Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
05.06.2014 13:00:00
Deli članek:

Morda pa res številka ena

vszi

Gregor Lorger je bil del tiste nepozabne celjske ekipe, ki se je tistega še bolj nepozabnega leta 2004 povzpela na klubski Mont Blanc, a ko je pred skoraj desetletjem iz rodnega Celja s trebuhom za kruhom odšel na Pirenejski polotok, je v naslednjih letih počasi, a zanesljivo izginil s slovenskega radarja. Valladolid, Logrono, Bittenfeld, Katar, precej je prepotoval, v iztekajoči se sezoni pa je bil znova bliže domovini, v rokah je imel namreč ključe od vrat madžarskega Győra.

ETO-SZESE, kot se glasi uradno ime kluba, ki pa se poslavlja od madžarske elite?
Ne, Veszprem in Pick Szeged se bosta, kot vse kaže, pridružila ligi SEHA, zato bo klub ostal med prvoligaši. Kar zadeva našo sezono, polovica kluba je bila super, bili smo na sedmem mestu, trener je bil Španec, potem pa so ga decembra na malce čuden način zamenjali, od takrat je šlo vse le še navzdol.

Veliko ste prepotovali. Španija, Nemčija, Katar in zdaj Madžarska, ki za varovance Borisa Denića predstavlja zadnjo oviro na poti v Katar. Kaj lahko poveste o tamkajšnji ligi, o tamkajšnjem rokometu?
Pred prihodom nisem vedel prav dosti, razen prvih dveh klubov ostalih nisem poznal. Veszprem in Pick Szeged res odstopata, potem sta tu dva kluba ali trije, ki se borijo za tretje mesto, za mesta v Evropi, vsi ostali pa so izenačeni, vsak lahko premaga vsakega, tako da je liga kar zanimiva. Na Madžarskem slog igre temelji na telesni moči, večina klubov goji tak slog igre, ni neke strašne taktike, ampak vse temelji bolj na moči.

Je rokomet šport številka 1 na Madžarskem?
Hm, je kar visoko. Morda pa res.

Dosti vlagajo?
Iz leta v leto več. Ne le Veszprem in Pick, vedno več klubov bi se rado borilo za Evropo, tako da se proračuni povečujejo.

Zamud ali težav z izplačili torej ni?
V klubih iz zgornjega razreda seveda ne, če se pa spustimo nižje po lestvici, se najde tudi kakšen tak, v katerem lahko naletiš na probleme.

Sprašujemo tudi zato, ker je liga vse bolj privlačna za slovenske rokometaše. V tej sezoni ste bil osamljen jezdec, zdaj prihajajo Bombač, Marguč, Ratajec, morda Žabić ...
Mislim, da ne bodo naredili napake, sploh glede na okolja, v katera odhajajo. O Veszpremu in Pick Szegedu nima smisla izgubljati besed, tudi Csurgoi, kamor odhaja Ratajec, je ambiciozno, urejeno okolje.

Pa Győr, najbrž ste v senci ženske ekipe?
Vsekakor. Győr je sicer pravo športno mesto, nogometna ekipa se bori za prvaka, v evropskih tekmovanjih igra ženski košarkarski klub, a Anita Gőrbicz in druščina sta nedvomno glavni v mestu.

Potem je bila po osvojitvi oziroma ubranitvi naslova v ligi prvakinj prava »fešta«?
Budimpešta je blizu, eno uro vožnje z avtom, zato se je takrat pol mesta preselilo tja. Potem pa sprejem pred občino ... Bilo je kar pestro, da.

Vi sicer odhajate iz dežele suhe salame, paprike in tokaja?
Podpisal sem že po začetku sezone, po poškodbi njihovega vratarja, ob tem sem imel še veljavno pogodbo s klubom iz Katarja, tako da sem v novembru za mesec dni zapustil ekipo, tak je bil dogovor. Zdaj odhajam, imam nekaj ponudb iz tujine, domov me po drugi strani še ne vleče. Ni še čas, še kakšno leto ali dve, še kakšna nova izkušnja, potem pa morda.

Je bilo že kaj govora o prihajajočem dvoboju s Slovenijo?
Niti ne, vsaj tu v našem klubu ne, razen seveda dobronamernih zbadanj. V središču medijske pozornosti je bil v zadnjih tednih predvsem Veszprem in final four, pa Pick Szeged, ki je malce nepričakovano osvojil pokal EHF, v naslednjih dnevih pa se bo pozornost najbrž res preusmerila na dvoboj dodatnih kvalifikacij.

Kdo bo šel v vam dobro znani Katar, Slovenija ali Madžarska?
Seveda srčno upam, da Slovenija. Kljub vsem kadrovskim težavam, odsotnostim igralcev, verjamem, da je sposobna premagati Madžare.

V Veszpremu v nedeljo Slovence čaka »topel« sprejem?
To pa nedvomno. Dvorana je kopija celjskega Zlatoroga, vedno je razprodana, karte za tekmo Veszprema je zelo težko dobiti in pričakujem, da ne bo tokrat prav nič drugače.