favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(gb)
(gb)
0 08.07.2021 12:14:26

Pri družini Babnik vsako leto novi cilji

Družina Babnik
GZS
Profesionalna zgodba ene največjih svetovnih golfskih talentov, najstniške Pie Babnik, deluje kot iz pravljice. Morda tudi je, a že za osnovno stran je bilo potrebnega ogromno odrekanja in prelitega znoja, ko govorimo o golfu, pa nikoli ne vemo, ali bo naslednja stran uspešnica ali bo list za nedoločen čas ostal prazen.

Golf je postal član olimpijske družine 2016 v Riu, v svetu velja za enega od največjih šestih športov na svetu (merilo so denarni skladi, zaslužki, sponzorstva in televizijske pravice), predvsem pa velja za tehnično najbolj zahtevnega. V golfu si lahko v vrhu le, če si določen dan preprosto perfekten, in še tako izpiljen udarec ti ne zagotavlja dobre uvrstitve, če v sožitju z materjo naravo nimaš sreče. Mlada Ljubljančanka je dodala: "Vedno bodo udarci, ki jih zgrešiš, zato je potrebno le nekaj več sreče za super rezultat. Vedno se ti žogica lahko odbije v pravo ali pa nepravo smer. V golfu je sreča velik dejavnik. Jaz moram narediti največ, kar se da, kajti na igro drugih ne morem vplivati."

pia babnik
Pia Babnik
GZS

V pandemičnem letu 2020 je bila Pia Babnik v evropski seriji (LET – Ladies European Tour) na 37. mestu, in to kot 16-letnica. Zimski čas je družina Babnik izkoristila za dobre priprave v španski Andaluziji in sicer pozen golfski skok evropske serije v novo sezono je bil izjemen. Babnikova je turnir v Južni Afriki zaključila na petem mestu. Nato je sledila dobra šola v Italiji, kjer se ni uvrstila v finalni del, a je sledila premierna slovenska in tudi njena zmaga na tej ravni ob Ženevskem jezeru na francoski strani. Zmaga je prinesla ne samo konkretnega kupčka denarne nagrade, pač pa tudi silovit skok po svetovni lestvici in praktično potrditev nastopa na olimpijskem turnirju v Tokiu.

Uspeh niti ni bil presenetljiv, saj Pia uživa v golfu in igra sproščeno, toda že prej načrtovana pot za sezono se je povsem obrnila na glavo. Aleš Babnik, oče, trener in glavni kapetan barke Babnikovih, je z nasmeškom priznal: "Priznam, da je lažje, ker je Pia mlada tekmovalka. Mladost je prednost, ker je še vse pred teboj. Vsako leto si zastavimo cilje. Če jih izpolnimo, smo veseli, če ne, nič hudega, ker bo nov cilj že prihodnji mesec. Vseskozi pa ostaja Piina želja po igranju golfa, ne glede na to, kje smo. Ona uživa v igri in to je to. Teh dveh turnirjev sploh nismo načrtovali, po zmagi v Franciji se je načrt povsem spremenil. Tudi na morje bomo šli za en dober vikend, ker se je potrebno osvežiti in regenerirati. Morje tudi sicer zelo dobro vpliva na Pio."

Ljubljančanka je v dobrem mesecu dni s turnirskimi nagradami zaslužila dobrih 45 tisoč evrov, več kot lani v vsej nekoliko skrajšani sezoni. Letni stroški so v osnovi pokriti, a navdušuje dejstvo, da je pred njo še vsaj 15 turnirjev. Pia bo igrala na obeh preostalih turnirjih major (Evian in OP Velike Britanije), na obeh je nagradni sklad 4,5 mio ameriških dolarjev, ter na olimpijskem turnirju, ki bo od 4. do 7. avgusta blizu Tokia.

Ta trenutek so Babnikovi v turnirskem mirovanju, kar lahko imenujemo tekmovalni luksuz. Čeravno sta regeneracija in sprostitev še kako potrebni, pa je trening na vsakdanjem meniju: "Treniram enako kot prej: štiri ure dnevno, šestkrat tedensko. Ob golfu se ukvarjam še s fitnesom, jogo in še čim," pravi tako imenovana magic girl (čarobno dekle). Dvaindvajsetega julija mladenko čaka major Evian in kmalu zatem še olimpijski nastop. Nervoze ni, le izziv in pričakovanje tekmovalnosti z najboljšimi igralkami na svetu je prisotno: "Razlike med turnirjema ne vidim. Tako major v Franciji kot tudi olimpijski turnir v Tokiu sta letos ena od največjih na svetu. Oba mi pomenita enako, čeravno sta v marsičem povsem različna. Oba bom vzela kot klasičen turnir. Se mi zdi, da je prav, da ju tako jemljem. Ne delam razlike. Obeh turnirjev se veselim, tudi zato, da vidim, kje sem v primerjavi z najboljšimi na svetu."

Na obeh turnirjih bodo vse najboljše igralke na svetu, torej bo to izjemen izziv in tudi preizkus Piinih zmogljivosti. Aleš Babnik nikoli ni želel preveč, tudi zdaj se zaveda, da je svetovni vrh realno še previsok, a vseeno dodaja: "Uspeh bo, če Pia na majorju v Evianu naredi rez, prav tako velja tudi za OP Velike Britanije. Na olimpijskih igrah bo cilj priti med 50, po drugi strani pa lahko tudi vse turnirje dobi. Pia je pri začetnem udarcu med najdaljšimi na svetu. Če je igrišče, ki omogoča, da Pia izkoristi to daljavo, potem je lahko povsem pri vrhu. Veliko je odvisno od posameznega igrišča."

