stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 10.07.2021 17:44:23

Bartyjeva do prvega naslova na sveti travi

Profimedia
Avstralska teniška igralka Ashleigh Barty je zmagovalka grand slama v Wimbledonu. V finalu je ugnala Čehinjo Karolino Pliškovo s 6:3, 6:7 (4), 6:3. Petindvajsetletnica iz Ipswicha je tako drugič v karieri slavila na turnirjih velike četverice, potem ko je leta 2019 osvojila OP Francije v Parizu, Čehinja pa je v finalu znova izgubila.

Za obe igralki je bil to namreč drugi finale na turnirjih za grand slam. Bartyjeva je bila pred tem uspešna na Rolandu Garrosu, Pliškova pa je izgubila v finalu OP ZDA 2016.

Številka ena ženskega tenisa je za današnjo zmago na najbolj kultnem teniškem objektu na svetu potrebovala natanko dve uri.

Dvoboj je prva igralka lestvice WTA začela odlično, medtem ko se je visokorasla Čehinja spopadala z živčnostjo. V prvem nizu je izgubila prve tri igre na svoj začetni udarec, Bartyjeva pa je z raznoliko igro in številnimi rezanimi udarci še dodatno spravljala ob živce štiri leta starejšo tekmico.

Hitro je Avstralka povedla s 4:0, nato pa sta si tekmici še po dvakrat izmenjali brejk za končnih 6:2 po vsega 29 minutah.

V drugem nizu je Bartyjeva servis tekmici odvzela v tretji igri, v kateri je Pliškova napravila dve dvojni napaki. Toda Čehinja je nato dvignila raven igre, izenačila ter pokazala igro, ki jo je krasila do finala ter s katero je v prvem krogu ugnala tudi Slovenko Tamaro Zidanšek.



Toda Bartyjeva je imela odgovor v 11. igri, ko je prišla do novega, petega brejka v dvoboju. Nato se je roka zatresla tudi prvi igralki sveta, drugi niz pa je odločila podaljšana igra. V njej je Pliškova tudi po zaslugi nepopustljive igre hitro povedla s 6:2, nato pa po dvojni napaki Bartyjeve prišla do izenačenja.

Na začetku odločilnega niza je Čehinja pravzaprav podarila brejk Avstralki, ki je po zanesljivem serviranju povedla s 3:0. Prednost je nato Avstralka uspela zadržati, čeprav je v deveti igri ubranila še zadnjo priložnost za brejk Čehinje. Obe finalistki sta sicer v celotnem dvoboju kar nekajkrat na noge spravili občinstvo na do zadnjega kotička zasedenem osrednjem igrišču.

V nedeljo bo na vrsti še zadnje posamično dejanje letošnjega Wimbledona, ko se bosta v moškem finalu pomerila Srb Novak Đoković in Italijan Matteo Berrettini.

* Wimbledon (40,74 milijona funtov):
- ženske, finale:
Ashleigh Barty (Avs/1) - Karolina Pliškova (Češ/8) 6:3, 7:6 (x).

Značke: tenis, turnir, anglija

Članki iz rubrike