900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(psno)
(psno)
0 14.07.2021 14:31:00

Footgolf v Pomurju nova zgodba o uspehu

Ekipa FGP po 1. tekmi DP v Radencih
arhiv FZS
Footgolf postaja v Sloveniji vse bolj in bolj popularen in resno organiziran. Eden izmed petih stebrov razvoja je tudi Footgolf klub Pomurje, ki pokriva območje skrajnega severovzhoda države (Prekmurje, Prlekija, Slovenske gorice ...).

Klub, ki obstaja tri leta, šteje več kot 20 aktivnih footgolfistov in footgolfistk, ti pa tekmovalno vse bolj napredujejo. Simon Detellbach, zdajšnji predsednik Footgolf kluba Pomurje, ki deluje pod okriljem Športnega društva Mokoš kot sekcija za footgolf, je že leta 2017 pristopil k družini Tivadar (lastniku golf igrišča v Radencih) z idejo o vzpostavitvi footgolf igrišča na površini radenskega golf igrišča. Sprva zelo zadržani in odklonilni odgovori so z vztrajnostjo predlagatelja in predstavitvijo vizije razvoja športa v regiji ter dodatne poslovne priložnosti za lastnika postajali vse bolj pozitivni. Tako se je 4. novembra 2018 ob pomoči dveh tedaj že izkušenih ptujskih footgolfistov (Matija Brodnjak, Damijan Turk) strasiralo (določitev lokacij footgolf lukenj na golf igrišču) novo igrišče za footgolf in že deset dni kasneje je bilo postavljenih devet lukenj. Istega leta je bilo zaradi končanja sezone opravljenih le nekaj poskusnih iger.

V naslednjem letu je footgolf postal del golf igrišča Radenci, Footgolf klub Pomurje pa polnopravni član Footgolf zveze Slovenije. Že 27. aprila 2019 je bila organizirana prva tekma državnega footgolf prvenstva Slovenije z mednarodno zasedbo, ki je štela tudi za točke svetovne rang lestvice FIFG World Tour. Organizirana je bila pomurska footgolf liga in enodnevno pokalno tekmovanje za naslov pomurskega pokalnega prvaka. Prav tako so se na igrišču v Radencih zvrstili številni 'teambuildingi' nogometnih ekip in podjetij ter druga druženja (NK Nafta, Arcont, d. o. o. ...). Klub je nabavil tudi prve kose športne opreme ter izdelal svojo grafično podobo.

Leto 2020 je bilo kljub epidemiji covida-19 za Footgolf klub Pomurje zelo uspešno. Številni tekmovalni dosežki (klub je postal prvi slovenski ekipni prvak, osvojil dva naslova – Anej Vertačnik in Alina Rep – na mladinskem državnem prvenstvu v Olimju in dosegel številne visoke uvrstitve članov na tekmah državnega prvenstva in pokalnega tekmovanja) so pripomogli k povečanju članstva ter zanimanja za footgolf. Trend se nadaljuje tudi v tem letu, saj so se na podlagi številnih treningov in zdaj že tudi izkušenj igre in dosežki članov Footgolf kluba Pomurje približali najboljšim. Po prvi zmagi v DP v moški konkurenci (Simon Detellbach) na prvi tekmi aprila 2019, organizirani v Radencih, smo pred kratkim doživeli še zmago v ženski konkurenci, saj je na tretji tekmi DP Slovenije, organizirani na Ptuju, Nina Marič pometla z vso konkurenco. Na letošnjih treh tekmah za DP so stopničke dosegli še: Nik Kolar (2. mesto, Radenci), Damijan Kaučič (3. mesto, Radenci), Mihael Wajs (3. mesto, Ptuj) in Renato Hvalec (2. mesto, Radenci, 2. mesto, Ptuj) v veteranski konkurenci ter Nina Marič (3. mesto, Radenci) v ženski konkurenci. Tudi drugi člani so dosegli visoke uvrstitve (med 10) na posameznih tekmah.

Dober odnos z upravljalcem igrišča

K rezultatom in uspehom je pripomogel tudi dober odnos z nekdanjim upravljavcem radenskega igrišča Žerdinom in še posebej z zdajšnjim upravljavcem Silvom Puklavcem (Golfek, d. o. o.), ki ima z igriščem in dogajanjem na njem visoke ambicije.

