kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

sta
sta
0 09.07.2021 18:06:09

Berrettini v Wimbledonu do prvega finala za grand slam

Profimedia
Italijan Matteo Berrettini si je po zmagi v polfinalu Wimbledona s 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4 proti Poljaku Hubertu Hurkaczu priigral prvi finale na turnirjih za grand slam. Italijan se bo v finalu pomeril z zmagovalcem drugega polfinala med prvim igralcem sveta Srbom Novakom Đokovićem in Kanadčanom Denisom Shapovalovom.

Deveti igralec sveta je za zmago potreboval dve uri in 39 minut. V prvem nizu je Poljaku ob koncu dvakrat odvzel servis, v drugem pa mu je po vsega 23 minutah zavezal kravato. V tretjem nizu, ki je trajal slabo uro, si noben izmed igralcev ni priigral nobene priložnosti za odvzem servisa, podaljšano igro pa je zanesljivo dobil 24-letni Poljak. To je bil tretji izgubljeni niz Berrettinija na letošnjem turnirju v Wimbledonu.

Takoj na začetku niza je 25-letni Italijan prišel do prednosti odvzema servisa. V nadaljevanju sta oba igralca osvajala igre na svoj servis, ko je v deveti igri Berrettini na servis Hurkacza prišel do prve priložnosti za zmago na dvoboju, a jo je Poljak ubranil in dobil igro za 4:5. Vendar pa je že v naslednji na svoj servis potrdil zmago in uvrstitev v finale.

Italijan je na dvoboju serviral 22 asov, s čimer jih je na letošnjem turnirju dosegel že več kot 100, in se ustavil pri 60 "winnerjih".

Berrettini, ki je na poti do finala v tretjem krogu izločil Slovenca Aljaža Bedeneta, je bil po koncu brez besed. "Nimam besed, res ne. Potrebujem nekaj ur, da bom dojel, kaj se je zgodilo. Odigral sem odličen dvoboj, navijači so bili odlični in zelo sem vesel. Nikoli nisem sanjal o tem, ker je to preveč neverjetno, da bi o tem lahko sanjal."



"V tretjem nizu se mi je zdelo, da sem si zaslužil zmago, a sem si rekel, da to ni pomembno. Počutim sem se močnejšega in sčasoma se mi je obrestovalo. To je najboljši dan v moji teniški karieri in upam, da bo v nedeljo še bolje," se je Berrettini že ozrl proti finalu.

To je Berrettinijev največji uspeh v karieri, potem ko se je na odprtem prvenstvu ZDA 2019 moral posloviti v polfinalu. Italijan ima sicer pet turnirskih zmag serije ATP, letos je slavil v Beogradu in na ogrevalnem turnirju pred Wimbledonom v Queen's Clubu. V finalu bo skušal postati prvi Italijan z zmago na grand slamu po Adrianu Panatti, ki je slavil leta 1976 na Roland Garrosu.

V primeru njegovega uspeha in zmage Italije proti Angliji na evropskem nogometnem prvenstvu se bo 11. julij 2021 najbrž z zlatimi črkami zapisal v zgodovino italijanskega športa.

Hurkacz, 18. igralec sveta, je postal šele drugi Poljak, ki se je uvrstil v polfinale turnirja velike četverice. Pred njim je to uspelo le še Jerzyju Janowiczu, ki je v polfinalu na sveti travi igral leta 2013.

Značke: tenis, sta

Članki iz rubrike