franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

I.L.
I.L.
0 25.03.2014 12:00:00

Zeni Husmani: Dobro sem se pripravil na mraz

Grega Wernig
Zeni Husmani je triindvajsetletni makedonski nogometaš, ki se je julija 2012 iz hrvaškega Šibenika preselil v Domžale.
Zelo hitro je postal eden pomembnejših členov prvoligaša iz mesta ob Kamniški Bistrici, za katerega je na 42 tekmah zabil tri gole. Zadnjega prav prejšnji konec tedna, ko je njegova ekipa s 3:0 odpravila Zavrč. Husmani ima v svoji nogometni osebni izkaznici zapisano, da je nastopal za makedonsko reprezentanco do enaindvajsetega leta starosti, zdaj pa si želi, da bi ga selektor Boško Đurovski povabil tudi v člansko izbrano vrsto. Čeprav je rojen v Čegranah blizu Gostivarja, je večino svojega življenja preživel na Hrvaškem. Pri sedmih letih se je z družino preselil v Knin, kjer je igral za tamkajšnji klub Dinara, nato pa je bil pred prihodom v Slovenijo še pet let član prej omenjenega Šibenika.

ZENI HUSMANI
rojen: 28. november 1990
država: Makedonija (Čegrane)
šport: nogomet
klub: Domžale

Kako to, da ste se odločili za Slovenijo?
Prej sem igral na Hrvaškem za Šibenik. Ker smo v zadnji sezoni izpadli iz prve lige, sem prek arbitraže dobil papirje in iskal nov klub. Domžale so bile najbolj konkretne, zato sem se odločil kariero nadaljevati tu.

Kakšna je razlika med hrvaško in slovensko ligo?
Slovenska liga me je pozitivno presenetila. Tu sem videl veliko kakovostnih nogometašev. Poleg tega imajo mladi fantje dobre pogoje za delo. Za mlade nogometaše je odlična tudi liga. Sicer sta si hrvaška in slovenska liga po kakovosti zelo podobni, a je mogoče hrvaška letos malo močnejša, ker so prvenstvo skrčili na deset ekip.
Slovenska liga me je pozitivno presenetila. Tu sem videl veliko kakovostnih nogometašev. Poleg tega imajo mladi fantje dobre pogoje za delo. Za mlade nogometaše je odlična tudi liga.


Kaj ste na splošno vedeli o Sloveniji, preden ste prišli sem?
O državi nisem vedel veliko. Ker meji s Hrvaško, je normalno, da sem slišal nekatere novice iz Slovenije. Veliko več sem vedel o slovenskem nogometu, saj sem spremljal Domžale in Maribor, ki sta v kvalifikacijah za ligo prvakov igrala z Dinamom. Prav tako sem slišal za ostale klube.

Ste, preden ste prišli, poznali kakšnega Slovenca?
Poznal sem Jakova Faka, ki je prišel s Hrvaške in zdaj tekmuje za Slovenijo. (smeh)

Ali je Slovenija zadovoljila vaša pričakovanja?

V nogometnem smislu jih je zadovoljila, prav tako tudi v vseh ostalih stvareh. Zelo je opazna razlika v življenju v Makedoniji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Tukajšnji način življenja je veliko bolj podoben zahodnemu.
Ni mi všeč, da ljudje po mojem mnenju ne cenijo nogometa, tako kot bi ga morali. Na tribunah se zbere malo ljudi. To je žalostno, ker se igra kakovosten nogomet in bi bilo z bolj polnimi tribunami tudi vzdušje na tekmah veliko boljše.

Kaj so o vaši selitvi v Slovenijo menili vaša družina in prijatelji?
Mojo selitev v Slovenijo so vsi zelo dobro sprejeli. Prav tako so me že obiskali tu in spoznali lepote Slovenije.

Na kaj ste najprej pomislili, ko ste prvič prišli v Slovenijo?
Najprej sem pomislil na to, da bo tu veliko hladneje kot na Hrvaškem. Vedel sem, da je Slovenija malo bolj hribovita država, in na to sem se dobro pripravil. (smeh)

Katere jezike govorite?
Govorim albansko, ki je moj materni jezik, hrvaško, slovensko, angleško in makedonsko.

Katera je prva beseda, ki ste se jo naučili v slovenščini?
Prva beseda, ki sem se jo naučil v slovenščini, je žoga. To je tudi moja najljubša slovenska beseda.

Kaj vam je v Sloveniji najbolj všeč?
V Sloveniji mi je najbolj všeč to, da so ljudje zelo gostoljubni in prišlekom radi pomagajo. Tako so mi pomagali vsi ljudje v klubu in tudi ostali, ki sem jih spoznal.
Najprej sem pomislil na to, da bo tu veliko hladneje kot na Hrvaškem. Vedel sem, da je Slovenija malo bolj hribovita država, in na to sem se dobro pripravil. (smeh)

Kaj vam tu ni všeč?
Ni mi všeč, da ljudje po mojem mnenju ne cenijo nogometa, tako kot bi ga morali. Na tribunah se zbere malo ljudi. To je žalostno, ker se igra kakovosten nogomet in bi bilo z bolj polnimi tribunami tudi vzdušje na tekmah veliko boljše.

Ali veste, kdo je predsednik Slovenije?
Politike ne spremljam, tako da ne vem, kdo je predsednik Slovenije.

Ali veste, koliko prebivalcev ima Slovenija?
Približno dva milijona.

