Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 13.07.2021 22:28:48

Vita Lukan v Chamonixu tik pod stopničkami

Profimedia
Slovenska športna plezalka Vita Lukan je na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v francoskem Chamonixu osvojila četrto mesto in za las ostala brez prvih stopničk svetovnega pokala v težavnosti. Zmagala je Laura Rogora, ki bo Italijo zastopala tudi na olimpijskih igrah v Tokiu.

Lukanova, ki se je v finale uvrstila s petim izidom, je bila v polfinalu ena od devetih plezalk, ki je priplezala do vrha smeri. V finalu najboljše osmerice mladinski olimpijski prvakinji iz Buenos Airesa 2018 ni uspelo priti do vrha smeri, njen rezultat 38+ pa je zadoščal za končno četrto mesto, kar je vseeno njena najboljša uvrstitev v težavnosti v svetovnem pokalu.

Na prvi tekmi letošnjega svetovnega pokala v težavnosti v Innsbrucku je Lukanova zasedla šesto mesto, na drugi v Villarsu v začetku julija pa je bila peta.

Danes tretja Bolgarka Aleksandra Totkova je sicer imela v finalu enak izid kot Slovenka, a je pred njo končala zaradi boljšega kvalifikacijskega izida.

Italijanka Rogora, nova vodilna plezalka v skupnem seštevku težavnosti, je kot edina prišla do vrha finalne smeri. Drugo mesto je osvojila Američanka Natalia Grossman z rezultatom 41+. Američanka si je po kvalifikacijah delila prvo mesto s Slovenko Lučko Rakovec, najboljši izid pa je imela tudi v polfinalu.

Rakovčeva je po odličnem kvalifikacijskem nastopu obstala v polfinalu, kjer je osvojila 23. mesto.

V moški konkurenci je zmagal Američan Sean Bailey, ki je imel v polfinalu peti izid, v izjemno zahtevni finalni smeri pa je izmed vseh zmogel najvišje, do izida 34+. Drugi je bil Italijan Stefano Ghisolfi, ki je padel pri 32. oprimku. Enak dosežek je uspel tudi Čehu Martinu Straniku, ki pa je zaradi slabšega kvalifikacijskega izida na koncu končal za Ghisolfijem. Najboljši iz polfinala Švicar Sascha Lehmann je bil četrti.

Edini slovenski finalist Luka Potočar je tako kot v Innsbrucku na prvi tekmi letošnje sezone v težavnosti zasedel sedmo mesto. Potočar je v polfinalu tretje preizkušnje letošnjega svetovnega pokala v težavnosti dosegel četrti izid, v težki finalni smeri pa je zmogel do izida 25+, kar je zadoščalo za sedmo mesto.

Milan Preskar, Martin Bergant in Domen Škofic so obstali v polfinalu.

Zaradi priprav na olimpijske igre v Tokiu so na tekmi manjkali številni najboljši plezalci, tudi slovenski olimpijki Janja Garnbret in Mia Krampl.

Konec tedna bo v Brianconu potekala še zadnja tekma svetovnega pokala pred olimpijsko preizkušnjo v Tokiu, ko se bodo plezalci v Franciji znova merili v težavnosti.

Članki iz rubrike