elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 40 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
STA
STA
0 31.05.2024 16:51:54

Slovensko jadranje na OI v Parizu s petimi posadkami v boj za medaljo

alesfevzer.com
Toni Vodišek (formula kite), Žan Luka Zelko (ilca 7), Lina Eržen (iQFOiL) in Lin Pletikos (ilca 6) ter Tina Mrak in Jakob Božič (470) bodo zastopali Slovenijo na olimpijskih igrah v Parizu, kjer bo po dvajsetih letih ponovljena največja zasedba v olimpijskem jadranju iz naše države. Prvo ime bo nekdanji svetovni in evropski prvak Vodišek.

Ekipa se lahko še razširi. Mariae Vodišek je druga na čakalni listi za nastop v kajtanju, Val Eržen pa je prvi na seznamu morebitnih dodatnih potnikov na deski.

"Letošnje leto nam je postreglo z rezultati, nad katerimi smo bili vrhunsko presenečeni. Peterica posadk se je uvrstila na OI, tako številčna ekipe je bila pred dvajsetimi leti le v Atenah, kjer je bil bronast v razredu laser Vasilij Žbogar za prvo olimpijsko medaljo za slovensko jadranje. To želimo ponoviti v Franciji," je uvodoma na predstavitvi ekipe v Kopru izpostavil predsednik Jadralne zveze Slovenije Samo Lozej.

Toni Vodišek je povedal, da je zelo vesel, ker gre ekipa v tako velikem številu na OI, kjer bodo tekme v Marseillu. "Imeli bomo skoraj dva meseca priprav, to bo skoraj tako, kot bi bili v domačem okolju in se bomo gotovo še bolj povezali. V zadnjem obdobju ves čas posvečam pripravam na morju. To bo moja najpomembnejša tekma v življenju in je ne jemljem kot breme, ampak kot dodatno motivacijo. Da s skupnimi močni dosežemo vse, kar bomo lahko. Ve se, po kaj grem na OI, a si ne bom nalagal dodatnega bremena," je napovedal Vodišek.

Žan Luka Zelko in Vodišek sta bila sostanovalca na olimpijskem tednu v drugo polovici aprila v francoskem Hyeresu, kjer so potekali zadnji boji v kvalifikacijah za OI. Oba sta bila tedaj že razbremenjena z normama za olimpijske boje.


"Čeprav sva tudi tekmovala, pa sva skoraj še bolj spremljala ostale, ki so se borili za OI in ponosno ter veselo pospremila še tri posadke, ki so se nama pridružile, še dve pa sta na čakali listi. V Marseillu sem bi trikrat, to je zaprt zaliv in veter se vrti tudi za 270 stopinj. Na to se bomo morali navaditi in zato bomo imeli kar nekaj časa na treningih," je povedal Zelko, ki je že tekmoval na OI v Tokiu (26.).

Lin Pletikos bo druga Slovenka, ki bo na OI nastopila posamično po Teji Černe v razredu evropa leta 2004. "Zelo naporno leto je za mano. V Marseillu še nisem bila, a bom večino junija in del julija do OI preživela tam na pripravah, da čim bolje odjadram olimpijsko regato," je povedala Pletikos.

Lina Eržen bo prva Slovenka na OI v tekmi na deski. "Pred dvema letoma sem bila že v Marseillu, moj glavni cilj je bil preboj na OI, zato bom tja drugič odšla neobremenjeno. Najprej pa moram sredi junija opraviti maturo."

Tina Mrak in Jakob Božič, nastopila bosta v mešani ekipi razreda 470, zaradi treninga v Marseillu ni bilo v Kopru. Šestintridesetletna Tina Mrak je največje uspehe dosegla z Veroniko Macarol, v Rio de Janieru 2016 sta OI končali na šestem mestu, v Tokiu lani pa sta bili peti, čeprav sta se na obeh OI vse do zadnjega borili za medaljo. Bili sta dvakrat evropski prvakinji in dvakrat bronasti na stari celini, s svetovnega prvenstva v Solunu 2017 pa sta prinesli bron. A nista mogli nadaljevati, ker razreda 470 na OI v Parizu ne bo več v moški in ženski konkurenci, ampak le mešano.

"Olimpijske igre so za nas velik logistični zalogaj, večino dela pa smo že opravili. V času zadnjih priprav bodo imeli naši jadralci po zaslugi podjetja Luke Koper na voljo vso opremo za zadnje treninge pred olimpijskimi boji. Pohvalil bi rad našo mlado ekipo, s katero lahko gledamo tudi v prihodnost na naslednje OI," je povedal Sandi Dekleva, predsednik strokovnega sveta JZS.

Članki iz rubrike