900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

dm
dm
2 07.04.2020 07:54:30

Nekdanji športni direktor OLIMPIJE je brez dlake na jeziku spregovoril o ZAHOVIĆEVEM odhodu: To je prekleto težko!

Nikola Miljković
Nenad Protega brez dlake na jeziku.

Nekdanji nogometaš in funkcionar Nenad Protega, ki je med drugim deloval tudi kot športni direktor Olimpije, je o trenutnih razmerah v slovenskem nogometu spregovoril v zelo obširnem intervjuju v tiskani izdaji Ekipe SN. Med drugim se je dotaknil tudi trenutnih razmer v Mariboru, o odhodu Zlatka Zahovića in Darka Milaniča ter njunih naslednikih.

Ustavimo se pri Mariboru. Vas je odločitev Darka Milaniča in Zlatka Zahovića, da se poslovita od Ljudskega vrta, presenetila?

Vsaka zgodba se enkrat konča. In ko se to zgodi, so vsi presenečeni. Ko je sir Alex Ferguson odšel po več kot 30 letih, so bili vsi presenečeni, čeprav je bil to čisto normalen proces. Drži pa dejstvo, da dlje ko traja uspešno obdobje z istimi ljudmi, težje to na enako visoki ravni nadaljujejo novi. Mislim, da se je pri Mariboru v preteklih dveh, treh letih nabralo preveč stvari, ki so bile tudi v širšem kontekstu negativne. Težko je vsak dan črpati energijo, da lahko potem vse to držiš skupaj, in hkrati dosegati odlične rezultate. Najverjetneje so vsi skupaj v klubu, vključno z Darkom in Zlatkom, verjeli, da bo najbolje za vse, da vsak ubere svojo, novo pot; mislim, da bo na njej vsak po svoje uspešen. Upam in verjamem, da se bodo vse te poti še naprej križale z nogometom. Prepričan sem, da bosta tako Darko kot Zlatko uspešna še naprej. In tudi Maribor! Maribor je bil uspešen klub tudi pred njima, čeprav je bil najuspešnejši prav v Zahovićevi eri. Ima dolgo tradicijo, je odličen klub in to je zanj samo nov začetek, ki prinaša novo zgodbo in nove izzive.

zlatko zahovic jk
Profimedia

Nov začetek z Oliverjem Bogatinovom na položaju športnega direktorja kluba. Vi ste človek s precej izkušnjami z direktorskih foteljev. Kako vidite Bogatinova na tem položaju? V svoji karieri je deloval kot trener in strokovni vodja nogometnih šol, zdaj pa se bo preizkusil v novi vlogi.

Ali je prišel v težkem ali v zanj pravem trenutku, bo pokazal čas. Funkcija športnega direktorja je nedvomno še posebej v slovenskem športu prekleto težka. S svojimi dobrimi osmimi leti, skoraj devetimi, lahko to povem iz prve roke. Včasih je sicer videti, kot da biti športni direktor ni nič posebnega, a verjemite mi, da ni tako. Športni direktor je spona med vsemi vejami v klubu: vrhom, dnom, sredino, igralci in trenerji. Preprosto ne moreš biti polovičar. Dobro, nekateri so, toda takšni se ne obdržijo dolgo. Tako v Sloveniji v zadnjih 20 letih ni bilo veliko športnih direktorjev, ki bi vzdržali dolgo obdobje; Oliverju ne bo lahko. Mislim, da ima kapaciteto za nekatere zadeve, da lahko stabilizira stanje. Vidi nogomet, ampak prihaja na funkcijo, na kateri bodo nekatere druge relacije veliko pomembnejše od tistega, kar zna o nogometu povedati in pokazati on. Če bo znal to izpeljati … Seveda, tu bo moral biti izpolnjen en pogoj: če ne bo imel neomajne podpore z vrha, je vse to zaman. V prvem letu, dveh si moraš to podporo pridobiti, toda v tem začetnem obdobju se morajo vsi zavedati, da je tudi zanj to nov začetek, ne glede na izkušnje z drugih področij. Vsak klub, ki se je odločil za neko pot, mora na njej vztrajati. Že večkrat se je pokazalo, da so klubi, ki so na takšni poti vztrajali, prišli do konca. Toda premalo se jih je sploh odločilo pravilno, še manj pa jih je potem vztrajalo …

CELOTEN INTERVJU Z NENADOM PROTEGO, V KATEREM JE SPREGOVORIL O STANJU V SLOVENSKEM NOGOMETU ZARADI KORONAVIRUSA, OLIMPIJI, OČITKIH NA NJEGOV RAČUN, REPREZENTANCI IN ŠE ČEM, SI LAHKO PREBERETE VIN NA TRAFIKA24.SI.

Članki iz rubrike