Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
23.08.2014 12:38:49
Deli članek:

MARIBOR - ZAVRČ: Po preklopu spet preklop

Drago Wernig - TAKA

Nocoj ob 20. uri v Ljudskem vrtu.

Za Mariborčani je prva tekma zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov s Celticom, pred njimi povratni obračun s škotskim velikanom v Glasgowu, toda vmes morajo Ante Šimundža in njegovi varovanci misli preusmeriti na domače prizorišče. Drevi jih čaka ligaška obveznost, pod Kalvarijo prihaja zasedba iz Haloz, ki je prvenstvo v nasprotju s številnimi napovedmi znova začela odlično.

Nadpovprečne zahteve za podpovprečni učinek

Drago Wernig - TAKA

V pričakovanju gostovanja v Ljudskem vrtu so se v Zavrču zgodile nove kadrovske spremembe. Novim izzivom naproti sta se odpravila Tilen Lešnik in Matija Smrekar, odhod izkušenega hrvaškega napadalca je za marsikoga precejšnje presenečenje. "Zahteve so bile nadpovprečne, učinek podpovprečen. Zato je bilo boljše, da smo se razšli," je pojasnil najvplivnejši mož prvoligaša iz Haloz Miran Vuk, odslej bo za sestavljanje igralskega mozaika zadolžen (tudi) novi športni direktor Đani Laser. Nekdanji vodja mladinske šole Rijeke je že poskrbel za prvo okrepitev, konkurenco v zvezni vrsti je zaostril 21-letni Puljčan Dejan Polić, ki je nazadnje kot posojen igralec kluba s Kantride branil barve Pomorca iz Kostrene, registriran bo v začetku prihodnjega tedna. Novi obraz med varovanci trenerja Željka Orehovca je tudi Jure Srnec, ki je prišel iz celjskega Šampiona. "S tem se je za nas prestopni rok končal," je zatrdil Miran Vuk.

ZAVRČ VEDNO S POSEBNIM NAVDIHOM
Vijoličasti nimajo časa za oddih. Po evropskem je na vrsti naslednji domači izziv. Po Celticu v Ljudski vrt prihaja Zavrč.
"Po prikazanem na četrtkovem in petkovem treningu smo hitro preklopili nazaj oziroma naprej k naslednjim obveznostim. Celtic je zdaj pozabljen. Tekma ni pustila večjih posledic, izšlo se je brez poškodb in razen kaznovanega Filipovića so vsi igralci med kandidati za nastop," pravi Ante Šimundža in v pričakovanju obračuna z moštvom, ki je v uvodnih petih krogih kar štirikrat slavilo, dodaja: "Zavrč je ekipa, ki proti Mariboru vedno igra s posebnim navdihom. Ljudski vrt ji je velik motiv, kot večini ekip. Želimo si pozitiven rezultat, od Zavrča pa pričakujem agresivno, obrambno postavitev. Hkrati se zavedamo, da nas čaka zahtevna preizkušnja."

POTREBUJEMO PODPORO NAVIJAČEV
Povratni obračun v Glasgowu ostaja glavna tema pogovorov v štajerski prestolnici, tudi mariborskim nogometašem misli bržčas vedno znova uhajajo proti Celticu. Kakorkoli obrnemo, bodo težko stoodstotno osredotočeni na spopad z Zavrčem. "Fantje so četrto leto zapored v ritmu domačih in mednarodnih preizkušenj, znajo preusmerjati misli z enega na drugo tekmovanje. Naša najpomembnejša tekma je z Zavrčem. Čim boljše želimo opraviti svojo nalogo, šele potem bomo začeli razmišljati o naslednjih," poudarja trener dvanajstkratnih slovenskih prvakov.

"Potrebujemo podporo navijačev. V sredo je bil stadion razprodan, energijo s tribun želimo imeti tudi v prvenstvu, ki je naša prioriteta. Fantje se zavedajo, da je domača liga tista, ki nas pripelje do evropskih. Tako se obnašamo, preklopi so razumljivi in vedno bolj opazni. Priprave so bile opravljene ob nespremenjeni zavzetosti. Zavrč je ekipa, ki ima individualno kakovost, gostje bodo iztisnili iz sebe vse razpoložljive moči ne glede na poznejše posledice. Naš namen pa je znan. Onemogočiti tekmece, potrditi kakovost in priti do novih točk," je še pristavil Ante Šimundža. V začetni enajsterici lahko znova pričakujemo kar nekaj rotacij, toda 42-letni strokovnjak o njih razumljivo ni želel razpredati.

NAJ ZMAGA NOGOMET
Skriti cilj Zavrčanov je bil, da bi pod Kalvarijo prišli s stoodstotnim izkupičkom, takšen scenarij so preprečili Domžalčani. "Na tej tekmi smo imeli slab dan, bioritem ni bil pravi," se je na edini dozdajšnji poraz ozrl Miran Vuk. In kakšna so pričakovanja pred spopadom z Mariborom? "Za nas je to vedno posebna tekma. Maribor je naš prijateljski klub, takšen bo ostal. Gledalcem v Ljudskem vrtu želimo predstaviti svoje nove igralce, ki bodo v boju s tako močnim tekmecem dobili stvarni pogled v svoje sposobnosti. Dobili bomo odgovor, česa smo kot ekipa zmožni. Seveda se želimo predstaviti v čim boljši luči in pristaviti delež k prijetnemu večeru, naj zmaga nogomet," razmišlja alfa in omega Zavrča.

Do konca jeseni na Ptuju

Drago Wernig - TAKA

Predvidevanja, da bodo Željko Orehovec in njegovi varovanci svoje tekmece od septembra naprej gostili v prenovljenem Športnem parku v Zavrču, se ne bodo uresničila. Ne bodo se uresničila niti letos, saj bodo domače preizkušnje vse do konca jesenskega dela prvenstva igrali v najstarejšem slovenskem mestu. "Tako smo se odločili tudi zaradi odličnega obiska na Ptuju, navsezadnje se nogomet igra za gledalce. Zato se na silo domov ne bomo vračali, ampak bomo to storili, ko bodo zaključena vsa dela na našem stadionu in okrog njega," je povedal Miran Vuk.

Zdi se, da bi bili lahko vijoličasti med obema obračunoma s Celticom še posebej ranljivi. "Na to se ne zanašamo, nikakor ne. Najbrž bodo nekateri domači igralci res počivali, toda Maribor ima dovolj širok kader, da se to ne bo kaj prida poznalo," je dejal Miran Vuk in sklenil: "Nadvse si želim, da bi se Maribor uvrstil v skupinski del lige prvakov. Prepričan sem, da mu kljub domačemu remiju na Celtic Parku še vedno lahko uspe."

Grega Wernig