Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
11.06.2014 20:15:00
Deli članek:

Plebiscitarna podpora SEHI

Nikola Miljković

Zdaj ni več dvoma, slovenska zveza in posledično slovenski klubi bodo v prihodnje del regionalne družine, ki se združuje pod kratico SEHA. Včeraj je zeleno luč prižgala tudi skupščina Rokometne zveze.

Pričakovano, bi lahko zapisali, zdaj bo treba počakati še nekaj dni, da bodo iz Zagreba, kjer je sedež lige, sporočili, kdo, s koliko in s kom bo sodeloval v regionalni ligi.

V vročem popoldnevu, v razgreti in zatohli predavalnici Fakultete za šport, bi kljub za slovenski rokomet prelomnim točkam težko rekli, da je bila razprava vroča, o kakšnih razgretih strasteh v razgretem ozračju ni bilo ne duha ne sluha. Še najbolj sta pritisk med prisotnimi predstavniki klubov dvignila razprava in posledično glasovanje o spremembi tekmovalnega sistema prve lige, priključevanje oziroma glasovanje o SEHI pa je bilo kljub nekaterim pomislekom deležno skoraj plebiscitarne podpore.


Glas za štirinajst

Precej bolj so se mnenja delila pri naslednji točki, novem sistemu tekmovanja v slovenski ligi. Predstavniki klubov so bili sicer bistveno bolj naklonjeni večji, razširjeni ligi, le četverica od 49 prisotnih klubov je glasovala proti njej. Nekateri so pogrešali konkretnejšo razpravo, spet drugi bi si želeli (striktnejšega) licenciranja, ki bi naredil red na slovenskem klubskem področju in izluščil zdrave prvoligaše, in več časa za pripravo in razpravo, da na mizi ne bi bilo nepretehtanih in nedodelanih predlogov ... A vse to je voda pod mostom, v začetku septembra bo v 24. prvenstvo v samostojni Sloveniji krenilo ducat klubov, Gorenje in Celje PL pa se bosta tekmovanju pridružila v končnici za prvaka. V primeru, da se bo na takšen ali drugačen način v SEHO prebil tudi Maribor, bo tekmovanje začelo enajst klubov, trojica pa se bo priključila v končnici, podrobnosti bodo dorekli na Združenju prvoligašev.

Iz povedanega sledi, da iz lige po pravkar končani sezoni ni izpadel nihče, prvoligaški status sta zadržala tudi zadnjeuvrščena Krško in Sviš, v prvo ligo pa sta se uvrstila oziroma bolje rečeno vrnila Slovenj Gradec 2011 in Loka 2012. V osnovi bo končnica za prvaka bolj kot ne nespremenjena, končnica za obstanek pa bo neke vrste play-out, po katerem se bosta od elite tako kot v preteklosti poslovila najslabša dva.

 

Preizkusno licenciranje 

Iz zbora članov velja še omeniti, da bo predsednik Celja PL Bojan Cizej v predsedstvu zamenjal odhajajočo Metko Kocbek, da bo že s prihajajočo sezono, resda kot neke vrste preizkusna doba, vpeljano finančno licenciranje, in da sta Zagorje in Krim vnovič dobila zeleno luč za priključevanje regionalni ligi, World professional women handball league, v kateri bodo poleg hrvaških (Lokomotiva, Podravka), avstrijskega (Hypo), črnogorskega (Budućnost), makedonskih (Metalurg, Vardar), romunskih (Baia Mare, Brasov), od sezone 2015-16 bojda igrala tudi madžarska kluba (Györ, Budapest). Če bo do takrat seveda zdržala.

Kakorkoli že, zbor članov, na katerem so sprejeli številne prelomne odločitve, je za nami. Ali so bile odločitev pravilne, pa bo sodnik zgolj čas.