Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 09.03.2021 15:54:25

V Podmežakli drevi osmi VEČNI DERBI Jesenic in Olimpije to sezono: 'BOLNIŠNICI' polni, a bitka bo gotovo spet srdita

Martin Metelko
Po le šestih dneh bo slovenski hokejski prostor znova lahko užival v enem od vrhuncev sezone. Zanj bosta kakopak poskrbela naša najboljša kluba, ki se bosta v večnem derbiju sicer srečala osmič to sezono, četrtič in hkrati zadnjič pa v rednem delu sezone alpske lige.

Čez devet dni, naslednji četrtek zvečer, bo vse jasno. Jasno bo, kdo bo sezono nadaljeval ter na kakšen način in za koga se bo ta že končala. Naslednji četrtek so namreč na sporedu zadnje tekme rednega dela lige AHL, po katerem lahko pričakujemo in upamo, da bosta ekipi Slovenske železnice Olimpija in Sij Acroni Jesenice krojili sam vrh lestvice tega tekmovanja. Pet (Jesenice) oziroma tri (Olimpija) tekme morata odigrati, nato pa se bo začel najpomembnejši del leta – končnica.

SLOVENSKA NA VRHU
Zadnji krogi bodo negotovi, v teh lahko marsikdo še veliko dobi, marsikdo pa tudi veliko izgubi. Slednjega si seveda ne želi noben hokejski navijač, ki drži pesti za zmaje ali železarje, in prepričani smo, da jih na cedilu ne bodo pustili ne eni ne drugi ter da se bo redni del končal s slovenskima rivaloma na vrhu razpredelnice.
Danes bo nekdo moral v slačilnico oddrsati kot poraženec, toda oba kluba bosta naredila vse, da bo ta usoda doletela tekmeca. V nov, osmi večni obračun bosta sicer oba krenila z visoko samozavestjo; oba sta v soboto v gosteh, v Brunicu in v Salzburgu, prišla do pomembnih zmag – zmag proti neposrednim konkurentom za najboljša mesta pred izborom tekmecev, ki bo potekal v četrtek, 25. marca.

sz olimpija jesenice 21 mm
Martin Metelko

BREZ SEDMERICE IN (VERJETNO) BREZ TROJKE
A za debato o izboru četrtfinalnih tekmecev bo še čas, danes ta ne bo zanimala nikogar. Zanimalo nas bo le tisto, kar bomo videli na ledu Podmežakle. SŽ Olimpija je prejšnji teden v Tivoliju zmagala s 4:2, bila boljša v ključnih trenutkih, bolj učinkovita, vendar pa še zdaleč ne izrazito dominantna. Vzrok za to lahko iščemo tudi v "tivolski bolnišnici", ki ni nič manj zasedena kot zadnje tedne. Raimo Summanen še vedno ne more računati na sedmerico (Čepon, Koren, Zajc, Pešut, Sever, Bohinc in Kujavec), na Gorenjsko pa bo tako kot v Salzburg odšlo le 17 drsalcev. Kdaj se bodo poškodovani vrnili, ostaja neodgovorjeno vprašanje, najbolje kaže Mihi Zajcu, a na Celovški 25 ne bodo tvegali prehitre vrnitve nobenega od igralcev.
Tudi na Jesenicah pa te dni ne gre brez skrbi. Že dolgo je poškodovan steber jeseniške obrambe, kapetan Andrej Tavželj, na treningu si je ramo poškodoval Gašper Seršen, velik vprašaj pa v jeseniškem trenerskem štabu danes visi tudi nad nadomestnim kapetanom Andrejem Hebarjem (koleno) in Mirkom Đumićem (mišica).

sz olimpija jesenice 21 mm mitja sivic
Martin Metelko

LAHKO JIH PREJME PET IZ PETIH, PA …
Med glavne akterje, katerih forma bo odločala o nocojšnjem razpletu, moramo vsekakor uvrstiti oba čuvaja mreže, ki sta praktično že vso sezono v odlični formi in lepo skrbita, da njuni mreži čim bolj mirujeta. Olimpijin Paavo Hölsä je statistično najboljši čuvaj mreže alpske lige (94,4-odstotna uspešnost branjenja), Jeseniški Žan Us zaokroža prvo peterko (92,5) in prepričani smo, da se nam spet obeta nov sijajen dvoboj vratarjev.

