo v Celticu zaprli pipico in ne bodo več v klub vozili dragih okrepitev, Severni Irec pa je imel povsem drugačne načrte. Želel si je novih, kvalitetnih igralcev, s katerimi bi naskakoval vidnejšo uvrstitev v ligi prvakov, in ko je uvidel, da iz te moke ne bo kruha, je odšel.

Zamenjal ga je dokaj neznani norveški trener Ronny Deila, ki je pred prihodom na Otok vodil Strømsgodset, s katerim je leta 2013 osvojil tudi naslov v norveški prvi ligi. Norvežanov prihod so otoški mediji cinično pospremili z izjavo, da je s to potezo Celtic dokazal, kam sežejo njegove ambicije. Predstavniki škotske sedme sile so namreč kot glavna kandidata za Lennonovo zamenjavo videli Henrika Larssona in, verjeli ali ne, Davida Moyesa. A pri Keltih so se odločili za Deilo, ki je doživel debakel proti Legii.

Toda po besedah osemintridesetletnega strokovnjaka sta ti dve tekmi že pozabljeni, po dveh zanesljivih zmagah v domačem prvenstvu – v prvem krogu je premagal v gosteh St. Johnstone s 3:0, v drugem pa na domačem igrišču Dundee United s kar 6:1 – je Celtic znova na pravi poti.

"Maribor je dobra ekipa, v zadnjih treh sezonah je bil slovenski prvak. Vemo, da v ligi prvakov lahkih nasprotnikov ni in da nas čaka težka tekma, toda hkrati se zavedamo, česa smo sposobni, ko smo tisti pravi. Naredili bomo vse, da bi se dobro pripravili na obračuna z vijoličastimi," je po zadnji zmagi dejal Deila in dodal: "Vem, da lahko igramo veliko boljše, kot smo igrali v prejšnjem krogu proti Legii. Pomembno je tudi, da je povratna tekma na Celtic Parku, in to nas navdaja z optimizmom. Navijači stojijo za ekipo, kar je fantastično. Videl sem, kako so videti evropski obračuni na našem domačem igrišču, in zdaj razumem, zakaj nam tu uspevajo tako dobri rezultati. Vem, da moramo še napredovati, in videli bomo, kakšen bo naš napredek na naslednjih tekmah. Zavedam pa se, da ko igramo na svoji najboljši ravni, lahko na Celtic Parku premagamo vsakogar, in to je dobra stvar."

Optimističen je tudi izkušeni osemindvajsetletni nogometaš zeleno-belih Charlie Mulgrew. "Zdaj smo skupaj že nekaj tednov, bolje smo pripravljeni in odigrali smo že nekaj tekem, tako da bodo naše predstave vse boljše," je dejal škotski reprezentant in dodal: "Tudi trenerja smo že boljše spoznali, ugotovili smo, kakšno igro si želi od nas, in to nam je v veliko pomoč. Ne prehitevamo dogodkov, hvaležni smo, da smo dobili še eno priložnost v kvalifikacijah za ligo prvakov, zavedamo pa se, da nas čaka težak obračun z Mariborom. Naredili bomo vse za napredovanje, pripravljeni smo in prepričan sem, da bomo odigrali veliko bolje kot proti Legii."

Nekaj besed o sredini tekmi je spregovoril še norveški napadalec v vrstah škotskega prvaka, Norvežan Jo Inge Berget, ki je v Celticu na posodi iz Cardiff Cityja, na obračunu z Dundee Unitedom pa je zabil dva gola: "Marsikaj smo dolžni in marsikaj še moramo pokazati v kvalifikacijah za ligo prvakov. Dokazati moramo, da smo dobra ekipa. Tri točke proti Dundee Unitedu so nam vlile nekaj samozavesti in na tej zmagi moramo graditi."