Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
19.08.2014 09:02:36
Deli članek:

Madridska kluba v boj za superpokal

Reuters

Začenja se sezona španskega klubskega nogometa, pred prvim prvenstvenim krogom, ki bo na sporedu prihajajoči konec tedna, pa bosta aktualni prvak Atletico in pokalni zmagovalec Real odigrala tekmi za superpokalno lovoriko.

Podelili jo bodo na vstopu v soboto, prvo srečanje pa bosta madridska rivala odigrala v noči z današnjega na jutrišnji dan. Dobesedno na vstopu v soboto in dobesedno v noči, kajti povratni obračun bo na sporedu ob 22.30, nocojšnji pa še pol ure pozneje.

Če smo se pred nekaj leti takim uram čudili, so za Španijo zdaj že nekaj povsem običajnega in predstavljajo povsem uveljavljen kompromis med tamkajšnjimi nogometnimi institucijami in evropsko nogometno zvezo. Španci svojega superpokala nikakor niso želeli organizirati bolj zgodaj poleti, kot to počne večina držav.

Nikakor se ni obneslo pomikanje v jesenski čas prvenstvenih bojev, ob tem pa so vztrajali pri bolj donosnem določanju zmagovalca na dveh tekmah. S tem so logično posegli v termine srečanj odločilnega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, toda medtem ko evropska zveza ne dovoli igranja v času teh tekem, ni imela nič proti poznejšim uram. V Španiji pa ga tako ali tako praktično ni junaka, ki bi nasprotoval nogometu ob 23. uri ali celo pozneje.

Posebej poleti se takrat življenje v španskih mestih šele dobro začne, in čeprav je danes delovni dan, boste na tribunah ponovno lahko videli celo številne predstavnike najmlajših generacij nogometnih navdušencev. Na tribunah stadiona Santiago Bernabeu, ki bo gostil prvo tekmo in na katerem domuje pokalni zmagovalec, a hkrati, kar je neznačilno za nastope v tej vlogi, favorit tako današnje tekme (oziroma nocojšnje, glede na to, da se bo drugi polčas začel jutri) kot celotnega obračuna.

Real je po neverjetnem razpletu španskega prvenstva za sezono 2013/14 sicer ostal brez državnega naslova in se moral na koncu zadovoljiti celo s tretjim mestom, toda Atleticu se je maščeval z zmago na neposrednem obračunu v finalu elitne lige prvakov, pa tudi nobenega dvoma ne more biti o tem, da v novo sezono vstopa z realno močnejšo zasedbo.

OBLAK (NA KLOPI?) IN OSTALI
Vsemu, kar je beli balet imel že v prejšnjem tekmovalnem obdobju, je dodal v prvi vrsti poosebljeno nemško zanesljivost z imenom Toni Kroos in kolumbijski navdih z imenom James Rodriguez, medtem ko je rdeče-belo madridsko poletje potekalo povsem drugače.

Zaradi odhoda nekaterih glavnih junakov zgodovinske sezone, ki je v marsičem spremenila dojemanje razmerij v španskem klubskem nogometu, je klub s stadiona Vicente Calderon pripeljal številne novince in novo sezono pričakuje s pravcato prenovo. Pri tem ni sicer nobenega dvoma, da je Atletico izbiral zelo natančno, zelo skrbno in tudi zelo dobro.

Del te izbire je bil seveda tudi slovenski čuvaj mreže Jan Oblak, ki naj bi po zadnjih vesteh današnjo tekmo začel na klopi za rezerviste, prišla pa sta tudi tako izjemna nogometaša, kot sta hrvaški napadalec Mario Mandžukić in francoski ofenzivni vezist Antoine Griezmann.

Nobenega dvoma ni o tem, da bi pod vodstvom izjemnega stratega Diega Simeoneja ekipa ponovno lahko igrala pomembno vlogo. Toda veliko vprašanje je, ali se ta vloga lahko približa vlogi v prejšnjem tekmovalnem obdobju, ki je nogometni svet osupnila bolj kot karkoli v zadnjem desetletju, ali celo v še daljšem časovnem obdobju.

Predvsem pa je za trenutni kontekst veliko vprašanje, ali se prenovljeni Atletico v dovolj veliki meri lahko organizira že tako zgodaj, da bi lahko na nocojšnjem srečanju in v skupnem seštevku ogrozil utečen stroj z dodanimi turbinami.

Večina je mnenja, da bo Real evropskemu superpokalu dodal še španskega, toda te napovedi v pričakovanju dvoboja vendarle niso in ne bodo pretirano glasne. Navsezadnje se vsi skupaj še vedno nismo v dovolj veliki meri posuli s pepelom zaradi dosežkov Atletica v lanski sezoni in se v tem pogledu nikakor ne nameravamo dodatno zadolževati.