Družina Babnik je izjemna športna družina. Pia ima dva mlajša brata dvojčka, ki sta v mladinski reprezentanci in ta trenutek igrata evropsko ekipno prvenstvo v Estoniji. Vsi otroci so golfisti, čeprav od staršev ni bil nihče. Aleš in žena Mateja sta bila odlična igralca badmintona, mama je bila celo rezerva za olimpijske igre 1992 v Barceloni. Če gre v športni sferi zaupati očetu, je Mateja tista, ki skrbi, da družinska zgodba teče in težave izginjajo: "Moja glavna naloga je organizacija in da sem strelovod, za pluse in minuse." Mama je vedno pravi naslov za tolažbo kot tudi za spodbudo otrokom in možu. Mateja Babnik se dobro zaveda, kakšna je bila pot in kako športno pot razumejo otroci: "Vsak otrok ima svoj tempo. Vsak pokaže svoje želje, midva kot starša pa mu slediva. Otrokom pomagava in jim poskušava lajšati pot. Pia je vedno imela željo, bila je pripravljena odrekati se. Sinova sta drugačna kot Pia in čas bo pokazal, ali sta pripravljena vložiti toliko kot ona za morebiten uspeh. Pot do uspeha je težka, vendar je Aleš znal povezati vse elemente skupaj. Osnove treningov in predvsem miselnost se v golfu ne razlikujejo od drugih športov. Ko so bili otroci majhni, so udarjali po žogici, ampak od samega začetka na pravilen način. Med seboj so tekmovali, se družili in hodili po turnirjih. Ko je napredovala Pia, je napredoval tudi Aleš. Ure in ure samoučenja je bilo vloženih v skupni napredek. Skupaj sta rasla oba."

Oče Aleš nima dlake na jeziku, zato je pogovor z njim vedno odkrit. "Mi smo se učili sami in s tem napredovali. Če bi denimo živeli v drugi, večji državi, bi imeli določeno podporo od tistih, ki imajo izkušnje z največjih tekmovanj. Tu v Sloveniji teh enostavno ni. Priznam, da so nam tudi Slovenci pomagali. Recimo družina Štirn, Ječnik ali Burkelca so nam pokazali, kam moramo sploh iti (primer: turnir USA Kid's). Seveda so nam odprli oči in mi smo to izkoristili večkrat," Aleš priznava, da kaj veliko ne bi spreminjal, morda kakšen skok več v tople kraje. Zaveda se, da je Slovenija majhna in kot takšna močno omejena s finančnimi sredstvi, zato je v športu, ki ga precejšen del slovenske populacije šele spoznava, potrebno biti potrpežljiv, učljiv in močno vztrajen.

Pia Babnik je danes pri polnih 17 letih ena od vodilnih v evropski seriji in velja za enega največjih svetovnih talentov. Hkrati vedno prijazna najstnica vzbuja pozornost ne samo zaradi izjemnih rezultatov, pač pa tudi zato, ker je domnevno edina profesionalna golfistka, ki igra brez rokavice. Pravi, da je občutek boljši in da jo rokavica preprosto moti. No, če pada dež ali če je zunaj premrzlo, pa nadene kar obe rokavici. Pia je posebna, je tekmovalka in v golfu zna uživati. Tako kot slovenski košarkarski biser Luka Dončić. In prav Luka je pri njej na prvem mestu, če bi si zaželela skupno fotografijo s katerimkoli športnikom na svetu. Pia je izbrala slovenskega asa, medtem ko sta njena brata Jaka in Žiga izbrala enega največjih golfistov vseh časov, Tigerja Woodsa. 

JAKA BABNIK (17. 12. 2005)
Ljubljana, dijak, 182 cm/60 kg
Klub: GK Trnovo
Trener: Aleš Babnik
Naj rezultat: Cubo Golf Ljubljana –8
Največji uspeh: young masters 2020 (Češka) – 5. mesto
Najljubša golf palica: železo 4
Družbeni mediji: Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook
Zadnji film: Captain America – The First Avenger
Naj pesem/skupina: radio, odvisno od trenutnega razpoloženja
Športnik(-ica), s katerim bi se fotografiral: Tiger Woods
Naj hrana/naj pijača: dunajski zrezek/kokta
Kaj bi bil, če ne bi bil golfist: verjetno bi igral badminton
Najbolj zaželen turistični kraj za dopust: Havaji
Najljubši šport (brez golfa): badminton, nogomet
Naj žival: pes
Najlepše igrišče, kjer si igral: PGA Catalunya (Girona, Španija)

jaka babnik
Jaka Babnik
GZS


ŽIGA BABNIK (17. 12. 2005)
Ljubljana, dijak, 187 cm/70 kg
Klub: GK Trnovo
Trener: Aleš Babnik
Naj rezultat: Cubo Golf Ljubljana –2
Največji uspeh: uvrstitev na mladinsko ekipno evropsko prvenstvo in na young masters do 16 let (22.–24. julij, Vierumäki Cooke, Finska)
Naj golf palica: vse enako
Družbeni mediji: Instagram, Snapchat, Facebook, TikTok
Zadnji film: Rambo 5 – Last Blood
Naj pesem/skupina: Polo G & Lil TJay – Pop out
Športnik(-ica) s katerim bi se fotografiral: Tiger Woods
Naj hrana/naj pijača: kitajska hrana/voda
Kaj bi bil, če ne bi bil golfist: nogometaš
Najbolj zaželen turistični kraj za dopust: Miami
Najljubši šport (brez golfa): nogomet in košarka
Naj žival: pes
Najlepše igrišče, kjer si igral: Bonville, Avstralija

ziga babnik
Žiga Babnik
GZS

Članki iz rubrike