elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 40 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ou
ou
0 28.05.2024 14:36:20

Deskanje bodo prestavili na Tahiti

Tekmovanje v deskanju na valovih oziroma srfanju bodo iz Francije prestavili na največji otok Francoske Polinezije – na Tahiti.

Tamkajšnji domačini so končno prižgali zeleno luč, saj so organizatorji upoštevali njihova svarila pred negativnimi vplivi na občutljivo okolje tihomorskega paradiža. Organizatorji iger so prisluhnili pomislekom v zvezi z gradbeno zasnovo stolpa in so ga prilagodili tako, da bo imel najmanjši možni vpliv na okolje. Vodja organizacijskega komiteja olimpijskih iger v Parizu Tony Estanguet je dejal, da je bil navdušen nad sprva zelo kontroverznim aluminijastim sodniškim stolpom za deskarsko tekmovanje na Tahitiju. Estanguet, 46-letni trikratni olimpijski prvak v kanuju, si je na kraju samem ogledal stolp in se prepričal o tem, kaj je bilo narejeno. Na stolp, ki se nahaja v morju v Teahupo'oju, se je povzpel, da bi si ogledal tekmovanje v sklopu svetovne deskarske lige (WSL), generalko za olimpijske igre. Zamenjava lesenega sodniškega stolpa, ki ni ustrezal tekmovalnim merilom, z aluminijasto konstrukcijo je povzročila ogorčene proteste. Dela na stolpu v Teahupo'oju na pacifiškem otoku Tahiti v Francoski Polineziji so decembra prekinili, potem ko je barka, ki so jo uporabljali delavci, poškodovala korale.

Lokalni deskarji in okoljevarstveniki so bili ogorčeni zaradi škode na koralah, sprožili so spletno peticijo proti projektu, ki jo je podpisalo več kot 200.000 ljudi. »Vendar so ti pomisleki zdaj popolnoma odpravljeni,« je povedala Annick Paofai, predsednica skupine z imenom Zaščitimo Fenua 'aihere iz Zveze združenj za varstvo okolja (Fape).

Z opravljenim je bil zadovoljen tudi Estanguet. Kot je dejal, imajo sodniki po novem popoln pregled nad dogajanjem, za tekmovanje je bilo namreč nujno, da je stolp v morju. »Vse dobro napreduje,« je dejal. »Teahupo'o je majhen košček raja, veseli smo, da smo lahko del tega okolja. Prisluhnili smo izraženim pomislekom in nekoliko spremenili stolp, da bi se lahko vključil v to izjemno okolje ter spoštoval to čarobno mesto,« je dejal.Za predstavnico okoljevarstvene skupine so bili protesti vredni tega. »Srečni smo, stolp je čudovit, imam celo vtis, kot da se zliva z naravo. Odlično, da smo se združili in izpeljali protestno akcijo, saj bi drugače gradbeniki lahko povzročili velikansko škodo. Treba je biti pošten in reči, da zdaj ni bilo narejene velike škode,« je povedala Annick Paofai.

Tahiti, ki leži približno 15.000 kilometrov od Pariza, je bil izbran za prizorišče druge olimpijske deskarske tekme v zgodovini z namenom vključitve francoskih čezmorskih ozemelj v igre.

Olimpijsko tekmovanje v deskanju na valovih je na sporedu od 27. do 30. julija, z možno preložitvijo do 5. avgusta, če bodo valovi zamujali. Deskanje na valovih je bilo že na sporedu poletnih olimpijskih iger, ki so bile leta 2021 v Tokiu. Brazilec Italo Ferreira je osvojil premierno zlato olimpijsko medaljo v deskanju na valovih v disciplini kratka deska, prva olimpijska prvakinja v deskanju na valovih pa je postala Američanka Carissa Moore.

Značke: tahiti, deskanje

Članki iz rubrike