Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
glv
glv
24.10.2024 13:00:44
Deli članek:

Zorman objavil težko pričakovani seznam: 'stara garda' ali pomladitev? Taka bo zdaj Slovenija

alesfevzer.com

Po koncu olimpijskih iger, kjer je Slovenija navdušila z igro in rezultati ter za las ostala brez kolajne, je bilo zelo aktualno vprašanje glede bodoče podobe slovenske rokometne reprezentance: bodo kapetan Jure Dolenec, Dean Bombač, Borut Mačkovšek, Matej Gaber, Miha Zarabec, Klemen Ferlin in še kdo končali svoje reprezentančne kariere in prepustili mesto mlajšim ali poskušali na januarskem svetovnem prvenstvu na Hrvaškem osvojiti še eno kolajno? Z objavo svojega seznama za novembrsko akcijo je selektor Uroš Zorman danes razgrnil načrte za prihodnost.

Večina najizkušenejših slovenskih reprezentantov, tistih, ki so prestopili prag tridesetih, je olimpijske igre v Parizu videla kot svoj končni cilj na reprezentančni poti. Zadnje poglavje v zgodbi, polni vzponov in padcev, ki so jo nekateri (Dolenec, Mačkovšek, Zarabec, Gaber, Blagotinšek ...) kronali že z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2017 in/ali nastopom(a) na olimpijskih igrah (poleg naštetih Bombač, Ferlin ...), so si predstavljali v Parizu oziroma Lillu. A potem so tam odigrali tako dobro, kot že dolgo ne. Morda ali celo verjetno v tej sestavi še nikoli.

In tako so se, kot nam je po vrnitvi iz Francije namignil Dean Bombač, člani stare garde že v garderobi takoj po izgubljeni tekmi za bron začeli pogovarjati, ali ne bi potegnili še do naslednjega svetovnega prvenstva. Ta generacija (si) je pokazala, da še zna in zmore, da lahko premaga vsakogar na svetu, Zagreb je blizu, navijačev iz Slovenije bo ogromno, priložnost za kolajno je lepa. Še zadnja. In pri tem je ostalo. Do danes, ko je selektor Uroš Zorman objavil svoj prvi poolimpijski seznam za novembrsko akcijo s tekmama kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2026 z Litvo (7. novembra ob 18. uri v Velenju) in z Estonijo (10. novembra ob 17. uri v Talinu).

Na seznamu ni nekaterih ključnih igralcev v zadnjih letih, kot so Dolenec, Bombač, Mačkovšek, Gaber in Zarabec, kar pa ne pomeni, da so popolnoma odpisani. Pred svetovnim prvenstvom prihodnje leto pogovori z njimi še potekajo, vsekakor ne bo presenečenje, če bi to vabilo sprejeli. Bržkone res zadnjič v reprezentančni karieri. No, selektor je z enim od odgovorov na današnji novinarski konferenci dal vedeti, kdo še koleba. Dejal je namreč, da če bi vse naštete postavil na aktualni seznam - izjema je po njegovih besedah verjetno le Gaber - bi na reprezentančni zbor prišli.