joe biden Svet24.si

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu ...

živila, trgovina Svet24.si

Kupci prisegajo na nizko ceno bolj kot na ...

PREMOGOVNIK VELENJE Necenzurirano

Odločilni meseci za usodo TEŠ6: zapiranje ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

kek jankovic Ekipa24.si

Epsko! Ljubljanski župan sprejel nogometno ...

luka-pangos Njena.si

Ljubezenska preizkušnja zmagovalca MasterChefa

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić po blamaži proti Hrvatom ni ovinkaril in...

Olimpijski komite Slovenija
Še 23 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
nu
nu
0 28.05.2024 14:32:58

Prestolnica v znamenju predolimpijskega ogrevanja v breakingu: Urbani dvoboji mladih

Več kot 300 mladih plesalcev iz 35 držav sveta se je pretekli konec tedna sredi prestolnice pomerilo v dvobojih v breakingu, prvi plesni disciplini, ki bo avgusta v Parizu debitirala kot olimpijski šport. Predolimpijsko ogrevanje je postreglo z mojstrskimi dvoboji, slovensko čast je v spopadih parov ubranil Tilen Grašič - Tasic.

Dvodnevni praznik breakdancea na Kongresnem trgu v Ljubljani je postregel tudi s tekmovanjem v konkurenci plesalcev do 18 let, z naslovom World Kidz Breaking Champion Powered By I Feel Slovenia. Na tem tekmovanju sta oba lanska zmagovalca ubranila naslov.

Naslova na glavnem tekmovanju sta tako ubranila Bolgarka Plamena Georgieva, sicer z brejkerskim vzdevkom B-girl Firebird, in Ukrajinec Ilia Maščenko oziroma B-boy Raptor. V spopadu dvojic sta slavila člana mednarodne ekipe Formless Crew, najboljši slovenski breaker Tilen Grašič - Tasic in Ukrajinec Stimul. Med novinci je zmago odnesel Kazahstanec Lion.

Soorganizator dogodka z agencijo Extrem, Samo Polutak Kos - OG Samson, je bil zelo zadovoljen z nastopi pa tudi z odzivom občinstva, medijev in pokroviteljev.


»Spomnim se, kako smo med epidemijo novega koronavirusa tekmovanje izpeljali kar prek spleta. To se ne more primerjati z vzdušjem in energijo, ki smo ju lahko doživeli sredi Ljubljane. Veseli me, da so ta dogodek za svoj sprejeli tako Ljubljančani in slovenska plesna javnost kot mednarodna breaking skupnost. Medtem ko breaking postaja olimpijski šport, je na tekmovanjih mladincev opazen napredek scene v nekaterih državah, recimo v Kazahstanu. Letos se je na tekmovanja prijavilo rekordno število tekmovalcev in tekmovalk. Mnogi zelo dobri plesalci so letos izpadli že v predtekmovanju, spopadi na glavnem odru pa so bili zato še bolj napeti in atraktivni,« je dejal Polutak.

Potekala je tudi tekma vseh zvezd, na kateri so se pomerile nacionalne reprezentance, slavila je Bolgarija, sledili sta ji Švica in Francija, ki sta si delili drugo mesto.

Pri breakingu ne gre samo za plesno disciplino, gre tudi za urbano plesno hip hop kulturo, ki se je začela na ulicah ameriških velemest, osvojila svet s pomočjo Hollywooda in interneta ter postala globalni fenomen z olimpijsko razsežnostjo.

Slovenija na premieri tega novega olimpijskega športa v Parizu ne bo imela svojega predstavnika oziroma predstavnice. Najboljši slovenski predstavnik v breakingu Tilen Grašič je nastopil v kvalifikacijskih turnirjih za OI v Parizu, a se mu ni izšlo. Zdaj meri na nastop na OI v Los Angelesu leta 2028.

Značke: olimpizem, ples

Članki iz rubrike