roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 18.02.2015 12:50:56

Pokal Spar: Presenečenja zaželena, a bolje, da jih ni

Nikola Miljković
S prvima tekmama četrtfinala se drevi začenja letošnje zadnje dejanje pokalnega tekmovanja.

Osem ekip, ki se bodo udarile za naslov, bo gostilo Laško, zmagovalca bomo dobili v soboto. Naslov brani Krka, ki je bila skupaj z Unionom Olimpijo že neposredno uvrščena na zaključni turnir, na njem pa se jima bodo pridružili še štirje prvoligaši in dva drugoligaša.

23. POKALNO TEKMOVANJE
V SLOVENIJI

14. POKAL SPAR
60 SODELUJOČIH EKIP 
100 DO ZDAJ ODIGRANIH TEKEM
4 KROGI DO FINALNEGA TURNIRJA

Državno prvenstvo je maraton, je pogosto uporabljena fraza. Tam v toliko in toliko krogih ter tudi v končnici praviloma vse sede na svoje mesto. Tisti najboljši, z najbolj kakovostnimi kadri, v največkrat pristanejo na vrhu.

Lahko sicer izgubijo tu ali tam, morda se jim to lahko zgodi celo večkrat, a na koncu, ko so odigrane vse tekme, pristanejo tam, kamor spadajo (slednje v enaki meri velja za slabše klube). Lep primer tega imamo kar v letošnji sezoni, ko je Krka v dosedanjih 16 tekmah izgubila že šestkrat in trenutno gleda v hrbet dvema kluboma, a nihče ne dvomi, da bodo Novomeščani znova tisti, ki jih bo v izločilnih bojih treba premagati, če boš hotel osvojiti naslov. Na dolgi rok kakovost pač izplava na površje.

19

NASLOVOV POKALNEGA PRVAKA IMA UNION OLIMPIJA, PO ENEGA PA HOPSI POLZELA, ZLATOROG, HELIOS SUNS IN KRKA.

Pokalno tekmovanje pa je druga zgodba. Če smo prej govorili o maratonu, je to sprint, v katerem lahko favoriti "prehitro startajo" ali "prestopijo na sosednjo progo", lahko pa jih tudi "zagrabi v mišici". Pokal je v glavnem tekmovanje, kjer najboljši niti po naključju ne zmagujejo vedno, kjer tudi tisti slabši lahko pridejo na svoj račun. 

850-18-pipan ap
Arsen Perić

"V pokalu Spar so vselej mogoča velika presenečenja, zato je še posebej pomembno spoštovati vsakega tekmeca in se nanj dobro pripraviti. Tekmo za tekmo bomo šli v tej smeri in upam, da se bomo uvrstili v finale. V njem pa je mogoče vse – gre za eno tekmo, odločata trenutno razpoloženje in dnevna forma. Imamo nekaj težav s poškodbami, a upam, da bomo igrali v popolni postavi."

ALEŠ PIPAN
trener Uniona Olimpije

Slovenski košarkarski pokal je sicer eden tistih, ki morda še najmanj odražajo te besede, vsaj kar zadeva končnega zmagovalca. Union Olimpija kot dolgoletna številka ena pri nas je to tudi upravičevala, še tudi potem ko ji je primat v državnem prvenstvu odvzela Krka.

Samo štirikrat v dosedanjih 23. izvedbah Ljubljančani niso dvignili pokala za najboljšega. Prvič je bilo to leta 1996, edinem, v katerem Olimpija ni bila v finalu, nato je praznih rok ostala še v letih 2004, 2007 ter lani, ko je do svojega prvega naslova končno prišla tudi Krka.

850-18-valentincic ap
Arsen Perić

"Vsem ekipam, ki so se uvrstile na finalni turnir Pokala Spar, želim čim več sreče in čim manj poškodb. Za nas je to, da smo se kot drugoligaš in najmlajša ekipa uvrstili med najboljših osem v tem tekmovanju, velik uspeh in lepa nagrada za fante, kot so Jure Brodnik, Elvis Kerić, Milan Kovačević in Jan Osolnik, ki so vsi po vrsti še mladinci in so izkoristili priložnost. O vlogi favorita v tem dvoboju sploh ni treba izgubljati besed, na nas pa je, da se poskušamo prikazati v čim boljši luči."

