Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 25.05.2024 11:06:20

Srce mesta še bije

Luka Vovk
Vodstvo Sija Acronija Jesenic je pred točno desetimi dnevi prvič po koncu zadnje in pred začetkom nove sezone nagovorilo svoje navijače ter jim predstavilo rdečo nit prihodnjega delovanja.

Zadnje dni so iz Podmežakle prihajale vesti o novem trenerju iz Finske, klub je predstavil prve igralce, ki bodo nosili rdeči dres, napovedali so včerajšnji občni zbor in ga na zgodnje petkovo popoldne tudi izpeljali. A močno, izredno močno je na njem v oči zbodlo pomanjkanje zanimanja ožje in širše javnosti. Na občnem zboru se je namreč ob naši poročevalski ekipi pojavilo šest članov, čeprav, je dejal predsednik kluba Peter Bohinec, so bili vsi, ki so morali biti, na različne načine obveščeni o tem dogodku.

Brezbrižnost in zahrbtnost

To ni bil naš prvi občni zbor jeseniškega hokejskega kluba, a hkrati je bil to občni zbor, na katerem je bilo nedvomno prisotnih najmanj ljudi, odkar se jih udeležujemo. Je bila kriva ura? Ali samo apatičnost lokalnega okolja, ki bi moralo biti prvo, ki jeseniški ponos – če mu lahko glede na vse sploh še tako rečemo – podpira, ki mu daje energijo, zanos in še kaj. A včeraj je ožja javnost pokazala brezbrižnost, pa tudi zahrbtnost – na spletu ali na transparentih, ki jih videvamo na tribunah, je zelo lahko pisati negativne komentarje, jih v obraz ponoviti z besedami, pa je že druga zgodba.

Včeraj je samo en član občnega zbora zahteval nekaj odgovorov in celo predlagal kakšno rešitev. Vse ostalo breme bosta tudi v prihodnje na svojih ramah nosila Bohinec in direktor kluba Anže Pogačar, ki sta prisotnim predstavila poročila o delovanju kluba za koledarsko leto 2023, pokomentirala prve mesece leta 2024 in se ozrla tudi v prihodnost.
Spremenil se je upravni odbor kluba, Aleša Šabederja in Gregorja Štampoharja je občni zbor zaradi neaktivnosti razrešil, nova člana UO sta postala Darko Ćorković in Anže Boris Dugar, za katera sta prva operativca Jesenic prepričana, da bosta pripomogla k boljšemu stanju.

V Podmežakli tempirana bomba
Dan pred občnim zborom je Bohinec sicer prejel hud udarec, a takrat v vlogi župana Jesenic na seji občinskega sveta. Tudi na občnem zboru je predstavil velikansko nujo glede prenove dvorane Podmežakla, ki je, ko je Slovenija gostila EuroBasket leta 2013, prestala kozmetične popravke. Zdaj je čas za obnovo hokejskih elementov objekta: ledene ploskve iz leta 1957, strojnice iz leta 1960, ograde, nujen je nov gladilec ledu. Projekt je narejen, državna sredstva so na voljo, prijava je nujna do četrtka, 30. maja, a osem dni pred tem se je vse, po Bohinčevih besedah, nepričakovano zaustavilo. »Projekt omenjam zato, ker je v povezavi z njim igranje hokeja na Jesenicah vprašljivo,« je začel. "Podmežakla je energijsko izredno potraten objekt, prenova je nujna, gre za tempirano bombo. Pripravili smo investicijski projekt obnove dvorane, da bi si zagotovili državna sredstva. A občinski svetniki investicije v srce mesta niso podprli," je na grobo dogajanje opisal Bohinec. "Dvorana Podmežakla je srce mesta in kot predsednik hokejskega kluba sem se na občinskem svetu počutil, kot da smo mestu ustavili in iztrgali srce. A nisem še izgubil upanja glede prenove," je zatrdil.
Bohinec je prestavil svoje poročilo o letu 2023, ki je bilo zelo težko, a je prvi ekipi prineslo prvi naslov prvaka lige AHL. Klub ostaja finančno podhranjen, ima enega najmanjših proračunov v alpski ligi, pogodbe s sponzorji uspejo sklepati le za eno leto, liga AHL jih ne privablja, stroški opreme so se močno povišali. Grenko je spoznanje, da klub ne more zadržati igralcev, in to ne glede na uspehe. "Ekipa na ledu daje veliko več, kot je vanjo finančno vloženo. Na dosežke kluba sem zelo ponosen," je dejal predsednik.

Še en jeseniški unikat
Pogačar je izpostavil neprimeren odnos na relaciji kluba in Zavoda za šport Jesenice, pa tudi Občine. Klub z občinskim prispevkom ne pokrije niti stroškov dvorane. "Resno se sprašujem, koliko je hokej sploh še pomemben v tem mestu. Mi kot članska ekipa tega ne čutimo," je dejal Pogačar in dodal, da za veliko resnejše delovanje klub potrebuje več ljudi, da je trud enega ali dveh oseb premalo: "Mislim, da manjka iskrenosti, želje in volje okolja. Zadnje leto je tako predvsem prineslo boj za preživetje."
Pogačar je dejal, da so v preteklih mesecih naredili več napak. Tudi to, da so sezono odigrali brez tujcev, kar je označil za slabo odločitev, in da tudi sam prevzema del odgovornosti za slab dosežek v ligi AHL. "Naredili smo marsikatero napako, a nikoli namerno ali v škodo kluba, mogoče bi morali kakšno nepriljubljeno potezo narediti že prej." Zanimivo je to, da se je za povprečno 150 ljudi na tekmo povečal obisk v ravno končani sezoni: "Gre še za en jeseniški unikat. Rezultati so bili slabši, a na tekmah je bilo več ljudi."

Klub je leta 2023 iz finančnega vidika končal v minusu v znesku 29.202 evra. V letu 2023 so prihodki jeseniškega kluba znašali 656.784 evrov, odhodki pa 685.986.

Značke: jesenice, obči-zbor

Članki iz rubrike