zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 23.08.2014 09:00:00

Pod drobnogledom: špansko prvenstvo

Reuters
Potem ko so bile skoraj celo desetletje napovedi sezon španskega prvenstva videti kot ukvarjanje z devet mesecev trajajočim obračunom Reala in Barcelone, so se stvari spremenile. Tokratna je drugačna, tokratna mora biti drugačna. Tokratna je prva, odkar smo spoznali, da je svet drugačen, kot smo bili prepričani in kot je bil prepričan ves svet. Pozabite dvoboj, do nadaljnjega se je umaknil novi družbeni ureditvi, v kateri je dovoljeno vse.

Ni se zdelo mogoče. Razlika med klasičnim dvojcem in preostalim svetom španskega klubskega nogometa je bila videti tako zelo velika, da smo podobno kot vsi ostali prepad vzeli za nekaj dokončnega in se v popolnosti obnašali v skladu s tem. Iz sezone v sezono se je ta logika potrjevala in povsem logično je, da smo prišli na točko, na kateri je bil dvoboj za naslov prvaka ena zgodba, potegovanje preostalih osemnajstih klubov za najvišja mesta od tretjega navzdol pa neka povsem druga. In nato je prišel Atletico. Seveda ne Atletico kot tak, ta klub je kajpak stalnica španskega prvenstva. Prišel je Atletico s podpisom trenerskega genija Diega Simeoneja in nič več ni tako, kot je bilo pred tem. Trajalo je precej časa, preden smo pojav na stadionu Vicente Calderon vzeli resno; verjetno predolgo, a za to smo se že večkrat pokesali in zdaj lahko dokončno obrnemo nov list. Na njem je Atletico evropski podprvak in predvsem španski prvak, na njem največ šteje rdeče-beli status branilca naslova. Tako zaradi tega dejstva kot zaradi grehov iz preteklosti pa je ob tem treba pokazati skrajno spoštovanje. Povsem mogoče bi bilo odmahniti z roko, prejšnjo sezono označiti za osamljen fenomen in se osredotočiti na tisti dvoboj. A to bi bila žalitev brez primere, to bi bil pravi pljunek v obraz nogometa in njegove neskončnosti, ki jo je Atletico dokazal v večji in lepši meri kot kdorkoli drug. Ne le aktualni španski prvak, po njegovi zaslugi smo vsaj v tem trenutku in na tej točki (če ne kar za vse večne čase) bolj spoštljivo in bolj dopustljivo obravnavo dolžni vsem ekipam, ki bodo tokratno izvedbo primere division začele skupaj z Realom in Barcelono.

diego simeone
Reuters

Pari 1. kroga

Malaga - Athletic (sobota, 19.00) 
Sevilla - Valencia (sobota, 21.00) 
Granada - Deportivo (sobota, 21.00) 
Almeria - Espanyol (sobota, 23.00) 
Eibar - Real Sociedad (nedelja, 19.00) 
Celta Vigo - Getafe (nedelja, 21.00) 
Barcelona - Elche (nedelja, 21.00) 
Levante - Villareal (nedelja, 23.00) 

Real Madrid - Cordoba (ponedeljek, 20.00) 
Rayo Vallecano - Atletico Madrid (ponedeljek, 22.00)

To pa seveda ne pomeni, da madridski rdeče-beli sezono začenjajo kot favoriti za končno  slavje. Daleč od tega. Nujnost spoštovanja še ne pomeni, da se je treba prepustiti patetiki in v napadu skrajnih čustev pisati neumnosti, kar bi postavljanje Atletica pred oba giganta vsekakor bilo. »Smo španski prvaki, toda v marsičem smo precej bližje Athleticu, Sevilli ter Valencii in moramo iz tega izhajati,« čudodelec Simeone morda malce pretirava, a njegove besede niso škandalozno daleč od resnice. Verjetno so ji bližje, kot bi ji bila ocena, da je aktualni prvak papirnatima izzivalcema (dejansko pa edinima pravima favoritoma) enakovreden. Kljub zgodovinski sezoni je Atletico kajpak ostal na ravni, na kateri po takih podvigih ostaneš brez svojih najboljših igralcev. Odšel je Diego Costa, odšel je Filipe Luis, odšel je Thibaut Courtois, morda bo pred koncem prestopnega roka odšel še kdo. Je pa na Calderonu zrasel klub, ki je sposoben za zelo lepe denarce v svoje vrste privabiti nogometaše zelo visokega razreda, kot so Mario Mandžukić, Antonie Griezmann in navsezadnje tudi naš vratar Jan Oblak, zaradi katerega bo spremljanje španskega prvenstva s slovenskega zornega kota še toliko bolj zanimivo. Atletico je torej ostal močan in Simeone vsekakor ima realno osnovo za nadaljevanje svoje vizije, toda status favorita je nedvomno precej oddaljen. Kaj ne bi bil, ko pa imamo na vrhu seznama glavnih kandidatov za končno slavje stomilijonske okrepitve in dva navdušujoča šopka zvezdnikov največjega svetovnega formata. Še bolj številčna, kot sta bila do zdaj, in (seveda v prenesenem pomenu) še bolj dišeča.

