Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

nu
nu
0 07.04.2020 10:55:39

RAZKRITI DOKUMENTI DOKAZUJEJO! Eden največjih ŠKANDALOV v zgodovini nogometa

Dreamstime
Da so več milijonov podkupnine prejeli vplivneži, je razkril dokument javnega tožitelja v Brooklynu.

Milijoni so končali na računih Fifinih uradnikov, ki naj bi v zameno odločilno vplivali pri dodeljevanju gostiteljstva svetovnih nogometnih prvenstev 2018 v Rusiji in prihajajočega 2022 v Katarju.

Sum na tovrstne nečedne posle v svetovni hiši nogometa pravzaprav ni nič novega. A prvič se je zgodilo, da na to z dokumenti opozarja pravosodje. Glede na včerajšnjo obtožnico, ki bremeni tri Fifine uradnike in eno podjetje, naj bi nekdanji predsednik Concacafa Jack Warner prejel pet milijonov dolarjev, da glasuje za Rusijo.

Warner je bil takrat podpredsednik Fife, dokument pa omenja tudi Rafaela Salguera, nekdanjega predsednika Nogometne zveze Gvatemale in nekdanjega člana izvršnega odbora Fife. Njegov glas za Rusijo naj bi bil vreden okrogel milijon.

Teixeira
Ricardo Teixeira
Profimedia


Za glasovanje za Katar, ki bo naslednji gostitelj svetovnega prvenstva, naj bi več Fifinih uradnikov prejelo podkupnino. Med prvimi sta navedena predsednik Nogometne zveze Brazilije Ricardo Teixeira in nekdanji predsednik Conmebola Nicolas Leoz, ki je umrl avgusta lani.Korupcijo v Fifi sicer preiskuje več držav. Ameriško pravosodje je v aferi 'Fifagate', ki razkriva korupcijo predvsem na ameriškem kontinentu, do danes obtožilo 45 ljudi. Šestindvajset jih je bilo obsojenih.

Sedeminsedemdesetletni Warner trenutno biva na Karibih, v otoški državi Trinidad in Tobago. Zanimivo je to, da je bil gospod že obsojen, ko je dal svoj glas za Južno Afriko - gostitelja svetovnega prvenstva pred desetimi leti, ko je na velikem tekmovanju zadnjič nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. Warner je moral plačati 79 milijonov dolarjev plus obresti.

Tudi Salguero je bil že obsojen. Pred dobrima dvema letoma ga je doletela kazen tri leta hišnega pripora. Ker je sodeloval z ameriškim pravosodjem, so mu kazen zmanjšali.

Teixeira je še vedno v Braziliji in se uspešno izmika ameriškim oblastem.

Značke: fifa, podkupnina

Članki iz rubrike