stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 07.12.2023 16:18:13

Tudi zimski športi umirajo, mar ne?

Profimedia
Samo da ne bo pomote. Rad imam zimske športe, saj je bil nekoč moj junak izjemni finski smučarski tekač Juha Mieto...

Samo da ne bo pomote. Rad imam zimske športe, saj je bil nekoč moj junak izjemni finski smučarski tekač Juha Mieto, ki je izgubil zlato kolajno na olimpijskih igrah leta 1980 v Lake Placidu na 15 kilometrov za eno tisočinko, ko ga je premagal Šved Thomas Wassberg (po tem je FIS spremenila merjenje časa na desetinko). Bolj sem sicer naklonjen alpskemu smučanju, pa vendar so tudi nordijski športi, predvsem smučarski tek, za moj okus res pravi športi, ki od tekmovalca ali tekmovalke zahtevajo celotno osebnost – fizično in psihično. Toda ...
Malce sem pregledal statistične podatke na tekmah svetovnega pokala v nordijskih športih. Zakaj? Ker me je šokiralo mizerno število gledalcev na tekmi ženskih smučarskih skokov v Lillehammerju. Po videnem na televizijskem ekranu si je tekmo ogledalo 19 ljudi, pa ne nujno gledalcev, saj je bilo med njimi gotovo tudi nekaj pomožnega osebja pri organizaciji tekme. In to je bilo v Lillehammerju, na Norveškem, kjer pride na rekreacijsko vaško ligo v kegljanju na ledu 300 gledalcev. To se je zgodilo na Norveškem, v zibelki nordijskega smučanja. Zdelo se mi je neverjetno. Na žalost je bilo resnično. Potem sem se vprašal, zakaj bi se kdo sploh še šel ta šport. Resnici na ljubo, se prav veliko žensk na svetu ne ukvarja s smučarskimi skoki. Na tekmo se je za kvalifikacije prijavilo 57 tekmovalk (40 jih je nastopilo na tekmi), v pokalu narodov pa ima točke 11 držav – poleg srednjeevropskih in alpskih držav še Kanada in ZDA ter Norveška in Finska. To je to. Le malenkost bolje je bilo na moških smučarskih skokih, ko se je za kvalifikacije prijavilo 66 skakalcev, v pokalu narodov pa ima točke 12 držav. Konkurenca torej ni za vriskati, globalna razširjenost je zanemarljiva, in posledica je tudi nikakršno število gledalcev na nekaterih tekmah (izjeme seveda so na veledogodkih). Potem sem zašel še malce dlje. Pokukal sem tudi v drobovje nordijske kombinacije (smučarski skoki in smučarski teki, za tiste, ki ne vedo, kaj je to), saj je bila v Lillehammerju tekma tudi v tem športu. Pa bom začel z bolj obetavnim podatkom – na moški tekmi v nordijski kombinaciji je nastopilo 54 tekmovalcev, tekmo je končalo 49 kombinatorcev, torej devet več, kot jih dobi točke. Kar 12 držav ima točke v pokalu narodov. Konkurenca, da te kap. Prav neverjetno pa je stanje v ženski nordijski kombinaciji. Na tekmi se je pojavilo 27 tekmovalk, 24 jih je končalo tekmo. Vseh točk seveda niso mogli razdeliti, kajti točke dobi najboljših 40 tekmovalk. Lahko pa bi točke mednarodna zveza podarila in jih bodočim tekmovalkam poslala po pošti. Za spodbudo.
Res šokiral pa me je podatek iz smučarskega teka, mojega najljubšega nordijskega športa in edinega, ki tudi v rekreativnih vodah nekaj velja in je tržno zanimiv. Tekme svetovnega pokala so bile v švedskem Gällivareju. Na sporedu so bile tudi štafete 4 x 7,5 kilometra v klasični in prosti tehniki tako v moški kot ženski konkurenci. Pri ženskah je v štafetah nastopilo zgolj šest (6!!!) držav (devet štafet, a sta imeli Nemčija in Švedska dve štafeti, ena pa je bila štafeta Fis). Torej je zgolj šest držav na svetu, ki so sposobne poslati na tekmo svetovnega pokala po štiri tekmovalke. Res je bizarno, da se temu še vedno reče tekma svetovnega (???) pokala. Pri moških štafetah je bilo »malo« boljše, pa čeprav ... No, nastopilo je deset (10) držav in 12 štafet. Pri ženskah je v pokalu narodov 17 držav, pri moških pa 20. Globalno segrevanje? Ma, »malo morgen«! V srednji Evropi je toliko snega, da o severni Evropi ne govorimo, da so letališča zaprta. Zimski športi so pač izgubili bitko z drugimi športi, tudi za televizijske gledalce. In odgovorni se morajo zavedati, da se bodo morali začeti obnašati kot glasbeni menedžerji in organizatorji. Konzumiranje vsebine bo čedalje bolj instantno, zato je treba v kratkem časovnem okvirju ponuditi čim več in to čim več različnih vsebin čim več različnim ljudem. Redkost so in bodo dogodki, ki bodo ne glede na vse pritegnili čredo ljudi (Planica, novoletna turneja). Ampak na enem ali dveh dogodkih na leto ne moreš graditi in vzdrževati športa v celoti. Danes je šov, ki pritegne, »Igre lakote«, ki kažejo smer ... Pa naj je to komu všeč ali ne.

Članki iz rubrike