jan oblak4
clubatleticodemadrid.com

SOBIVANJE KLJUČNEGA POMENA

Aktualna podprvakinja Barcelona je v dovolj veliki meri prenovila svojo zasedbo in bo v pričakovanju kazenskega leta brez nakupov v teh dneh verjetno pripeljala še kakšnega nogometaša. Katalonci so uspeli okrepiti obrambo (morda so navijači v tem pogledu pričakovali še kaj več, a nezadovoljni nikakor ne morejo biti), zvezna vrsta je močnejša za odličnega hrvaškega nogometaša Ivana Rakitića, prišla sta dva nova vratarja, s tem pa se še nismo dotaknili največje okrepitve, ki na uradnih tekmah za zdaj še nima pravice nastopa. S tem mislimo seveda na »ljudožerca« Luisa Suareza, o čigar zobatih prestopkih si lahko mislite, karkoli si hočete, a ne morete zanikati njegovega statusa enega najboljših nogometašev na svetu. Nogometni svet z zadržanim dihom pričakuje iztek njegove kazni in oživitev sanjskega napada z Lionelom Messijem ter Neymarjem, ki se bo postavil ob bok še večji gneči velikih zvezdnikov v vrstah kraljevega kluba. Cristianu Ronaldu, Garethu Balu in ostalim sta se pridružila še James Rodriguez ter Toni Kroos, pri čemer se ne moremo znebiti občutka, da bo v tej sezoni uspešnejši tisti od dveh velikih rivalov, ki bo znal poskrbeti za boljše sobivanje večinoma zapletenih osebnosti. Težko je oceniti, kdo je v boljšem položaju, prav neuspešnost obeh na tem področju pa bi verjetno predstavljala največjo priložnost za ponovitev česa takega, čemur smo bili s pohodom Atletica priče v prejšnjem tekmovalnem obdobju. Posebej pomembno nalogo bosta zato imela oba trenerja: bele niti so kajpak še vedno v rokah italijanskega strokovnjaka Carla Ancelottija, medtem ko so na stadionu Camp Nou ekspresno zaključili zgodbo z naslovom Gerardo Martino in odgovornost ponovno položili v roke enemu od dolgoletnih članov velike katalonske družine Luisu Enriqueju.

Cristiano Ronaldo



ATLETICO MADRID

Mesto: Madrid (3,236.344)
Stadion: Vicente Calderon (54.960)
Lovorike: prvenstvo 10, pokal 10
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 1. mesto
Trener: Diego Simeone
Prišli: Mandžukić (Bayern, NEM), Correa (San Lorenzo, ARG), Saul (Rayo), Siqueira (Granada), Moya (Getafe), Ruben Perez (Elche), Leo Baptistao (Betis), Oblak (Benfica, POR), Griezmann (Real Sociedad), Ansaldi (Zenit, RUS), Jesus Gamez (Malaga), Tiago (-), Raul Jimenez (America, MEH)
Odšli: Filipe Luis (Chelsea, ANG), Courtois (Chelsea, ANG), Villa (New York City, ZDA), Aranzubia (-), Tiago (-), Sosa (Metalist, UKR), Asenjo (Villarreal), Diego (Fenerbahçe), Oliver (Porto, POR), Ruben Perez (Torino, ITA), Adrian (Porto, POR), Thomas (Almeria), Manquillo (Liverpool, ANG)



BARCELONA

Mesto: Barcelona (1,620.943)
Stadion: Nou Camp (99.786)
Lovorike: prvenstvo 22, pokal 26
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 2. mesto
Trener: Luis Enrique
Prišli: Ter Stegen (B. Mönchengladbach, NEM), Bravo (Real Sociedad), Rafinha (Celta), Deulofeu (Everton, ANG), Rakitić (Sevilla), Luis Suarez (Liverpool, ANG), Mathieu (Valencia), Vermaelen (Arsenal, ANG)
Odšli: Puyol, Pinto (upokojena), Fabregas (Chelsea, ANG), Valdes (-), Sanchez (Arsenal, ANG), Bojan (Stoke City, ANG), Tello (Porto, POR), Afellay (Olympiakos, GRČ), Deulofeu (Sevilla)