JERNEJ ANTE VALENTINČIČ trener Slovana

NEODMEVNO IN TEŽKO
Če pokalno tekmovanje gledamo strogo v luči mogočih presenečenj, potem se zdi poteza Košarkarske zveze, ki je letos žreb parov četrtfinala zaključnega turnirja delno dirigirala, tako da se Olimpija in Krka prej kot v finalu sploh ne moreta srečati, kar logična.

Pač v slogu večje možnosti, da kdo od manjših izloči dva največja favorita za naslov. A najbrž bo precej bolj držalo to, da si tudi na KZS najbolj želijo obračuna dveh največjih čisto na koncu, čeprav je predsednik KZS Matej Erjavec napovedal, da so presenečenja zaželena in pričakovana.

850-18-milovic ap
Arsen Perić

"Nimamo težav s poškodbami. Igramo na domačem parketu in na vse mogoče načine bomo skušali priti v polfinale. To ne bo enostavno, saj nam bo nasproti stala dobra ekipa Šenčurja, s katero smo v ligi Telemach, ki je zelo izenačena, dvakrat že igrali. O tem, kdo bo zmagal na tej tekmi, bosta odločala trenutna forma ter navdih, in upam, da bo uspelo nam. Na svojem igrišču pa bi morali zmagati in se uvrstiti v polfinale."

PREDRAG MILOVIĆ
trener Zlatoroga

"Imamo sicer nosilca, a to še zdaleč ne pomeni, da bosta v finalu, sploh glede na letošnje predstave tekmecev so presenečenja zelo mogoča," je dejal prvi mož KZS. Pri tem pa skoraj zanesljivo vseeno ni imel v mislih že četrtfinalnih obračunov, v katerem sta prav oba ABA-ligaša dobila za tekmeca kluba iz druge lige.

Union Olimpija
bo v prvem današnjem dvoboju igrala s Slovanom. Ljubljanski obračun sredi Laškega torej, a brez velikega čustvenega naboja. Zmaji bi morali igraje premagati mlado gardo s Kodeljevega, ki je trenutno na sedmem mestu drugoligaške lestvice. 

850-18-keselj ap
Arsen Perić

"Pri Šenčurju smo si pred začetkom sezone zastavili dva cilja – prvi je bil uvrstitev na finalni turnir pokala Spar, drugi pa je obstanek v ligi Telemach. Prvega smo že izpolnili, za drugega bomo še videli. Imamo kar nekaj težav s poškodbami in boleznimi, zato ne bomo popolni, igramo pa z močnim tekmecem, ki nas je dvakrat v tej sezoni že premagal. Naredili bomo vse, da bo tokrat drugače. Upam, da bo sojenje potekalo po Fibinih pravilih, ne kot je bilo zadnji dve leti."

IGOR KEŠELJ
trener Šenčurja GGD

Za igralce Olimpije, ki so si v nedeljo z zmago nad Budućnostjo povrnili samozavest in z velikim optimizmom začenjajo pokalno zgodbo, bi se morala slednja zares začeti šele od petka dalje. Takrat bo na sporedu polfinale, v katerem bo tekmec zmagovalca ljubljanskega obračuna Zlatorog ali Šenčur GGD, ki se bosta pomerila v današnjem drugem četrtfinalnem srečanju.

Gostitelji turnirja ne skrivajo, da želijo ob 45-letnici kluba in ob 20-letnici dvorane Tri lilije v pokalu narediti nekaj odmevnega. Premagati Šenčurce to ne bi bilo, kar pa ne pomeni, da bo enostavno. Gorenjski veterani vedo, kako se streže stvarem na takih tekmah.

SPORED ZAKLJUČNEGA TURNIRJA
ČETRTFINALE
1) UNION OLIMPIJA - SLOVAN    (ob 17.30)
2) ZLATOROG - ŠENČUR GGD    (ob 20.00)
3) HELIOS SUNS - TAJFUN    (četrtek ob 18.30)
4) KOLPA ČRNOMELJ - KRKA    (četrtek ob 20.45)

POLFINALE
ZMAGOVALEC 3 – ZMAGOVALEC 4   (petek ob 17.45)
ZMAGOVALEC 1 – ZMAGOVALEC 2   (petek ob 20.30)

FINALE (sobota ob 20. uri)

Članki iz rubrike