Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
30.05.2014 15:48:00
Deli članek:

Orjejo ledino. Oziroma mivko

vszi

Je neke vrste mlajši, atraktivni brat pravega rokometa, za razliko od kakšnih drugih, tudi sosednjih držav, pa je na sončni strani Alp še bolj kot ne v povojih, omejen na nekaj turnirjev in peščico klubov. A to naj bi se v prihodnje spremenilo, rokomet na mivki bo namreč že v prihodnjih tednih dobil prvega državnega prvaka, v bližnji prihodnosti pa nato tudi reprezentanci.

V preteklosti je že bilo nekaj poskusov to atraktivno igro z debelejšimi črtami vrisati na rokometni zemljevid, organiziranih je bilo nekaj bolj kot ne neformalnih turnirjev po Sloveniji, dekleta so v devetdesetih šla tudi na prvenstvo, kamor jih je popeljala Marta Bon. Zdaj si želi peščica zanesenjakov, zbranih predvsem v treh klubih (Društvo Familija, RK Mivka in Mozirje), igro pod okriljem rokometne zveze dvigniti na novo raven. Vse se začenja ta konec tedna v Ajdovščini, kjer bo na sporedu prvi izmed dveh kvalifikacijskih turnirjev, finale pa bo nato sredi junija v Termah Čatež. Potem pa reprezentanca in tako naprej.

V Ajdovščini se bo ta konec tedna predstavilo troje ženskih ter pet moških ekip, reprezentanca Omana pa bo nastopala izven konkurence. Organizatorji so upali na večje število ekip, a ker v tem času potekajo reprezentančne akcije tako v članski kot mladinski konkurenci, je fond igralcev dodobra izpraznjen. Predvsem pa ... "Vsak začetek je težek," pravi Marko Cenčič, eden od pionirjev te igre na Slovenskem, ki rokomet na mivki vidi kot zelo dobro dopolnitev velikemu bratu, dvoranskemu rokometu. Na sončni strani Alp so vsekakor dobri pogoji za razvoj, ugodno podnebje in obala ter seveda razvitost ter priljubljenost velikega brata. "Rokomet na mivki je zanimiva igra, v prvi vrsti velika zabava. Uživanje po celoletnem »trpljenju« v dvorani, da si malo na zraku in vseeno ohraniš kondicijo in stik z žogo. Povabim vse, da se nam pridružijo, organizatorji se bomo potrudili, da bo na ravni, kot se za državno prvenstvo spodobi," še dodaja Cenčič.

AMBASADORJI
Med tistimi, ki so že okusili čare rokometa na mivki, je tudi reprezentančna vratarka Sergeja Stefanišin, ki je poleg Neli Irman, Boruta Mačkovška ter Staša Skubeta med ambasadorji tega projekta. "Fina ideja, med dvema sezonama časa ni na pretek, to pa je lep način, da se ohrani kondicija. Prijetno s koristnim torej, sama sem že poskusila in lahko zatrdim, da je odlična izkušnja. V prvi vrsti zabava, druženje, novi znanci in drugačen rokomet, atrakcija in, kot že rečeno, sprostitev po končani sezoni."

Besedam izkušene vratarke pritrjuje tudi njena reprezentančna sotrpinka Neli Irman, najboljša igralka slovenske lige v pretekli sezoni. "Rokomet na mivki spremljam že dalj časa, na žalost pa ga zaradi obveznosti še nisem uspela spoznati s prve roke, a na prvi pogled se nedvomno zdi zelo zanimiv. Kot je rekla že Sergeja, da po končani sezoni združiš svoj šport z nečim zanimivim, atraktivnim in seveda zabavnim. Z veseljem sem se odzvala vabilu za ambasadorko, upam pa, da se bom v prihodnje tudi udeležila kakšnega turnirja. Morda pa že v Termah Čatež, z reprezentanco," dodaja Irmanova, ki jo sicer junija čakata kvalifikacijska obračuna s Švedsko in Srbijo.

V Termah Čatež se bodo v drugi polovici junija zbrale po tri najboljše moške ter ženske ekipe z obeh kvalifikacijskih turnirjev in dobili bomo prvega državnega prvaka. Tudi v Sloveniji se torej začenja novo obdobje za to igro, natančneje - zaorali so v ledino oziroma bolje rečeno mivko.

Pravila

Pravila so podrejena temu, da je v ospredju atrakcija. Na vsaki strani so po trije igralci in vratar, menjave so leteče, polčas pa traja deset minut. Polčas je pravzaprav kot niz pri tenisu, če ekipa zmaga v obeh polčasih, zmaga tudi celotno tekmo z rezultatom 2:0. Če pa vsako moštvo dobi po en polčas, sledi neke vrste »shootout«, ko se iz oči v oči pomerita igralec in vratar. Seveda je na mivki neprimerno manj grobosti, zanimivo pa je tudi točkovanje, saj vsi goli niso vredni enako, tako so tisti iz cepelina, obrata ali iz rok vratarja nagrajeni z dodatno točko. Kot že rečeno, vse zaradi atrakcije. In zabave.