"Kot igralec golfa (član golf kluba Radenci) sem to sorazmerno mlado športno panogo spoznal pred tremi leti, ko se je na igrišču v Radencih naenkrat pojavilo še devet zastavic druge barve. Če sem bil na začetku skeptičen, kot moj marsikateri golfski kolega, sem sčasoma ugotovil, da footgolf ni ovira za golf in da se športa pravzaprav dopolnjujeta. Opaziti je celo pozitivne odzive v smislu sožitja – nekateri footgolfisti so se navdušili tudi za igro golfa in obratno. Lani, ko sem prevzel urejanje in vzdrževanje golf igrišča v Radencih, sem z obema kluboma opravil sestanek in hitro ugotovil, da lahko to zgodbo še nadgradimo. V drugi polovici avgusta načrtujemo posebno druženje in turnir dvojic obeh matičnih klubov – po en golfist in footgolfist. V tem letu sem do potankosti analiziral specifične potrebe footgolfistov glede priprave igrišča, z vsemi člani domačega Footgolf kluba Pomurje in še mnogimi posamezniki iz drugih slovenskih footgolf klubov pa navezal tudi pristno prijateljstvo. Ker so moje ambicije glede razvoja Golf igrišča Radenci visoke, smo si skupaj s člani Footgolf kluba Pomurje zadali ambiciozen načrt, da v bližnji prihodnosti igrišču dodamo še devet lukenj," je povedal Silvo Puklavec.

Vizija footgolfa v Pomurju

Dober odnos z upravljavcem je potrdil tudi predsednik FGK Pomurje Simon Detellbach, znan tudi kot malonogometni delavec, saj je dolga leta opravljal funkcijo podpredsednika v zvezi klubov malega nogometa Ravenska liga, od ustanovitve slovenske malonogometne zveze pa zaseda zelo pomembno funkcijo generalnega sekretarja.

"Zelo sem vesel, da smo ta šport pripeljali v Pomurje. Vsi v klubu se zelo trudimo, da bi ga čim bolj približali širši javnosti in predvsem številnim nogometašem, ki jih v naši regiji ne primanjkuje. V Pomurju sta dve golf igrišči (Radenci in Moravske Toplice). V Radencih smo zastavili zgodbo in vizijo, ki zelo ustrezata sedanjemu upravitelju igrišča Silvu Puklavcu, zato ciljamo na čim boljše pogoje za razvoj naše športne panoge in potrebne infrastrukture. V prihodnje bomo vsekakor poskušali prepričati tudi upravljavce v Moravskih Toplicah, da se vzpostavi igrišče za footgolf. Razloga sta predvsem dva. Prvi je širitev panoge ter dodatna možnost igranja in treniranja na raznovrstnih terenih. Drugi razlog pa tiči v tem, da so Moravske Toplice s hotelskimi kapacitetami in morebitnim formiranjem igrišča s 36 luknjami (2 igrišči po 18 lukenj) verjetno v Sloveniji in tudi širši regiji idealno prizorišče za organizacijo največjih mednarodnih prvenstev v footgolfu (evropsko ali svetovno prvenstvo FIFG)," je glede prihodnosti tega športa v Pomurju optimist Detellbach.

Predsednik je še dodal: "Rad bi se še posebej zahvalil vsem članom našega kluba, ki so pravi entuziasti in ki vsak dan predlagajo nove in nove ideje, kako bi napredovali kot klub in kot posamezniki. Smo prava ekipa, zato bi povabil vse Pomurce, prijatelje, soigralce iz nogometnih vrst in rekreativce, da se nam pridružijo in odigrajo vsaj eno 'rundo' footgolfa na igrišču v Radencih. Zraven sodi dobra družba, zbadanje soigralcev ob zgrešenem strelu in seveda lastni preizkus preciznosti z nogo."

EP na Madžarskem

Na letošnjem evropskem prvenstvu v footgolfu, ki se bo odvijal v nam bližnjem Büku na Madžarskem, bodo slovensko reprezentanco sestavljali tudi številni člani FGK Pomurje. Nekateri so si svoj nastop zagotovili že po treh tekmah DP. Ostali si ga bodo morali priboriti na četrti tekmi DP, ki bo naslednjo soboto v Olimju. 

Načrt tekem in dogodkov na Golf igrišču Radenci (organizacija Footgolf klub Pomurje in Golfek, d. o. o.)

druga polovica avgusta (točen datum bo določen kasneje) – srečanje GK Radenci in FGK Pomurje; tekma dvojic in druženje

4. september – Footgolf Radenci Open 2021; mednarodna tekma FIFG 50

druga polovica septembra (točen datum bo določen kasneje) – Odprto pokalno prvenstvo Pomurja v footgolfu; lahko nastopijo tudi igralci, ki nimajo slovenske oziroma FIFG licence

16. in 17. oktober – Pannonia Cup – Radenci + Ptuj; dvodnevna mednarodna tekma 2 x FIFG 50

Članki iz rubrike