Ali poznate kakšno slovensko narodno jed?
Poznam, ena od mojih najljubših je prekmurska gibanica. (smeh)

Ali poslušate slovensko glasbo, morda poznate kakšnega glasbenika, skupino, pesem?

Od slovenskih izvajalcev poznam raperja Zlatka.
Če bi me kdo obiskal, bi ga peljal tja, kjer sem bil tudi sam, na Blejsko in Zbiljsko jezero. Všeč mi je tudi Ljubljana, zelo enostavno mesto, ampak lepo in čisto.

V čem smo si Slovenci in Makedonci najbolj podobni in najbolj različni?
Mislim, da smo si Makedonci in Slovenci najbolj podobni po hrani. (smeh) Razlikujemo pa se po miselnosti, mi smo bolj temperamentni in vse stvari jemljemo veliko bolj sproščeno.

Ali ste tu spoznali kakšnega Makedonca?
V Sloveniji sem spoznal nogometaša Čadikovskega in Denkovskega. Poleg njiju sem spoznal še precej Albancev, ki živijo tu. Med njimi imam kar nekaj prijateljev, s katerimi se vsak dan družimo.

Če bi nekdo prišel k vam na obisk, kaj bi mu pokazali v Sloveniji?
Če bi me kdo obiskal, bi ga peljal tja, kjer sem bil tudi sam, na Blejsko in Zbiljsko jezero. Všeč mi je tudi Ljubljana, zelo enostavno mesto, ampak lepo in čisto.

Kateri je bil najbolj čuden ali najbolj smešen dogodek, ki se vam je zgodil tu?
Eden od bolj čudnih in smešnih trenutkov je bil, ko sem šel na policijo, da bi prijavil mamo za bivanje v Sloveniji. Vendar se s policistom nikakor nisva mogla sporazumeti. Jaz sem govoril v hrvaščini, on v slovenščini. Bilo je malo neugodno, ampak smešno. (smeh)
Mislim, da je najbolj znan Makedonec Toše Proeski, ki je veliko naredil za našo državo in je bil eden najboljših pevcev, kar sem jih slišal.

Ali se v prostem času več družite s tujci ali s Slovenci?
V prostem času se največ družim s tujci in Slovenci, ki imajo albanske prednike. Prijatelje imam tudi med Slovenci.

Kako vas kličejo soigralci, ali imate kakšen vzdevek?
Soigralci me kličejo Hus.

S kom živite tu?
V Sloveniji živim sam.

Ali vas pesti domotožje?
Nisem tako zelo nostalgičen, saj mi tu ni slabo. Normalno pa je, da pogrešam družino, sorodnike in prijatelje.

Kako pogosto se vračate domov?
V Makedonijo grem enkrat na leto, to je pozimi, ko je tudi najdaljši odmor. Poleti mi ne uspe iti v Makedonijo, takrat skočim na Hrvaško.

Kdo je po vašem mnenju najbolj znan Makedonec na svetu?
Mislim, da je najbolj znan Makedonec Toše Proeski, ki je veliko naredil za našo državo in je bil eden najboljših pevcev, kar sem jih slišal.

Če bi želeli povedati eno zanimivo stvar o Makedoniji, kaj bi rekli?
Če bi delal reklamo, bi rekel, da se vam splača obiskati Makedonijo, da vidite vse te lepe kraje in Ohridsko jezero ter da uživate v lepotah Skopja.

S plačo, ki jo dobivate tu, kje bi bolje živeli, v Makedoniji ali v Sloveniji?
S to plačo bi bolje živel v Makedoniji, ker je tam standard precej nižji kot v Sloveniji.
V svoji glavi imam zelo dobre načrte za prihodnost, ampak sem osredotočen na sedanjost. Igram v Domžalah in se trudim po najboljših močeh, da bi nekega dne mogoče igral v kakšnem močnejšem in boljšem klubu.

Če bi vam kdo iz kakršnegakoli razloga ponudil slovensko državljanstvo, bi ga sprejeli?
Če bi mi kdo ponudil slovensko državljanstvo, ga verjetno ne bi vzel, ker že imam hrvaški in makedonski potni list. (smeh)

Stari ste 23 let, kakšne načrte za prihodnost imate?
V svoji glavi imam zelo dobre načrte za prihodnost, ampak sem osredotočen na sedanjost. Trenutno sem član Domžal in se trudim po najboljših močeh, da bi nekega dne mogoče igral v kakšnem močnejšem in boljšem klubu.

Ali ste poleg nogometa tu obiskali še kakšno drugo športno prireditev?
Poleg nogometa grem večkrat na tekme košarkarskega kluba Heliosa Domžal, kjer poznam veliko košarkarjev. Njegov član je moj dober prijatelj Gezim Morina, ki igra tudi za Slovenijo.

Kaj mislite o slovenskih ženskah?
O slovenskih ženskah lahko rečem vse najboljše, so dobre in lepe. (smeh)
Poleg nogometa grem večkrat na tekme košarkarskega kluba Heliosa Domžal, kjer poznam veliko košarkarjev. Njegov član je tudi moj dober prijatelj Gezim Morina, ki igra tudi za Slovenijo.

Kaj bi sporočili bralcem Ekipe?
Še naprej berite Ekipo, v kateri lahko spremljate tudi nas. Pridite na tekme v čim večjem številu, da skupaj uživamo v nogometu in dobrem vzdušju.
Galerija

Članki iz rubrike