Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič
12.06.2015 10:05:21
Deli članek:

Upajo na ponovitev tekme v Baslu

Reuters

V angleškem taboru, ki je po novem na vadišču novega prvoligaša Watforda na severnem obronku Londona, naj bi bilo vse mirno in zbrano. Reprezentanti se veselijo novega izziva. Odločeni so, da v Ljubljani ne bodo ponovili žalostinke iz Dublina, kar pomeni, da bodo proti Sloveniji zaigrali bolj odločno in predvsem bolj energično. Ali drugače, prepričani so, da tako slabe predstave ni mogoče ponoviti.

Včeraj je pred novinarji nastopil tudi Joe Hart. Vratar Manchester Cityja je potrdil, da na tekmah, ko gre zares, reprezentančno moštvo nikoli ne popušča. Po Hartovo bi bile lahko v Ljubljani odločilne menjave v drugem delu tekme, pri čemer je po njegovem mnenju tudi na klopi za rezerve dovolj odličnih posameznikov, ki lahko spremenijo potek srečanja. Hart je ponovil, da se na treningih trudijo po najboljši močeh. In še, da se kot zvest navijač angleške reprezentance v kriketu vselej razveseli njihovih uspehov.


Fabian Delph, vezist Aston Ville, ki zaradi lažje poškodbe pred dnevi ni zaigral, je podobno kot Hart prepričan, da je fizična pripravljenost, pa čeprav bo tekma v Stožicah zadnja v sezoni, odlična. Delph, ki je zadnjo poškodbo staknil na finalu angleškega pokala, ko je njegova Aston Villa izgubila z Arsenalom, je namignil, da se v moštvu najbolje počuti takrat, ko smejo prosto napadati. Tudi za tekmo s Slovenci upa, da bo na njegovem položaju, torej na levem veznem, dovolj igralnega prostora, kar bi mu omogočalo navdahnjeno igro.

Pred koncem tedna je sicer angleška športna javnost z mislimi še zelo pri turnirju v kriketu na stadionu The Oval na zahodu prestolnice ali čez cesto Regentskega parka. Poročila o kolektivnih športih zapolnjujejo tudi novice iz tabora angleške ženske nogometne reprezentance, ki v tem času nastopa na svetovnem prvenstvu v Kanadi. Po porazu s Francozinjami angleške reprezentantke zdaj najprej čakata obračuna s selekcijo Mehike (v soboto zvečer) in štiri dni pozneje še s Kolumbijo.

Za tekmo v Stožicah je veliko zanimanja med kolegi novinarji. Večina komentatorjev in prvih piscev iz nogometnih sekcij športnih uredništev največjih tiskanih medijev Slovenije še ni obiskala. O tem, da se bodo s te poti vrnili z dobrimi vtisi, seveda ne gre dvomiti. Čeprav si vsi, tako kot tudi navijači, prav v Stožicah po tiho želijo ponovitve srečanja, ki je bilo 8. septembra lani v Baslu.

Angleški mediji pred tekmo moške A-reprezentance v Ljubljani poročajo povsem brez nervoze. Vrsta selektorja Roy Hodgsona po njihovem tako ali tako tekmuje sama s sabo ali svojo rezultatsko bero, ki po nezadostni oceni za predstave na lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji, na katerem so Angleži na treh nastopih vknjižili le eno točko (za remi z 0:0 s Kostariko, z 1:2 so izgubili tako z Italijani in kot tudi Urugvajci). V devetih nastopih po tem, to je od prijateljskega obračuna z Norveško 3. septembra lani, pa so zmagali sedemkrat zapored (petkrat v kvalifikacijski skupini E za Euro 2016 in dvakrat na prijateljskih tekmah), na zadnjih dveh prijateljskih obračunih pa so dvakrat remizirali, ob koncu marca v Torinu z gostitelji Italijani (1:1) in v nedeljo v Dublinu z Irsko (0:0).

Angleško reprezentanco v tem koledarskem letu čakajo še kvalifikacijske tekme s San Marinom (v gosteh) ter s Švico in Estonijo doma ter še z Litvo na tujem. Letni cikel bodo Angleži končali sredi novembra, ko imajo na sporedu prijateljski obračun s Francozi na Wembleyju.

UKVARJAJO SE S TRIVIALNOSTMI
Nogometna javnost v Angliji je po sorazmerno dobrih predstavah v teh kvalifikacijah že dolgo časa prepričana, da uvrstitev na Euro v Franciji ni vprašljiva. Tudi zato ne čudi, da se nekatera časnikarska poročila bolj kot s formo ali taktiko moštva ukvarjajo s trivialnostmi. Ena od zgodb, ki je bolj kot ne nasmihala bralce predvčerajšnjim, je bila tista o sposobnosti izbire prave lokacije za nastanitev Angležev, ko bodo na Euru pri sosedih na oni strani Rokavskega preliva.

Reuters

S to težavo se ukvarjajo, ker menijo, da je bila angleška nogometna elita na zadnjem svetovnem in tudi zadnjem evropskem prvenstvu neuspešna tudi zato, ker so nogometaši v Braziliji in še prej v Ukrajini stanovali in vadili predaleč od prizorišč tekem. Tako kot lani v Braziliji so bili, spomnim, Angleži neuspešni tudi na turnirju Euro 2014, saj so tam po streljanju enajstmetrovk izgubili z Italijani in izpadli v četrtfinalu.

Eden od motečih dejavnikov so bile naporne poti, ki so jih premagovali z utrujajočimi letalskimi vožnjami. Po novem, to bo v Franciji, naj angleška nogometna zveza te napake ne bi ponovila, saj bo tabor reprezentance bodisi v Bretaniji bodisi v okolici Montpelliera na Azurni obali.

No, pogosto se zdi, da Angleži že zelo zgodaj vedo veliko, ciniki bi rekli, da prezgodaj vedo preveč, zato v odločilnih trenutkih popustijo. Le teorija lahko prepreči, da Euro 2016 ne bo minil brez Angležev. Še bolj pa je res, da bi bilo za angleške neuspehe krivce nemara bolje poiskati drugje, kot pa da modrujejo in žugajo usodi, ki je njihove nogometaše v letala vkrcala ravno tedaj, ko so oblaki sprožali turbulence, pri tem, da je šlo za domače ali notranje letalske linije.

Za tekmo v Stožicah je veliko zanimanja med kolegi novinarji. Večina komentatorjev in prvih piscev iz nogometnih sekcij športnih uredništev največjih tiskanih medijev Slovenije še ni obiskala. O tem, da se bodo s te poti vrnili z dobrimi vtisi, seveda ne gre dvomiti. Čeprav si vsi, tako kot tudi navijači, prav v Stožicah po tiho želijo ponovitve srečanja, ki je bilo 8. septembra lani v Baslu.

Takrat je Anglija z res dominantno in zavzeto igro porazila Švico (0:2, obakrat je zadel zdaj poškodovani napadalec Arsenala Danny Welbeck) in si tako priskrbela prepotrebno samozavest. In to je ne nazadnje jeseni izkazala tudi v dvoboju s Slovenci na Wembleyju.