REAL MADRID

Mesto: Madrid (3,236.344)
Stadion: Santiago Bernabeu (81,044)
Lovorike: prvenstvo 32, pokal 19
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 3. mesto
Trener: Carlo Ancelotti
Prišli: Kroos (Bayern München, NEM), Rodriguez (Monaco, FRA), Navas (Levante)
Odšli: Cherysev (Villarreal), Morata (Juventus, ITA), Fernandez (Levante)



ATHLETIC

Mesto: Bilbao (349.356)
Stadion: San Mames (53.332)
Lovorike: prvenstvo 8, pokal 23
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 4. mesto
Trener: Ernesto Valverde
Prišli: Viguera (Alaves), Aurtenetxe (Celta), Ramalho (Girona), Ruiz de Galarreta (Mirandes) 
Odšli: Herrera (Manchester United, AND), Albizua (Tenerife), Perez (Numancia), Fernandez (Racing), Ekiza (Eibar)



SEVILLA

Mesto: Sevilla (703.021)
Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan (45.500)
Lovorike: prvenstvo 1, pokal 5
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 5. mesto
Trener: Unai Emery
Prišli: Krychowiak (Stade Reims, FRA), Barbosa (Las Palmas), Aspas (Liverpool, ANG), Aleix Vidal (Almeria), Denis Suarez (Barcelona), Carriço (Reading, ANG), Stevanović (Alaves), Rabello (Deportivo), Rusescu (Braga, POR), Perotti (Boca Juniors, ARG), Baba (Levante) Javi Hervas (Hercules), Botia (Elche), Guarente (Chievo Verona, ITA), Arribas (Osasuna), Deulofeu (Barcelona), Banega (Valencia)
Odšli: Rakitić (Barcelona), Čerišev (Real Madrid), M'Bia (QPR, ANG), Julian (Almeria), Marin (Chelsea, ANG), Perotti (Genoa, ITA), Botia (Olympiakos, GRČ), del Moral (Elche), Moreno (Liverpool, ANG)



VILLAREAL

Mesto: Villareal (51.367)
Stadion: El Madrigal (24.890)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 6. mesto
Trener: Marcelino Garcia Toral
Prišli: Čerišev (Real Madrid), Asenjo (Atletico), De Guzman (Swansea, ANG), Moreno (Mallorca), Rukavina (Valladolid ), Perez (Valladolid), Dos Santos (Barcelona), Espinosa (Barcelona B), Vietto (Racing de Avellaneda, ARG), Ruiz (Valencia)
Odšli: Torres (Atletico), Roman (Barça B), Perbet (Istanbul Basaksehir, TUR), Ramos (Albacete), Aquino (Rayo), Pereira (Rayo) De Guzman (Napoli)



REAL SOCIEDAD

Mesto: San Sebastian (186.409)
Stadion: Anoeta (32.200)
Lovorike: prvenstvo 2, pokal 2
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 7. mesto
Trener: Jagoba Arrasate
Prišli: Finnbogason (Heerenveen, NIZ), Ifran (Deportivo), Yuri, Eizmendi (oba Eibar), Cadamuro (Mallorca), Vega (Real Union) Rulli (Estudiantes, ARG), Granero (QPR, ANG)
Odšli: Bravo (Barcelona), Angel (Roma, ITA), Enrique Royo (-)



VALENCIA

Mesto: Valencia (809.267)
Stadion: Mestalla (55.000)
Lovorike: prvenstvo 6, pokal 7
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 8. mesto
Trener: Nuno
Prišli: De Paul (Racing Avellaneda), Gil (Elche), Otamendi (At. Mineiro, BRA), Banega (Newell's, ARG), Postiga (Lazio, ITA), Rodrigo (Benfica, POR), Guardado (Leverkusen, NEM), Cissokho (Liverpool, ANG), Viera (Rayo), Yoel (Celta), Mustafi (Sampdoria, ITA), Orban (Bordeaux, FRA), Zuculini (Manchester City, ANG), Cancelo (Benfica, POR)
Odšli: Keita (-), Senderos (Aston Villa, ANG), Pabón (Monterrey, MEH), Romeu (Chelsea, ANG) Vargas (Napoli, ITA), Bernat (Bayern, NEM), Rami (Milan, ITA), Cartabia (Córdoba), Mathieu (Barcelona), Guaita (Getafe), Banega (Sevilla)



