Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
14.11.2015 12:05:00
Deli članek:

Zlatko Zahović: Enajst fanatikov je nemogoče premagati

Drago Wernig - TAKA

Brez njega prve nogometne pravljice na sončni strani Alp skoraj zagotovo ne bi bilo. Bil je edini pravi zvezdnik ter lokomotiva, ki je vlekla slovenski vlak.

Vse do velikih tekmovanj, Zlatko Zahović je prepričan, da je tega sposobna tudi zdajšnja generacija igralcev. In da bo danes v Lvivu storila prvi korak proti evropskemu prvenstvu v Franciji.

Za začetek se vrniva v preteklost. Na nepozabne trenutke, ko si je slovenska izbrana vrsta zagotovila prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo. Se dobro spomnite takratnih dogodkov?
Seveda se, kako se ne bi. Slovenija je bila takrat postavljena na nogometni zemljevid Evrope in sveta. Majhna, dvomilijonska država, ki je bila stara šele dobrih osem let. Uvrstiti se na tako veliko tekmovanje so bile naše sanje.

So bile že od začetka kvalifikacij?
Sanje so bile zmeraj, o tem ni niti najmanjšega dvoma in bili smo pripravljeni storiti marsikaj, da bi jih uresničili. Ampak kvalifikacij nismo začeli najbolje. Oziroma smo jih precej slabo, v tem obdobju vzdušje v reprezentanci ni bilo dobro. Ko ni rezultatov, je pač tako, poleg tega smo iz prejšnjega cikla prišli z zgolj eno osvojeno točko.

Ali drži, da ste imeli pred tekmo v Rigi precejšnje težave s svojimi delodajalci iz Porta?
Da, to drži. Pritiskali so name, res zelo močno so pritiskali, da bi si prislužil rumeni karton. Enega sem že imel in potemtakem proti Albaniji ne bi imel pravice nastopa. Interes kluba je bil, da ne bi potoval v Tirano, tudi pred tem so pritiskali name, naj se zaradi slabih rezultatov raje odpovem reprezentanci in se osredotočim na klubsko kariero. Tovrstne zahteve so se zgolj stopnjevale, a jih nisem poslušal, nisem se jim uklonil, toda če Latvije in Albanije ne bi premagali, bi se morda lahko obrnilo tudi v drugo smer.

Kaj potrebujemo na tekmi v Lvivu? Kakšen rezultat bi predstavljal ugodno izhodišče za povratni obračun v Mariboru?

Treba je doseči gol, vendar ne dvomim o tem, da nam bo uspelo. Imamo posameznike, ki so v vsakem trenutku sposobni zadeti v polno. Novakovića, Iličića, Birso, ki igra vse bolje. Dokler imamo Novo, ...

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE V SOBOTNI ŠTEVILKI EKIPE SN.