Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
17.02.2015 15:39:55
Deli članek:

Kaj se bodo dogovorili danes?

Najboljši slovenski košarkar Goran Dragić igra svojo sedmo sezono v ligi NBA. V tem trenutku je član Phoenixa, ni pa rečeno, da bo tako tudi po četrtkovem večeru.

V izdihljajih prestopnega roka je 28-letni Ljubljančan kot vroče blago, nikakor na ponovoletni razprodaji, ampak prej nasprotno – potencialni kupci si ga ogledujejo na polici v izbranem butiku. In cena je zasoljena, nesramno visoka. Izhodišča so bolj ali manj znana, navsezadnje smo jih tudi na tem mestu že večkrat osvetlili.

Prvič, Phoenix je zaradi nespretnega ali pač pretkanega, vendar večini nerazumljivega kadrovanja postavil mini utrdbo treh organizatorjev igre, ki bi vsi želeli biti nosilci igre, predvsem pa bi vsi želeli imeti žogo v svoji posesti. Klub je lani poleti v prednostni položaj potisnil Erica Bledsoeja, kateremu je zaupanje izkazal s petletno in 70 miljonov dolarjev vredno pogodbo, kakšni so bili v resnici načrti ob angažiranju Isaiaha Thomasa, ki se je v Arizono za letno plačo v višni približno sedmih milijonov preselil iz Sacramenta, ni najbolj jasno. Kaj pa Goran? Že vse od začetka sezone nima pravih odgovorov, njegov učinek na igrišču pa je slabši kot v prejšnji sezoni.

Drugič, Goran bo poleti postal prost igralec in bo lahko sproščeno izbiral. Že danes ima dovolj ponudb drugih klubov, nekateri bi ga želeli imeti v svoji ekipi že ob koncu tega tedna (takšen je, denimo, Houston, ki se poteguje za uvrstitev v končnico), drugi bi posel raje sklenili poleti (eden teh je Los Angeles Lakers, ki nima več možnosti za končnico). Tu sta še Miami in New York, bržčas še kdo iz ozadja.

Tretjič, iz Phoenixa so v teh dneh prišli jasni in glasni signali, češ da Gorana želijo zadržati v moštvu. Takšen bo tudi začetni pogajalski položaj za obe strani, starejši od bratov Dragić se bo namreč s svojim agentom prav danes oglasil v klubski pisarni in se pogajal za svoj status v tem klubu. V okolju, kjer nadvse uživa, in kjer mu po novem družbo dela brat Zoran. Do stiska rok bo prišlo le v primeru, če bo Gogi zadovoljen s finančnimi pogoji nove pogodbe in/ali bo od klubskih veljakov dobil zagotovilo, da bo njegova vloga na igrišču takšna, kot si jo želi. V kolikšni meri bo popuščal pri svojih zahtevah, je vprašanje, odgovor nanj pa je odvisen tudi od drugih ponudb, ki jih ima v žepu.

Preplet govoric, strokovnih ocen in osebnega prepričanja mu bo na koncu ponudil pravi odgovor. Koliko je v resnici vreden Goran Dragić? Natančno toliko, kot bo pokazalo tržišče. V Phoenixu se zavedajo, da bodo morali za novo pogodbo podvojiti številko, ki zanj trenutno velja. Ali drugače, Gorana bodo morali postaviti ob bok Bledsoeja. Da si zasluži med 12 in 16 milijonov dolarjev na sezono, pravi tudi stroka. Los Angeles pa naj bi mu, na drugi strani, ponudil kar maksimalno pogodbo, za štiri leta natančno 8,248.706 zelencev ali 19,027.800 v prvem letu. To bi bil Goran Dragić iz zelo izbranega butika.

Ne glede na številko na pogodbi, ki bo gotovo dovolj visoka za lagodno ali celo razkošno življenje, se slovenski reprezentant bržkone ne bo uklonil pri zahtevi po igralskih minutah, pri zahtevi po vodilnem položaju organizatorja igre. Takšnega poznamo, drugačnega si niti ne predstavljamo.

Če Goranu zdajšnji delodajalci ne bodo uspeli ponuditi dovolj, da bi ga zadržali v svoji ekipi, bo pač izbral drugo pot. Če kje, potem to v ligi NBA ni nič neobičajnega. Saj poznate tisto o stalno polni potovalki. V primeru takojšnje menjave kluba, torej do konca tega prestopnega roka (v četrtek zvečer), je najverjetnejša vrnitev v Houston, kjer je igral v dveh polovičnih sezonah. Pred natančno štirimi leti se je v Texas preselil sredi sezone 2010/11, naslednja se je začela z lockoutom, zato je zaigral za baskovsko Laboral Kutxo, potem pa sezono dokončal pri raketah. In zapustil klub, tudi ali predvsem na žalost goreče navijačice Ellen Chang, ki mu je posvetila pesem.