CELTA VIGO

Mesto: Vigo (296.479)
Stadion: Balaidos (31.800)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 9. mesto
Trener: Eduardo Berizzo
Prišli: Pablo Hernandez (O'Higgins, ČIL), Larrivey (Rayo), Jota (Eibar), Jonathan Vila (Beitar, Samuel (Alaves),Planas (Barcelona B), Jonathan de Amo (Widzew Lodz, POL), Luis Rioja (Real Madrid C), Nemanja Radoja (Vojvodina, SRB)
Odšli: Rafinha (Barcelona), Lopez (-), Bermejo (upokojen), Welliton (Spartak, RUS), Bustos (-), Aurtenetxe (Athletic), Yoel (Valencia), Jota (Brentford, ANG)



LEVANTE

Mesto: Valencia (809.267)
Stadion: Ciutat de Valencia (26.354)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 10. mesto
Trener: Jose Luis Mendilibar 
Prišli: Perez (Valladolid), Gavilan (Getafe), Morales (Eibar), Nong (Recreativo), Martins (Vitoria de Setubal, POR), Fernandez (Real Madrid) Marino (Valladolid) 
Odšli: Angel (-), Pinto (F. Düsseldorf, NEM), Rios (Recreativo), Pallardo (-), Baba (Sevilla), Navas (Real Madrid)



MALAGA

Mesto: Malaga (568.507)
Stadion: La Rosaleda (30.044)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 11. mesto
Trener: Javi Gracia
Prišli: Alberto (Liverpool, ANG), Boka (Stuttgart, NEM), Rosales (Twente, NIZ), Recio (Granada), Roberto Chen (Waregem, BEL), Anderson (Waregem, BEL), Horta (Vitoria Setubal, POR), Memo Ochoa (Ajaccio, FRA), Miguel Torres
Odšli: Amrabat (Galatasaray, TUR), Pawlowski (Widzew, POL), Iakovenko (Fiorentina, ITA), El Hamdaoui (-), Caballero (Manchester City, ANG), Jesus Gamez (Atletico)



RAYO VALLECANO

Mesto: Madrid (3,236.344)
Stadion: Campo de Futbol de Vallecas (14.708)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 12. mesto
Trener: Paco Jemez
Prišli: Amaya (Betis), Quini (Castilla), Manucho (Valladolid), Boateng (Fulham, ANG), Morcillo (Recreativo), Jozabed (Jaen), Diego Aguirre (Toledo), Moreno (Mallorca), Pozuelo (Swansea, ANG), Mojica (D. Cali), Kakuta (Chelsea, ANG) Lica (Porto, POR), Abdoulaye Ba (Porto, POR), Aquino (Villarreal), Pereira (Villarreal), Alvarez (San Lorenzo de Almagro), Leo Baptistao (Atletico)
Odšli: Rat (PAOK, GRČ), Galvez (Werder Bremen, NEM), Perea (-), Arbilla (Espanyol), Saul (Atlético), Ruben (Almería), Larrivey (Celta), Carlos (Deportivo), Viera (Valencia), Mojica (Valladolid), Fernandez (-), Castillo (-), Adrian (Elche), Rochina (Blackburn), Cueva (-), Falque (Tottenham, ANG), Lopez (Monaco, FRA), Longo (Inter, ITA)



GETAFE

Mesto: Getafe (170.115)
Stadion: Alfonso Perez (17.700)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 13. mesto
Trener: Cosmin Contra
Prišli: Vazquez (Swansea, ANG), Perez (Recreativo), Michel (Valencia), Jona (Veria), Hinestroza (La Equidad), Guaita (Valencia)
Odšli: Mosquera (Elche), Gavilan (Levante), Moya (Atletico de Madrid), Borja (At. Kolkata), Ciprian Marica (Konyaspor, TUR), Lisandro (Benfica, POR)



ESPANYOL

Mesto: Barcelona (1,620.943)
Stadion: Cornella-El Prat (40.500)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 4
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 14. mesto
Trener: Sergio Gonzalez 
Prišli: Arbilla (Rayo), Sevilla (Betis), Lopez (Espanyol B), Clerc (Sabadell), Alfonso (Alcorcon), Gomez (Castilla), Thievy (WBA, ANG), Tejera (Alaves), Caicedo (Lokomotiv, RUS), Montañes (Zaragoza), Alvaro (Zaragoza)
Odšli: Capdevila (upokojen), Simao (-), Sergio Tejera (Alaves), Thievy (Almeria)



