mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 15.07.2021 17:18:32

Spidvejisti le začenjajo sezono svetovnega prvenstva

Matej Žagar z optimizmom gleda v novo sezone.
sk
Najboljši spidvejisti na svetu bodo tudi letos, tako kot v prejšnji sezoni, občutili posledice koronske krize. Po številnih odpovedih dirk in premikih začetka sezone se bo nova sezona svetovnega prvenstva, serija grand prix, začela ta konec tedna v Pragi, kjer bosta prvi dirki v letu 2021. Nastopil bo tudi najboljši slovenski dirkač Matej Žagar.

Po prvotnih načrtih bi se morala sezona 2021 najprej začeti v Terenčanu pri Vidmu konec aprila, potem konec maja v Nemčiji, a so obe dirki odpovedali. Sledilo je še nekaj odpovedi in prestavitev dirk, nedavno pa so pri vodstvu tekmovanja oblikovali koledar, ki je nekakšen kompromis med prizorišči, kjer lahko izvedejo dirke, ter njihovim številom.

Tako so se vrnili k lanski rešitvi dvojčkov dirk, ko bosta na istem prizorišči po dve dirki v petek in soboto. Začeli bodo v Pragi, dve dirki bosta potem še v Vroclavu 30. in 31. julija, pa v poljskem Lublinu 6. in 7. avgusta. Sledijo tri "enojne" dirke, švedska Malilla 14. avgusta, ruski Tojati 28. avgusta in danski Vojens 11. septembra, finale sezone pa je za zdaj predviden z dvojčkom v poljskem Torunu 1. in 2. oktobra.

Na prvi postaji sezone bo tudi nekdanji serijski slovenski državni prvak Matej Žagar, ki lani na edini dirki v sezoni ni nastopil, nasledil ga je Matic Ivačič. Najboljši slovenski dirkač je že dolga leta stalni član elite, letos pa ima sicer precej težav s poškodbami. Zaradi težav z ramo je nedavno tudi izpustil kvalifikacije za SP naslednje leto, skupil pa jo je tudi po padcu na zadnji ligaški dirki na Poljskem, a je v pogovoru za spletno stran elitnega tekmovanja dejal, da bo do Prage nared.

"Nihče ne mara takih padcev. Dobil sem močan udarec v levo nogo, zato sem nekaj časa tudi težko hodil. K sreči pa sem imel zdaj premor in so se stvari popravile. Če bi vozili prejšnji konec tedna, me ne bi bilo. Zdaj se že bolje počutim in bom pripravljen na izziv v Pragi," je o zadnji poškodbi dejal Žagar.

Začetek njegove skupno enajste in devete zaporedne sezone med elitno konkurenco tako ne bo optimalen, a bo skušal na enem najbolj tradicionalnih prizorišč tega tekmovanja, stadionu Marketa v Pragi, kar najbolje nastopiti. Eden od ciljev bo zanesljivo tudi izboljšati lansko 11. mesto v seštevku sezone.

Letos bo imel Žagar še posebej težko delo, če bo želel tudi v sezoni 2022 voziti med elito. Po novih pravilih namreč le najboljša šesterica dirkačev te sezone dobi avtomatično vabilo za naslednjo (prej je bila ta številka osem), v kvalifikacijah, kjer lahko vozovnico dobijo prvi trije, pa letos zaradi poškodbe ni sodeloval.

Konkurenca bo tudi letos ostra. Dvakratni svetovni prvak, Poljak Bartosz Zmarzlik, bo tudi letos predstavljal "tarčo" za vse tekmece. A Zmarzlik prihaja v Prago očitno dobro pripravljen in v dobri formi, saj je prejšnji teden v domačem Lesznu osvojil naslov poljskega prvaka, lovoriko, ki mu je še manjkala v bogati karieri. Tu so še vedno neuničljivi Britanec Tai Woffinden, Šved Fredrik Lindgren, Poljak Maciej Janowski, Danec Leon Madsen, Avstralec Jason Doyle, Rusa Artjom Laguta in Emil Sajfutdinov, Slovak Martin Vaculik, Avstralec Max Fricke, Danec Anders Thomsen, Šved Oliver Berntzon, Poljak Krzysztof Kasprzak in Britanec Robert Lambert.



* Spored SP v speedwayu:
16. julij: Praga 1
17. julij: Praga 2
30. julij: Vroclav 1
31. julij: Vroclav 2
6. avgust: Lublin 1
7. avgust: Lublin 2
14. avgust: Malilla
28. avgust: Toljati
11. september: Vojens
1. oktober: Torun 1
2. oktober: Torun 2

Značke: sp, spidvej

Članki iz rubrike