mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(gb)
(gb)
0 15.07.2021 10:36:39

Slovenke zadovoljile z eno zmago

Ženska reprezentanca Slovenije (od zgoraj navzdol): Inja Fric, Neža Šiftar, Barbara Car, Iza Bela Ivanko, Lara Ječnik, Lana Malek in trener Matjaž Car
BZS
Žensko ekipno evropsko prvenstvo 19 reprezentanc – vse so uvrščene v prvo divizijo– je bilo na Severnem Irskem, na Royal County Down igrišču, v kraju Newcastle, približno 45 kilometrov južneje od Belfasta.

Za slovenske igralke se uvodni dnevi bivanja na Severnem Irskem niso začeli spodbudno, saj so prav vse palice ostale na letališču v Amsterdamu, zato si je bilo za prve treninge palice treba izposoditi. Igrišče, kjer je potekalo prvenstvo, je klasično in lahko rečemo kar tradicionalno links igrišče. Tovrstna igrišča so ob morju, kjer usodo v svojih rokah drži veter, na zelo razgibanih igralnih poljih pa je veliko število sipin in bunkerjev. Takih igrišč v Sloveniji ni, zato je bilo pričakovati nekaj težav ne samo za Slovenke, pač pa za vse reprezentance, ki ne prihajajo s severa Evrope.

Slovenske golfistke so v uvodnih dneh seštevne igre prikazale to, kar zmorejo na takšnem sila zahtevnem igrišču, kjer je močan veter iz zaliva Dundrum – nasproti otoka Man – krojil srečo golfistk. Napovedi po uvrstitvi med 16 najboljših se niso uresničile, zato so naša dekleta v zaključnih bojih za morebitno 17. mesto čakale Valižanke in Belgijke. Po dveh dneh sta bili od 114 tekmovalk najboljši Inja Fric (+11/T65) in Lara Ječnik (+12/T72).

V zaključni fazi prvenstva so Slovenke v tesnem dvoboju s 3:2 premagale Wales (zmage so priigrale Inja Fric, Lara Ječnik in Barbara Car), na zadnji tekmi pa prav tako tesno izgubile proti Belgiji (zmagali sta Inja Fric in Lara Ječnik). V vsakem dvoboju so igrali dvojice (foursome) in štiri posamične igre v match playu.

Zadnji slovenski dvoboj je ocenil trener Matjaž Car: "Dvoboj proti Belgiji je bil izenačen, da bolj ne bi mogel biti. Lara Ječnik in Inja Fric sta nadzorovali potek dvoboja in osvojili dve točki. Barbara Car je dvoboj začela slabše, a je nasprotnico ujela na 11. luknji. Nekaj več sreče je imela belgijska reprezentantka, zato je zmaga odšla na nasprotno stran. Podobno je bilo tudi pri dvojicah, kjer sta igrali Lana Malek in Neža Šiftar. Za novi par točk je malce zmanjkalo. Odlično pa je igrala Iza Bela Ivanko. Po 18 luknjah je bila izenačena, nato pa je na 19. luknji zadela pat s treh metrov. Res smo bili blizu druge zmage. Na naslednji, 20. luknji je Belgijka zadela pat z 12 metrov in tako je zmaga s 3:2 pristala pri Belgijkah."

Slovenska ženska reprezentanca je osvojila 18. mesto, o čemer pred odhodom na Severno Irsko niso razmišljali, hkrati pa je ena zmaga na prvenstvu sila pomembna, saj ne gre prezreti, da je bila reprezentanca najmlajša, njen rating pa bi po pisanih pravilih zadostoval za 19. mesto. Razočaranja pri dekletih ni bilo videti, saj so nedvomno dokazala, da se v sistemu iger foursome in match play lahko soočijo tudi z reprezentancami, ki so bile na prvenstvu uvrščene precej višje.

Kratko analizo nastopov je podala tudi najuspešnejša Slovenka Inja Fric: "Igrišče na Severnem Irskem je bilo odlično pripravljeno. Royal County Down je links igrišče, poleg tega nam je določene težave povzročal tudi veter. To so bile neprecenljive izkušnje. Bilo je kar tekmovalno zabavno, v naši reprezentanci pa je bilo čutiti veliko pozitivne energije. Vse punce smo hvaležne Golf zvezi Slovenije, da nam je omogočila udeležbo na evropskem prvenstvu."

V finalu je Anglija, ki je bila po seštevni igri šele peta, s 5:2 porazila Švedsko. Bronasto kolajno so osvojile Italijanke, ki so premagale Škotinje. 

Članki iz rubrike