elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 40 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
jz
jz
0 29.05.2024 10:58:19

Za Pariz potrjenih 63 od 131

Člani izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije so na seji v Ljubljani kot osrednjo točko sprejeli gradiva za redno letno skupščino slovenskega olimpijskega gibanja, ki bo 12. junija v prestolnici. Skupno je bilo v letu 2023 okrog 8,5 milijona prihodkov in odhodkov. Naslednja seja IO OKS bo 8. julija, ko bo določena tudi slovenska olimpijska reprezentanca.

Tokrat so potrdili tudi poročili o delu in poslovanju OKS v lanskem letu. Za 14 odstotkov so presegli predviden finančni načrt. Največji primanjkljaj je bil pri projektih Evropske unije, a predvsem zato, ker sta bila dva velika sklopa prestavljena na letošnje leto.

Skupščina bo odločala tudi o novih pravilih; zdajšnjih ni potrdil Mednarodni olimpijski komite, morajo pa biti v skladu z njegovimi pravili in usmeritvami. Predlog sprememb je IO OKS po daljši razpravi in tudi z usklajevanjem vmes soglasno potrdil.

Cilj sprememb so poleg zahtev Moka tudi večja transparentnost delovanja, čim večja možna vključenost in delovanje v sozvočju s trenutnimi razmerami v družbi, vzpostavljena pa bo tudi komisija za integriteto.

V primeru sprejetja pravil za predsednika OKS ne bo mogel kandidirati nekdo, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje ali bil spoznan za kršitelja pravil integritete. Uvedeno bo predsedstvo, ki bo dobilo tudi nekaj sedanjih nalog IO OKS.

Dodatno bodo poskušali izboljšati položaj športnic in športnikov, je navedel predsednik komisije za pravne zadeve in organiziranost OKS Luka Steiner. Med drugim bodo vzpostavili neodvisna položaja znotraj OKS komisije športnikov in Kluba slovenskih olimpijcev.

Minimalna kvota predstavnikov nasprotnega spola v OKS naj bi do leta 2030 narasla za deset odstotkov na 30. Uveljavljati bodo začeli trajnostno strategijo OKS do leta 2030, ki bo prilagojena realnim zmožnostim slovenskega športa.Pred osrednjo točko seje so povedali, da ima Slovenija za olimpijske igre v Parizu, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom, ta čas 63 potrjenih kvot med 131 kandidati za igre.

Predsednik OKS Franjo Bobinac je uvodoma omenil velike slovenske uspehe na čelu z zmago Tadeja Pogačarja na Dirki po Italiji, uspeh slovenskih odbojkarjev, ki so si na široko odprli vrata na OI v francoski prestolnici, in predstave Luke Dončića v ligi NBA.

Po državi pa že mesec dni potuje slovenska bakla, ki bo obiskala vse slovenske občine kot uvod v športni dogodek leta v Parizu.

Podpredsednik OKS Miran Kos je povedal, da je bil prejšnji petek v javno obravnavo poslan nacionalni progam športa za naslednje desetletje. OKS bo sproti spremljal pobude, Kos pa pričakuje precej predlogov glede športne infrastrukture.

Generalni sekretar OKS Tomaž Jontes je v delu v lanskem letu, ki ga bodo obravnavali na skupščini, med drugim izpostavil vzpostavitev kariernega centra za slovenske športnike, evropske olimpijske dneve mladih v Mariboru, dan slovenskega športa in teden športa ter delovanje in osrednji letni dogodek fundacije Leona Štuklja in Mira Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Slednja je imela prvič več kot 200.000 evrov prihodkov.

OKS bo vzpostavil certifikat »športu prijazno podjetje« po vzoru »športniku prijazno izobraževanje«, ki poteka že dolga leta.

Značke: oks, olimpizem, pariz-2024

Članki iz rubrike