Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
29.07.2014 21:00:00
Deli članek:

Kdo so novinci v osjem gnezdu

Grega Wernig

Šest jih je, in sicer dva povratnika, reprezentančni vratar, Kličko, mladi Črnogorec in Poljak. Letošnje okrepitve velenjskega moštva, prav prestop slednjega pa je pred tedni dvignil marsikatero obrv.

Ne zgodi se namreč ravno pogosto, da bi poljski rokometaš prišel v Slovenijo, precej bolj pogost je promet v obratni smeri. Boštjan Kavaš in Uroš Zorman sta tam že pognala korenine, pred leti je dres Wisle nosil Luka Dobelšek, danes 26-letni Michal Szyba pa je po drugi strani sploh prvi Poljak, ki ga je zaneslo na sončno stran Alp.

KLEMEN FERLIN

Država: Slovenija
Položaj: vratar
Rojen: 26. 6. 1989
Prejšnji klub: Trimo


MILOŠ BOŽOVIĆ

Država: Črna Gora
Položaj: srednji zunanji
Rojen: 10. 12. 1994
Prejšnji klub: Valladolid (Špa)


MICHAL SZYBA

Država: Poljska
Položaj: desni zunanji
Rojen: 18. 3. 1988
Prejšnji klub: Azoty Puławy (Pol)


BLAŽ KLEČ

Država: Slovenija
Položaj: krožni napadalec
Rojen: 26. 3. 1986
Prejšnji klub: Maribor Branik
* Aleksander Špende in Rok Zaponšek sta se po enoletni posoji v Krki vrnila v klub

Na neki način bo torej oral ledino, za to, da je pristal v osjem gnezdu, pa ima največ zaslug direktor Tomaž Juršič, ki je izkoristil svoje veze in poznanstva ter poljskega reprezentanta pripeljal v mesto ob Paki. "Da, po navadi je res obratno, a verjamem, da je bil to pravi korak zame. Gorenje je tradicionalno okolje, kjer se dobro dela z mladimi, ekipa je mlada, perspektivna, zakaj pa ne," je na naše vprašanje, zakaj se je odločil za Gorenje in ne denimo za Wislo, Kielce ali Nemčijo, ki so precej bolj običajne destinacije za poljske rokometaše njegovih let, odvrnil Szyba. Gre sicer za zelo zanimivega rokometaša, ki je v dresu z državnim grbom zbral 22 nastopov, v Velenju pa bo okrepil položaj desnega zunanjega, na katerem je lani pogosto škripalo. "Nerad govorim o sebi, boste videli in presodili na tekmah." Dobro, a če vztrajamo? "Verjamem, da lahko veliko prispevam v obrambi, rad potegnem v protinapad, imam soliden strel z devetih metrov ..." Popoln igralec torej? "Ne še, hahaha."

Ko je maja z velenjskim klubom podpisal pogodbo (1+1), se je bržkone nadejal, da bo zaigral tudi v ligi prvakov, a na Dunaju so menili drugače. "Res je, mislil sem, tako kot pravzaprav vsi v klubu, da bomo zaigrali v ligi prvakov. A po mojem mnenju to ni tragedija, tudi pokal EHF je kakovostno tekmovanje z zvenečimi klubi, tako da dobrih tekem ne bo manjkalo," se ne predaja malodušju. S svojim prejšnjim klubom Azoty Pulawy se ob Wisli in Kielcah ni mogel vmešati v boj za naslov državnega prvaka, zdaj bo z Gorenjem naskakoval svoj prvi naslov, glavni, po mnenju mnogih tudi edini resnični tekmec, pa bo branilec naslova iz Celja. "Poznano mi je rivalstvo med Celjem in Velenjem, kot mi razlagajo fantje, gre za pravo rokometno vojno, podobno kot v domovini med Kielcami in Wislo. Verjamem, da bodo zanimivi dvoboji in zanimivo leto," še dodaja 26-letnik, ki se nadeja, da bo januarja nastopil na svetovnem prvenstvu. "Upam, tudi zato sem se odločil za Velenje. Trdo delo, dobre igre in verjamem, da to ne bo ušlo neopaženo selektorju Michaelu Bieglerju. Upam, da se januarja vidimo tudi v Katarju."

MICHAL SZYBA

Država: Poljska
Položaj: desni zunanji
Rojen: 18. 3. 1988
Prejšnji klub: Azoty Puławy (Pol)