Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
2 21.07.2022 14:28:13

Mojca Mavec: Racionalnega pakiranja se naučiš, ko si večkrat sama neseš prtljago

Mojca Mavec je strastna popotnica, gurmanka in ljubiteljica vina, neukročena umetniška duša, ki jo krila kreative odnesejo na popolni odklop od ponorelega sveta. In prav v takšnih momentih nastajajo čudovite vsebine njenih popotniških oddaj. Kaj jo žene, da znova in znova odkriva kotičke sveta, ali s potovanj nosi spominke in kako smo ženske, za razliko od moških, prikrajšane za marsikateri žep na oblačilih, si lahko preberete v intervjuju.

Kaj vas žene v raziskovanje sveta in kaj vam potovanja dajejo?
Nenehno širjenje obzorja, odkrivanje in spoštovanje drugih in drugačnih in obenem tudi pogled vase, biti zadovoljen s tem, kar imaš. Ko začneš odkrivati svet, vse bolj ceniš, da živiš v varni deželi, kjer je narava za vsakim vogalom. Kakšno srečo imamo, da povečini že skozi okno svojega doma, četudi je to sredi prestolnice, vidimo mogočna drevesa in nas obdaja toliko zelenja.

Katere spominke največkrat prinesete s svojih potovanj?
Joj spominki! Spomnim se časov, ko sej jih dejansko prinašala iz vsakega kotička sveta, kamor me je zaneslo in so grozili, da prerastejo moje stanovanje. Sedaj mi največ prijetnih spominov na potovanja pričarajo začimbe. Del kulture in tipične jedi – oboje se prepleta v začimbah. Okus in vonj sta prav tako močni čutili, ki nam lahko pričarata paleto spominov na čas, prostor in celo naše počutje ter čustva, ki smo jih izkusili ob nekaterih vonjih in okusih. Začimbe so majhnen spomin, a imajo toliko večji učinek. Rada skuham za prijatelje, ko se vrnem s poti in tako tudi z njimi delim majhen del svoje popotniške izkušnje.

Po kakšnem ključu izbirate oblačila za potovanja in kaj od njih pričakujete? Saj veste – stereotipi o tem, kako pakiramo ženske, kar ne gredo v pozabo.


Udobje je nsicer ključno, a predvsem rada potujem v oblačilih, ki jih lahko uporabim za različne priložnosti. Včasih se zgodi, da sem zjutraj v savani, zvečer pa me čaka intervju v imenitnem mestnem hotelu. Ker večinoma potujem in snemam sama, moram biti kar se sa racionalna s prtljago. Tako stereotip zame nikakor ne velja – kilometrina ti da tisto modrost pakiranja z glavo. Malce pa seveda k temu pripomore tudi to, da se večkrat zgodi, da moram za svojo prtljago poskrbeti sama, zato se mi kar obrestuje racionalno pakiranje. Oblačila Royal Robbins se prav s tega vidika odlično vklapljajo v moj način življenja in dela. Nekaj kosov je večna klasika in se odlično kombinirajo tudi z oblačili za bolj imenitne priložnosti.

Kako bi opisali svojo izkušnjo z oblačili Royal Robbins, ki so vas spremljala na raziskovanju Afrike?
Zelo udodna oblačila, ki se ne mečkajo. Kljub temu, da se potikam po manj obljudenih lokacijah, sem rada urejena in v moji prtljgi za likalnik pač ni prostora. Všeč mi je, da imajo tudi žepe! Ponavadi smo ženske tu precej prikrajšane in samo z zavidanjem občudujemo vse žepe, ki jih skrivajo njjihove hlače ali brezrokavniki. Na potovanjih je kup drobnarij za v žep, kovanci, prazne baterije od kamere ... Zdaj tudi jaz vse pospravim kot fantje ;) Všeč mi je tudi, da je tehnologija šl že tako naprej, da so tudi reciklirani materiali koži tako prijazni in ji pustijo dihati. Tako se v oblačilih počutim udobno in sproščeno, hkrati pa vem, da proizvodnja oblačil minimalno obremenila okolje. Trajnost je vsekakor nekja, k čemur stremim tudi sama.

Kateri delček sveta vam je najbolj zlezel pod kožo in zakaj?
Afrika in vulkanske dežele, kot so Islandija, Azori ... Ko enkrat doživiš vse te gejzirje, razpoke, geotermalna delovanja, takrat šele zares razumeš, kako živ je naš planet tudi pod površjem. Življenje nas obdaja prav z vseh strani – celo od spodaj!

Značke: mavec, intervju

Članki iz rubrike