GRANADA

Mesto: Granada (237.929)
Stadion: Los Carmenes (23.156)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 15. mesto
Trener: Joaquin Caparros
Prišli: Marquez (Mallorca), Espinosa (Jaen), Larsson (Valladolid), Babin (Alcorcon), Foulquier (Rennes, FRA), Juan Carlos (Braga, POR) Oier (Barcelona), Rochina (Blackburn, ANG), Ramirez (Palestino, ČIL)
Odšli: Brahimi (Porto, POR), Espinosa (Cadiz), Angulo (Ludogorec, BOL), Siqueira (Atletico), Dani Benitez (-), Recio (Malaga), Ilori (Liverpool, ANG), Pereira (Mallorca), Kitoko (Tripolis, GRČ), Ighalo (Udinese, ITA), Brahimi (Porto)



ELCHE

Mesto: Elche (230.224)
Stadion: Martinez Valero (36.017)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 16. mesto
Trener: Fran Escriba
Prišli: Fajr (Caen, FRA), Adrian (Rayo), Rivas (Tenerife) Pelayo (Cordoba), Mosquera (Getafe), Tyton (PSV, NIZ), Jesus Tamayo (Alcorcon), Pašalić (Chelsea, ANG), Jonathas (US Latina, ITA), Roco (Univ. Catolica, ČIL) Rodriguez (Zaragoza)
Odšli: Javi Márquez (Mallorca), Botía (Sevilla), Carles Gil (Valencia), Rubén Pérez (Atlético), Manu del Moral (Sevilla), Boakye (Juventus, ITA), Javi Flores (-), Alberto Rivera (-), Mantecón (-), Charlie (Murcia), Carlos Sánchez (Aston Villa, ANG)



ALMERIA

Mesto: Almeria (191.443)
Stadion: Juegos Mediterraneos (21.350)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 17. mesto
Prišli: Ruben (Rayo), Julian (Sevilla), Quique (Guadalajara), Dangda (Muangthong United, TAJ), Navarro (Mallorca), Garcia (Alaves), Mendez (Tenerife), Hemed (Mallorca) Macedo (A. Mineiro, BRA ), Thomas (Atletico), Thievy (Espanyol)
Odšli: Vidal (Sevilla), Esteban (Oviedo), Tebar (-), Suso (Liverpool, ANG), Silva (Las Palmas)



EIBAR

Mesto: Eibar (23.378)
Stadion: Ipurua (5250)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 1. mesto v 2. ligi
Trener: Gaizka Garitano
Prišli: Lara (Ponferradina), Garcia (Real Sociedad), Jimenez (Valladolid), Ezika (Athletic), Minero (Zaragoza), Nieto (Barcelona B), Moral (Sevilla)
Odšli: Jota (Celta), Gilvan (Hercules), Yuri (Real Sociedad), Eizmendi (Real Sociedad), Morales (Levante), Vera (-), Jimenez (-), Ibañez (-), Gayoso (Barakaldo)



DEPORTIVO

Mesto: La Coruña (246.056)
Stadion: Riazor (34.600)
Lovorike: prvenstvo 1, pokal 2
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 2. mesto v 2. ligi
Trener: Victor Fernandez
Prišli: Carlos (Rayo), Canella (Sporting), Lucas Perez (PAOK, GRČ), Jose Rodriguez (RM Castilla), Luis Fariña (Benfica, POR), Ivan Cavaleiro (Benfica, POR), Henrique Sereno (Kayserispor, TUR), Medunjanin (Gaziantepspor, TUR)
Odšli: Salomão (Sporting, POR), Rabello (Sevilla), Ifran (Real Sociedad), Sissoko (Wolfsburg, NEM), Lemos (Compostela)



CORDOBA

Mesto: Cordoba (325.453)
Stadion: Nuevo Arcangel (21.822)
Lovorike: prvenstvo 0, pokal 0
Uvrstitev v sezoni 2013/14: 7. mesto v 2. ligi
Trener: Albert Ferrer
Prišli: Deivid (Las Palmas), Andone (Villarreal), Ekeng (Lozana, ŠVI), Cartabia (Valencia), Matos (Fiorentina, ITA), Havenaar (Vitesse Arnhem, NIZ), Rossi (Juventus, ITA)
Odšli: Pelayo (Elche), Davila (Chelsea, ANG), Cruz (Alcorcon), Arturo (Alcorcon), Bernardo (Racing), Espejo (Atletico B), Sanchez (Zaragoza)

Članki iz rubrike