elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 40 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
STA
STA
0 06.06.2024 11:04:42

V Pariz tudi veslač Isak Žvegelj

VZS
Slovensko veslanje se po 12 sušnih letih vrača na olimpijske igre. Na veslaški zvezi Slovenije so potrdili, da bo v Parizu poleti v enojcu nastopil Isak Ivan Žvegelj.

Po zaključenih svetovnih olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu so imele nacionalne zveze 14 dni časa, da potrdijo ali vrnejo pridobljene kvote. Ker je v moškem enojcu dejansko prišlo do vračila ene kvote, je ta pripadla najboljšemu naslednjemu skifistu, ki je nastopal tudi na predhodnih kontinentalnih kvalifikacijah. To je bil Žvegelj, ki s tem po London 2012 slovensko veslanje vrača na olimpijske igre.

Nina Kostanjšek, ki je v Luzernu s tretjim mestom neposredno uvrstitev na OI zgrešila za eno mesto, je še vedno prva v čakalni vrsti, če se sprosti kakšno mesto v ženskem enojcu.

Triindvajsetletni Žvegelj je letos pod taktirko Miloša Janše naredil velik kvalitetni preskok in se prebil skozi slovenske, evropske in svetovne kvalifikacije na olimpijske igre. Lani je Žvegelj prvič nastopal v članski kategoriji, letos pa v internih kvalifikacijah premagal Filipa Pfeiferja in si tako pridobil možnost olimpijskih kvalifikacijah.Na evropskih v Szegedu je bil četrti, na svetovnih v Luzernu pa deveti. Isak sicer izhaja iz znane veslaške družina z Bleda - njegov oče Denis je dvakratni udeleženec OI in nosilec ene od prvih dveh slovenskih olimpijskih medalj iz Barcelone 1992, ki jo je osvojil v dvojcu z Iztokom Čopom.

Zelo impresivna je tudi zgodba trenerja Miloša Janše, ki odhaja že na svoje devete Olimpijske igre - Münchna 1972 se je udeležil kot veslač, potem pa bil izjemno uspešen kot trener na OI v Seulu 1988 (bron, osmo mesto), Barceloni 1992 (dvakrat bron), Atlanti 1996 (dvakrat četrto mesto), Sydneyu 2000 (zlato), Atenah 2004 (srebro, deveto mesto), Pekingu 2008 (četrto in šesto mesto) in Londonu 2012 (bron).

"Zelo sem zadovoljen, saj gre ze res veliko tekmo in se je zelo veselim. Veliko mi pomeni tudi zato, ker je bil na OI v Barceloni že moj oče. Mislim, da se je trud poplačal. Pokazalo se je, da smo opravili leta dobrih treningov, tu in predvsem v Sloveniji in tudi že prej na študiju v ZDA. Vsekakor sem pripravljen še naprej delati in se sedaj popolnoma osredotočiti na olimpijske igre," je novico o olimpijskem nastopu pospremil Žvegelj.

Značke: slovenija, pariz 2024

Članki iz rubrike