stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 08.08.2013 00:00:00

Prvi ligaški gol v zgodovini

Reuters
Da nogomet ni več to, kar je nekoč bil, je seveda kristalno jasno. Čeprav igra sama po sebi skozi desetletja ni doživela pretiranih sprememb (še vedno se igra enajst na enajst, še vedno je glavni cilj zabiti gol več od nasprotnika), je gospodarska globalizacija vsekakor spremenila praktično vse, kar sodi zraven.
Danes je sama igra le del celotnega spektakla, nogometni šov pa ponuja še toliko drugih stvari, ki skrbijo, da navdušencem nikoli ni dolgčas. Prestopi so postali prava zimsko-poletna poslastica, razno razni statistični podatki so posladek, ki navdušuje mnoge, televizijski posnetki najbolj čudovitih, najbolj bizarnih in najbolj škandaloznih trenutkov pa nekaj, kar na svetovnem spletu dosega milijardne oglede. Prav tako danes ni več potrebno hoditi na stadione, da bi človek užival v nogometu - dovolj sta dober ponudnik televizijskih storitev in udoben kavč ter seveda daljinec v roki. Hladno pivo in okusen čips sta zgolj dodatka za še večje uživanje.

Nekoč pa je bilo seveda občutno drugače. Še zlasti v letih, ko se je neverjetna zgodovina tega športa šele začela pisati. Tedaj je bilo brcanje žoge zgolj rekreacija, nogometaši so na igrišče stopili šele, ko so zaključili s svojimi kot po pravilu težaškimi službami. Da so tedaj igrali le za dušo oziroma sendvič in pivo, je jasno. Da niti po naključju niso bili zvezdniki, ki bi bili idoli milijonom, prav tako. Če so imeli srečo, je na kakšno pomembnejšo tekmo prišel kakšen novinar in na kratko zabeležil dogajanje.

A več ali manj so bili začetki zaviti v tančico skrivnosti, marsikaj zanimivega je pogoltnila zgodovina danes najbolj priljubljene športne igre na zemeljski obli. K sreči pa ne tudi vsega, ker je nogomet dokaj hitro obnorel množice, so se hitro našli tudi takšni, ki so začeli polniti arhive nogometne igre. Največji mejniki so tako dobro popisani in zabeleženi - še zlasti v najbolj nogometno razvitih državah. V Sloveniji je na žal vse preveč lukenj, vse premalo konkretnih dokazov o tem in onem, za Anglijo pa to zagotovo ne velja. Če bi kdo želel izdati knjigo o angleški nogometni zgodovini, bi jo pisal predolgo, da bi jo zmogel dokončati. Če bi jo vseeno poslali v tiskarske stroje, bi jo ti zagotovo tiskali več mesecev. To je pač zgodovina z veliko začetnico.

MISLILI SO, DA JE AVTOGOL
Angleži so bili pravi pionirji nogometne lige. Njihov pokal FA je najstarejše nogometno tekmovanje na svetu, v Londonu je bila odigrana sploh prva tekma po pravilih, ki so več ali manj v veljavi še danes. Leta 1888 je bilo v Manchestru ustanovljeno tudi prvo ligaško tekmovanje - The Football League (TFL). To tekmovanje je bilo vse do leta 1992 najpomembnejše v Angliji, nakar so tedaj ustanovili premier ligo. TFL danes sestavljajo druga, tretja in četrta angleška liga, do danes je bilo v tem tekmovanju odigranih nešteto tekem. Prav s TFL pa je bil več kot sto let povezan eden največjih misterijev v zgodovini svetovnega nogometa - kdo je zabil prvi ligaški gol?

Prvi krog prve sezone v sploh prvem ligaškem tekmovanju je bil odigran 7. septembra 1888. Na sporedu je bilo pet tekem: Stoke je doma z 0:2 izgubil proti West Bromwich Albionu, Preston je s 5:2 razbil Burnley, Derby je bil s 6:3 boljši od Boltona, Everton je slavil z 2:1 proti Accringtonu, Aston Villa in Wolverhampton sta se razšla z remijem 1:1. Prav na tej tekmi naj bi padel sploh prvi gol med vsemi: desetletja naj bi ga zabil nesrečni Gershom Cox, ki mu je tedaj uspelo premagati kar lastnega vratarja. Toda 125 let kasneje sta priznani angleški novinar in nogometni zgodovinar Mark Metcalf in njegov prijatelj Robert Boyling prišla do odmevne ugotovitve, da Coxov avtogol vendarle ni bil prvi ligaški gol vseh časov.

