Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
12.06.2014 15:15:00
Deli članek:

Pa čeprav le 5:1

Nikola Miljković

Gol mašina oziroma tihi ubijalec. Za Draganom Gajićem je morda celo najboljša sezona v karieri, ko je šel ob sijajni realizaciji nemalokrat prek deset golov in ko so ga mnogi upravičeno uvrščali med najboljša krila na zemeljski obli. Pravzaprav je svojevrsten paradoks, da bo kljub izjemni osebni statistiki morda to na koncu celo sezona za - pozabo. Poraza s Pick Szegedom in Chamberyjem sta namreč vrgla senco na klubsko sezono, zdaj se nadeja – in mi skupaj z njim -, da mu Madžari ne bodo zagrenili še reprezentančne.

Zmagati bo bržkone treba za štiri gole, težko je namreč verjeti, da jih Madžari ne bodo dali 22.
Morda jih vendarle ne bodo.

Je tri gole velik zalogaj?
V današnjem rokometu trije goli ne pomenijo nič. Dandanes ti niti deset golov prednosti ne zagotavlja napredovanja, tri gole pa se da izničiti ali po drugi strani zapraviti v petih minutah tekme. Treba bo biti šestdeset minut zbran, mislim, da nima smisla, da se takoj osredotočimo na razliko, ampak se moramo osredotočiti predvsem na svojo igro. Če bomo igrali svojo igro, bo njihova prednost hitro skopnela, potem pa moramo na tem le še graditi, niti v enem trenutku se ne smemo zadovoljiti. Še najraje bi morda videl, da bi v zadnjih petih minutah naredili to razliko štirih, petih golov. No, po drugi strani se tudi ne bi branil, če bi zmagali za deset, a pustimo to, to so bolj kot ne iluzije. Moramo graditi celo tekmo in verjeti, da smo tega sposobni. Ne vidim, kako bi nas lahko Madžari še presenetili, smo bolj kompaktna, boljša reprezentanca. Samo brez strahu, odločno in Katar bo tu.

"Igrati na meji izključitve, da so vedno trije igralci pri žogi, in da se veliko gibamo. Res je lahko neko vodilo, je pa tudi res, da je Madžarska neprimerno kvalitetnejša od Ukrajine."

Brez strahu pravite, kaj se je zgodilo v drugem delu tekme v Veszpremu, kaj je pokazala analiza, ste odkrili razloge za blokado?
Ne bi rekel, da je šlo za blokado, preprosto so nam vsilili svoj ritem igre. Z agresivnimi dvojkami v obrambi 6-0 so nas prisilili, da smo se zaletavali v sredino, nismo bili dovolj potrpežljivi, da bi razširili igro na krila. Ujeli so nas v svoj primež, mi moramo zdaj vsiliti naš ritem, ne smemo dovoliti, da nas uspavajo, tako kot so nas na trenutke v prvi tekmi. Kot sem rekel že pred prvim dvobojem, tisti, ki bo uspel vsiliti svoj tempo in ritem ter si bo za malenkost bolj želel uvrstitve v Katar, bo napredoval.

Priprava v glavi bo ključna?
Upam, da so glave že pripravljene. Preprosto ni več nobenih izgovorov, ne utrujenost, ne poškodbe ... Pot je bila dolga, naporna in zdaj nam ostane še teh šestdeset minut, v katerih moramo dati vse in še več. Od prve minute jim moramo pokazati, da si uvrstitve v Katar bolj želimo, zaradi mene se lahko tekma konča tudi z rezultatom 5:1 v našo korist. Mora biti res boj na vse ali nič, da ga bodo začutili tudi gledalci, tako kot je bilo to proti Ukrajini, in verjamem, da nam bodo znova dali še dodaten impulz.

Predstava proti Ukrajini torej kot neke vrste vodilo?
Drugače ne bo šlo. V obrambi 6-0 moramo v devetmetrskem prostoru dobiti čisto vsak dvoboj ena na ena, ne smemo jim pustiti, da delajo 'viške'. Igrati na meji izključitve, da so vedno trije igralci pri žogi, in da se veliko gibamo. Res je lahko neko vodilo, je pa tudi res, da je Madžarska neprimerno kvalitetnejša od Ukrajine. Če bomo naredili razliko treh, štirih golov, verjamem, da nas bo tudi občinstvo poneslo, kar je zelo pomemben dejavnik na takšni tekmi, da lahko naredimo še tisti zadnji korak.