sz olimpija jesenice paavo holsa 21 mm
Martin Metelko

"Paavo je res kvaliteten vratar, že vso sezono je konstanten, čeprav občasno kakšno tekmo odigra slabše, pa nam je letos prinesel že toliko točk, da kakšna slabša predstava ne bode v oči. Ima največje zaupanje trenerskega štaba," je Finca pohvalil Summanenov pomočnik Matic Kralj. Še večji hvalospev je svojemu prvemu vratarju namenil glavni trener železarjev Mitja Šivic: "Lahko prejme pet golov iz petih strelov in je za vse kriv sam, pa bom z njim še vedno več kot zadovoljen. Žan je sijajna oseba, včasih se čudim, kako odlično zna sprejeti kritiko, kako se razvija kot igralec, koliko pozornosti namenja pripravi. Čeprav statistika tega ne kaže, je Us zame daleč prvi vratar lige AHL."


SŽ OLIMPIJA LOVI 10. ZAPOREDNO
SŽ Olimpija bo v Podmežakli nocoj poskušala priti tudi do 10. zmage v nizu, pred obračunom z večnimi rivali pa taktike v Spodnji Šiški niso spreminjali. "Pričakujemo, da bodo Jeseničani na domačem ledu na začetku bolj 'prileteli' na nas, in prvih 10 minut bo pomembnih, da se ustalimo ter takrat preprečimo vse njihove napade. Veliko bo drsanja, spet bomo morali igrati pametno, pametno bo treba stati na ledu in navsezadnje izkoriščati najbolj zrele priložnosti," je osnovne poudarke, ki jih bosta s finskim strokovnjakom predstavila slačilnici, izpostavil Kralj.
Jeseničani imajo seveda svoje načrte. Po porazu na zadnjem derbiju so se igralci in trenerji pogovorili, analizirali napake in izpostavili dobre strani igre, Šivic pa je bil z odzivom varovancev zelo zadovoljen. "V Brunicu so res hitro reagirali na vse povedano. Spet smo bili dobri v zadnji tretjini in vesel sem, da nismo razpadli; to bi se lahko zgodilo v hipu, ker smo tam zapravili res veliko dobrih priložnosti. Te dni smo se osredotočali zgolj nase, nič drugega nas ne zanima. Vemo, kaj in kako, zdaj je treba poskrbeti, da bodo fantje znali skupaj povezati vse elemente, ki prinašajo zmage," pa je pred derbijem še napovedal Šivic.

Raimo Summanen 21 mm
Martin Metelko

TRI PROTI TRI IN REMI
Nocojšnji derbi bo osmi to sezono. Na začetku te so dva dobili Jeseničani, prvega na blejski poletni ligi, drugega v polfinalu slovenskega pokala. Moštvi sta se spet srečali oktobra v uvodnem delu lige AHL (ko je šele seštevek dveh tekem določil dobitnika točk), na prvem so zmaji visoko premagali železarje, na povratnem obračunu na Jesenicah pa se je derbi končal z remijem 2:2. Nato sta sledila dva za točke DP, decembrski je pripadel zmajem, januarski pa železarjem. Nazadnje smo večni obračun spremljali pred šestimi dnevi, ko so Ljubljančani dobili tretjega v sezoni.


VEČNI DERBIJI 2020/21

Poletna liga (Bled)
12. september: Olimpija – Jesenice 1:2 (Zajc/Đumić)
Pokal Slovenije (Tivoli)
18. september, polfinale: Jesenice – Olimpija 1:0 – po kazenskih strelih (Šturm)
Državno prvenstvo
12. december: Olimpija – Jesenice 2:0 (Koren, Ropret)
2. januar: Jesenice – Olimpija 2:1 – po kazenskih strelih (Jezovšek)
Liga AHL
3. oktober: Olimpija – Jesenice 6:1 (Zajc 2, Brus, Mušič, Bohinc, Sever/Jezovšek)
8. oktober: Jesenice – Olimpija 2:2 (Svetina, Sodja/Sever, Čimžar)
3. marec: Olimpija – Jesenice 4:2 (Koren 2, Simšič, Brus/Pinelli, Hebar)

Članki iz rubrike