benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 07.03.2021 12:43:35

Predsednik SŽ Olimpije Miha Butara o poti in prihodnosti v ligi IceHL: Tudi z mero ponižnosti

Jurij Kodrun
Sreda, 3. marec 2021, bo v anale ljubljanskega hokejskega kluba iz Spodnje Šiške zapisana z zlatimi črkami. Na ta dan je Slovenske železnice Olimpija dobila vabilo za igranje v ligi IceHL in zmaji bodo po štirih letih znova igrali v najboljšem regionalnem tekmovanju. O vseh mesecih oziroma skoraj letu dni dela v tej smeri in prihodnosti smo se pogovarjali s predsednikom SŽ Olimpije Miho Butaro, glavnim akterjem misije 'SŽ Olimpija v ligo IceHL'.

Odlična novica je v vašo klubsko pisarno prišla v sredo popoldne, SŽ Olimpija bo naslednjo sezono igrala v ligi IceHL. Najbrž ste več kot le zadovoljni?

Seveda, zelo. Pred štirimi leti, ko smo se začeli ukvarjati s hokejem, ko smo prevzeli Olimpijo in ko smo začeli delati, je bil eden od ciljev preboj v ligo više. Vedno sem govoril, da sta potrebna ideja in čas, da dejanja dozorijo, in očitno smo zdaj vodstvo lige IceHL prepričali, da smo ustrezen kandidat. Naša pisarna je ves februar sodelovala z avstrijskimi revizorji, ki so pregledali naše pogodbe, poslovanje, bilance … Dvakrat so obiskali tudi dvorano Tivoli in bili so zelo zadovoljni. Ta uspeh je velika pohvala za delovanje našega kluba, pohvala za vse moje sodelavce, s katerimi smo zgodbo gradili. Danes sem res zelo, zelo zadovoljen in ponosen, toda hkrati je treba biti previden, da k vsemu pristopamo tudi s pravo mero ponižnosti. Nismo velik klub v smislu evropskih razmer, še naprej moramo delovati racionalno. In še enkrat, to ni samo moj projekt, temveč tudi projekt mojih sodelavcev.

sz olimpija 21 mm
Martin Metelko

Mogoče veste, koliko glasov ste dobili na glasovanju za vstop v ligo IceHL?
Po mojih sicer neuradnih informacijah ni bilo nikogar, ki bi glasoval proti naši vključitvi.


PO BANKROTU DVEH KLUBOV SO BILA LOGIČNA
Dolgo ste delali na tem projektu. Vemo, kako se je pred štirimi leti končala zgodba s staro Olimpijo. Ste morali zaradi te preteklosti predstavništvo kakšnega kluba bolj prepričevati v novo zgodbo? Vemo, da Avstrijci niso pozabili preteklosti. Je bil kateri klub skeptičen?
V tem obdobju ne, ko pa smo se začeli pogovarjati z vodstvom lige, so se pojavila ta vprašanja. Bila so logična po bankrotu dveh klubov, tako Olimpije kot Jesenic, ki sta kakopak pustila določene posledice. To je bil dolgotrajen postopek, v katerem smo vzpostavili odnose, da so videli, da smo pri vseh stvareh, ki jih delamo, dosledni in da tisto, kar obljubimo, tudi izpolnimo. Tako smo dosegli zaupanje.

miha butara
Martin Metelko

GARANCIJA VELJA ŠTIRI SEZONE
Dobili ste zeleno luč, v naslednjih 10 dneh morate plačati pristojbino in zagotoviti garancijo. Kaj vse bo še sledilo v teh dneh?
V 10 dneh jim moramo poslati bančno garancijo in plačilo vstopnega zneska, ki smo si ga izpogajali že lani, in na vse to smo že pripravljeni. Vstopni znesek znaša 150 tisoč evrov, garancija za resnost pa še dodatnih 100 tisoč evrov. Ta garancija bo veljala štiri sezone.

raimo summanen sz olimpija 21 mm
Martin Metelko

Koliko večji bo proračun v primerjavi z letošnjim?
Zagotovo bo večji za vse gledalce, ki jih bomo imeli (smeh). Imamo dovolj stalnih pokroviteljev, da letos koronakrize nismo občutili v večji meri, a sezona brez gledalcev je udarec za vsak klub. V tej situaciji vseeno stojimo relativno dobro; letos je proračun znašal 1,1 milijona evrov in računam, da bo proračun naslednjo sezono znašal med 1,3 in 1,4 milijona evrov. Vsako leto ga zvišujemo, denar, ki ostane, pa vlagamo v mlade in to je tisto, na kar se osredotočamo.

DA BI USPELO TUDI JESENICAM
Vsekakor je igranje slovenskega kluba v ligi IceHL nekaj odličnega za naš hokej. Prepričani smo, da ste danes dobili veliko čestitk …
Dobili smo številne pohvale in da, tudi z Jesenic. Že večkrat sem poudaril, da je to, da gre SŽ Olimpija v ligo IceHL, dobro za razvoj slovenskega hokeja, in vsi si želimo, da bi se nam tu pridružila še kakšna druga slovenska ekipa, kajti s tem lahko samo napredujemo. Če bi Jesenicam v sezoni ali dveh to uspelo, bomo tega veseli.

miha zajc miha butara 20 jk
Jurij Kodrun

Kako veliko vlogo je imela pri tem projektu Hokejska zveza Slovenije?
Da ne bo pomote: brez pomoči HZS, ki je bila z nami od začetka tega projekta, to je vse od začetka SŽ Olimpije do priključitve v ligo IceHL, nam to ne bi uspelo. To je združen projekt vseh akterjev, najprej znotraj kluba, nato pa tudi širše podpore.


Ali ste v vsem tem procesu, v katerem je bil rok za odločitev večkrat prestavljen, kdaj podvomili o svojem uspehu?

V ta projekt sem vseskozi verjel, ob tem pa so bili odnosi in informacije, ki smo jih dobivali, vedno pozitivni. Vsaka ideja mora, preden se uresniči, dozoreti – in naša je.

Članki iz rubrike