Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
29.05.2014 14:00:00
Deli članek:

Njim pomlad, nam poletje

Reuters

Kdo so možje, ki bodo ovira Slovencem na poti v Katar? Zbrali so se že v ponedeljek, že danes pa jih v podobi Romunije čaka generalka. Čeprav v okrnjeni zasedbi, četverica iz Veszprema bo namreč zaradi zaključnega turnirja lige prvakov selektorju Lajosu Mocsaiju na voljo šele od ponedeljka.

Mocsai je na priprave povabil 22 igralcev, med njimi so za razliko od številčne slovenske tujske legije le trije legionarji. Gabor Csaszar, ki je (za zdaj še) član PSG-ja, pa Barna Putics, ki je nosil dres nemškega Gummersbacha, v bodoče pa bo soigralec Aljoše Rezarja pri francoskem Tremblayju, ter zdaj že nekdanji Celjan Mate Lekai, ki bržčas ne potrebuje podrobnejšega predstavljanja. Vsi ostali prihajajo iz madžarske lige, največ, šest, iz Pick Szegeda, pa kot že rečeno četverica iz Veszprema, trojica iz Balatonfüreda ...

V primerjavi z januarskim evropskim prvenstvom na Danskem, ko so naši vzhodni sosedje zasedli osmo mesto, tokrat ni zraven selektorjevega sina Tamasa Mocsaija in pa Kornela Nagya, ki se je z Dunkerquom veselil naslova francoskega prvaka. Je oziroma bo pa zato za razliko od januarja znova zraven njegov soimenjak, prvi zvezdnik madžarskega rokometa in eden najboljših rokometašev 21. stoletja, Laszlo Nagy. Z njim pa seveda igra madžarske reprezentance dobi novo dimenzijo.

In kako je vse skupaj videti na igrišču? V vratih je Szegedov dvojec Mikler-Tatai, na krilih pa Veszpremov dvojec, skrajno levo je prva izbira Gergő Ivancsik, skrajno desno pa Peter Gulyas. V zunanji liniji ima seveda glavno besedo levičar Nagy, top v levici ima tudi Gabor Ancsin, organizacijo igre ima v prvi vrst na vesti Csaszar, medtem ko si minute na levem zunanjem delita izkušena Ferenc Ilyes in Putics, univerzalni Lekai pa, podobno kot je to počel v Celju, krpa malo tu, malo tam. Na šestmetrski črti je v napadu spretni in okretni Szabolcs Zubai, glavno besedo v obrambi pa ima Timuzsin Schuch, ki je bil lani izbran za najboljšega »defenzivca« lige prvakov.

Za madžarskim rokometom je sicer sijajna pomlad, Pick Szeged je šel do konca v pokalu EHF, Györ je ubranil naslov v ligi prvakinj, Veszprem pa bo konec tedna prvič nastopil v Kölnu. Zanimivo, prav vse tri klube vodijo španski strategi (Pastor, Martin, Ortega), številni pa menijo oziroma bolje rečeno upajo, da jih bodo vsi ti uspehi utrudili in jim odvzeli fokus, zato bo marsikdo tudi na sončni stran Alp konec tedna stiskal pesti za Veszprem. V slogu tistega, njim klubske lovorike, nam svetovno prvenstvo. Oziroma njim pomlad, nam poletje.

Seznam

Vratarji: Roland Mikler, Peter Tatai (oba Szeged), Marton Szekely (Balatonfüred)
Krila: Gergő Ivancsik, Peter Gulyas (oba Veszprem), Attila Vadkerti (Szeged), Milan Varsandan, Gábor Szalafai (oba Gyöngyös), Gergely Harsanyi (Tatabanya)
Zunanji igralci: Richard Bodo (Tatabánya), Ferenc Ilyes, Gábor Ancsin, Zsolt Balogh (vsi Szeged), Barna Putics (Gummersbach/Nem), Bence Zdolik, Balazs Szöllősi (oba Balatonfüred), Gábor Csaszár (PSG/Fra), Mate Lekai (Celje PL/Slo), Laszlo Nagy (Veszprem)
Krožni napadalci: Timuzsin Schuch (Veszprem), Szabolcs Szöllősi (Csurgó), Szabolcs Zubai (Szeged)