Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
JUre Bohorič
JUre Bohorič
14.11.2015 12:22:11
Deli članek:

Tisti Jevhen, ki čaka v ozadju

Reuters

Že vrabčki na vejah čivkajo, kdo sta nogometaša, s katerima bi morala imeti Slovenija največ dela na prihajajočih tekmah dodatnih kvalifikacij.

Ukrajinski voz naprej vlečeta predvsem Jevhen Konopljanka in Andrij Jarmolenko, toda tik pred prvim obračunom v Lvovu tamkajšnja javnost opozarja še na enega nogometaša.


Če za napadalca po imenu Jevhen Seleznjov še niste slišali, vam ne zamerimo. Zunaj ukrajinskih meja gre za skorajda povsem neznanega nogometaša. Z vsem dolžnim spoštovanjem – celotno kariero žogo brca na domačih tleh.

V Evropi je sicer dosegel nekaj odmevnih zadetkov, toda njegovi nogometni podvigi so vendarle v glavnem vezani na rodno grudo. Toda tam mu gre dobro od nog; kaj dobro, celo odlično.

Odkar nastopa v prvi ukrajinski ligi, je zabil že prek 100 golov, dvakrat – v letih 2011 in 2012 – je bil tudi prvi strelec tamkajšnjega državnega prvenstva, njegovi prestopi so bili skupaj vredni precej več kot deset milijonov evrov.

Pot, ki jo je prehodil, je sicer zanimiva – kariero je začel pri Šahtarju, nato je odšel v Dnipro, se vrnil v Doneck in potem spet podpisal za klub iz Dnjepropetrovska, kjer zdaj neprekinjeno igra zadnja tri leta. V tem času je v štirih sezonah za Dnipro zabil ligaških 38 golov in se podpisal tudi pod kar nekaj pomembnih evropskih zadetkov.

Med drugim tistega, s katerim se je Dnipro maja letos skorajda senzacionalno prebil v finale lige Europa. V polfinalu je po napetem boju izločil Napoli, odločilni zadetek pa je dosegel prav Seleznjov. Modri dres si je nato nadel tudi v finalu v Varšavi, a trener Miron Markevič mu je namenil zgolj zadnjih dvanajst minut, kar so nekateri navijači izpostavili kot enega od razlogov za poraz s Sevillo (2:3).

ZANJ NAVIJAJO NAVIJAČI
Razočaranje je 30-letnika še bolj podžgalo in v sezono 2015/16 se je podal z izjemno formo, ki se ga še kar drži. Med drugim mu je v tem tekmovalnem letu uspelo izvesti prvino Šporar, saj je na tekmi s Stalom kar štirikrat zatresel mrežo nasprotnika. Skupno gledano je v vseh tekmovanjih odigral 19 tekem in zabil 13 golov, kar ga zdaj uvršča v vodilni položaj za to, da bo uvodni obračun s Slovenci začel kot udarni napadalec ukrajinske reprezentance.

Velika večina navijačev drži pesti, da se bo selektor Mihajlo Fomenko odločil prav zanj, čeprav hkrati drži, da je Seleznjov v rednem delu kvalifikacij zaigral le na treh tekmah. V predzadnjem krogu je zabil svoj edini gol, s katerim je svoji reprezentanci pomagal do zmage na gostovanju v Makedoniji. V Skopju je potrdil dobro formo, kljub temu pa se je selektor Fomenko na odločilni tekmi s Španci odločil, da ga bo posedel na klop za rezerve.

Prednost je dobil Artem Kravec, Seleznjov je v igro prišel šele tri minute pred koncem, kar je bilo premalo, da bi lahko preprečil poraz z 0:1, ki je Ukrajince obsodil na dodatne boje. Marsikomu je šlo to v nos; tudi zaradi te selektorjeve odločitve je v ukrajinski javnosti zavladalo precej slabe volje.

Zdaj bo Fomenko pri izbiri napadalca kakopak še toliko bolj pod drobnogledom, a če bi vprašali navijače, dvomov ne bi bilo – Seleznjov bi brez kančka dvoma dobil prednost pred drugimi.

OSTALI TRIJE POL MANJ
Zdaj, vsega tri dni pred prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji, je Seleznjov eden od štirih klasičnih napadalcev, ki se potegujejo za edino mesto v napadu (Ukrajina naj bi igrala kot Slovenija, torej v postavitvi 4-2-3-1). Konkurenco mu delajo že omenjeni Kravec, Pilip Budkivski in Oleksander Hladki, ki pa so skupaj zabili pol manj reprezentančnih golov. Poleg tega Hladki zaradi poškodbe danes ne bo konkuriral za mesto v ekipi.

Seleznjov, v tem trenutku drugi strelec ukrajinskega prvenstva, je na 46 tekmah v polno meril desetkrat, glede na statistiko pa ima Fomenko zdaj v kadru le štiri strelsko bolj navdahnjene nogometaše – veziste Jarmolenka (20), Oleha Husjeva (13) in Konopljanko (11).

Glede na statistiko dvomov torej ne bi smelo biti; Seleznjov ni niti približno tako učinkovit, kot je bil svoj čas Andrij Ševčenko (legendarni napadalec je zabil 48 golov na 111 reprezentančnih tekmah), a je vseeno v dovolj dobri formi, da bi se morali Slovenci na nasprotnika pripravljati tudi z njim v mislih.

S tistim Jevhenom, ki čaka v ozadju. A nič manj pripravljen kot Jevhen, o katerem se v teh dneh najglasneje govori.