OGLAS RAZBLINIL DVOME
Zmedo so povzročili domnevni začetki tekem prvega kroga. Obračun med Prestonom in Burnleyjem se je začel ob 15.50, po treh minutah je Fred Dewhurst že meril v polno. Tekma med Boltonom in Derbyjem bi se morala začeti ob 15.30, a so gostje zamudili, zato je dal sodnik znak za začetek petnajst minut kasneje. Dve minuti zatem je Kenny Davenport že zatresel mrežo Derbyja. A prvi gol naj bi vseeno padel na tekmi med Aston Villo in Wolverhamptonom. Ta naj bi se začela ob 15. uri, dobre pol ure kasneje je avtogol dosegel Cox. "Vrstni red" bi torej moral biti naslednji: Cox je prvi gol zabil ob 15.31, Davenport je drugega prispeval ob 15.47, Dewhurst tretjega ob 15.53. To je bilo zapisano v zgodovino, to je veljalo vse do leta 2013.

Toda Metcalfu nekaj ni dalo miru. Ker kot zgodovinar dobro pozna nogomet v tistih časih, je resno dvomil, da se je tekma med Villo in Wolverhamptonom dejansko začela ob 15. uri. Nogometaši so bili pač tedaj kot po pravilu zaposleni možakarji, ki so, preden so odšli na igrišče, garali v tovarnah. Enako velja za navijače, zato je bil Metcalf mnenja, da se tekma zagotovo ni začela ob treh popoldan, saj do takrat večina še ni mogla prispeti na prizorišče obračuna. A dokaza za to ni imel; k sreči mu je na pomoč priskočil Boyling, prijatelj, ki je zaposlen na oddelku za časopisni arhiv v britanski knjižnici. Mesece in mesece sta skupaj brskala po arhivu, nakar se jima je uspelo pred kratkim dokopati do ključnega dokaza, s katerim se je Metcalfova teza izkazala za pravilno. Na oglasu, objavljenem 6. septembra 1888 v časniku Midland Evening News, je bilo zapisano, da se tekma med Aston Villo in Wolverhamptonom ni začela ob 15. uri, pač pa ob 15.30!

Tekme so se tedaj sicer že res redno začenjale z zamudo, a nikdar predčasno, torej je revolucionarna ugotovitev pripeljala tudi do naslednjega podatka: Cox ni bil prvi strelec ligaškega gola v zgodovini nogometa, zasluge za slednjega si lasti Davenport za njegov zadetek ob 15.47 na tekmi med Boltonom in Derbyjem. Kar 125 let kasneje je bil torej razrešen eden največjih misterijev v zgodovini nogometa.

ČESTITKE S STISKOM DLANI
Avtor prvega ligaškega gola v zgodovini torej ni več sporen, marsikoga pa bo zagotovo zanimalo, na kakšen način je bil dosežen. A takrat ni bilo tako, kot je to danes, ki so je vsak zadetek možno ogledati v tisoč in enem počasnem posnetku. Zato je opis bolj skop. "Po podatkih, ki so na voljo, je verjetno šlo za strel z roba kazenskega prostora," pravi Metcalf in dodaja: "V enem od poročil, ki so še na voljo, piše, da je bil to lep zadetek. Je pa zanimivo, da so se tedaj tekmeci menda glasno razburjali, češ da je bil pred tem prepovedan položaj. Nekatere stvari se niti do danes niso spremenile (smeh). Je bilo pa vsekakor še kako drugače pri slavju. Tedaj se igralci niso objemali in skakali eden na drugega. Davenportu so čestitali s stiskom dlani, a le tisti, ki so mu bili blizu, nihče ni od daleč pritekel k njemu ali kaj podobnega."

Davenportu ne glede na vse nikdar ni bilo dano, da bi izvedel, da bo za vedno zapisan v zgodovino. Nogometaš, ki je bil rojen le streljal stran od stadiona, na katerem je zabil tisti znameniti gol (danes tam stojijo vrstne hiše), je umrl vsega dvajset let kasneje - star je bil 46 let. Za Bolton je igral do leta 1892, nato je nekaj časa preživel pri Southportu, dvakrat pa si je nadel tudi dres angleške reprezentance. Po koncu kariere je postal trener mladih pri Boltonu, kaj se je nato dogajalo z njim, ni znano. A če bi danes prebral to, kar ste ravnokar prebrali vi, bi bil zagotovo še kako ponosen. Konec koncev si pač vsi želimo, da bi bil dokaz o našem obstoju zapisan v zgodovino človeštva.

Članki iz rubrike