senecura-dom-starejših-občanov-pivka, postelja Svet24.si

Alarmantno stanje v domovih za starejše: ...

kučan-in-udba, igor-omerza, predstavitev-knjige Svet24.si

Foto: Na predstavitvi Omerzove knjige o Kučanu ...

Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje Necenzurirano

Zdravniške "dvoživke": zakaj ministrica ...

janez jansa sr (2) Reporter.si

Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz ...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

a.p Njena.si

Sumljivo: Algoritmi onemogočajo objave

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 63 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 13:33:23

Zaradi onesnažene Sene v težavah olimpijski triatlon

Profimedia
Plavalni del triatlona na letošnjih poletnih olimpijskih igrah bi lahko odpovedali, če bi se zaradi močnega deževja poslabšala kakovost vode reke Sene.

Novico je na srečanju v okviru Sport Accorda v Birminghamu sporočil predsednik organizacijskega odbora iger v Parizu Tony Estanguet.

Naravovarstvene organizacije že dlje časa opozarjajo, da je Sena, ki teče skozi mesto, obremenjena z izpusti fekalij. Nedavno testiranje dobrodelne organizacije Surfrider Foundation Europe je razkrilo "skrb zbujajoče" ravni bakterije E. coli, piše britanski BBC. Gre za mikroorganizem, ki ga je moč najti v iztrebkih, nekateri sevi E. coli pa lahko povzročajo črevesne in zunajčrevesne okužbe.

Estanguet je dejal, da imajo organizatorji pripravljen načrt za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih, vključno s preložitvijo dogodka na poznejši del iger.

"Vedeli smo, da bo to velik izziv," je dejal.

"Triatlon lahko preložimo zaradi deževnih razmer in lahko počakamo na boljše pogoje. Prepričani smo, da bo mogoče plavati v Seni," je Guardian povzel izjavo Estangueta na dogodku Sport Accorda.


"Seveda obstajajo pravila mednarodne zveze, s katerimi je določeno, kdaj ne bo možno plavati. Temu se želimo izogniti."

Olimpijske igre se bodo začele 26. julija, triatlon pa je na sporedu 30. oziroma 31. julija, mešani dogodek pa bo 5. avgusta.

V Seni naj bi potekalo tudi daljinsko plavanje na OI, nato pa naj bi izpeljali tudi paratriatlonski dogodek na paraolimpijskih igrah, ki se bodo začele 28. avgusta.

Prostovoljci organizacije Surfrider Foundation Europe so iz reke v bližini mostu Aleksandra III., kjer je načrtovan start plavalne preizkušnje triatlona, daljinskega plavanja in paratriatlona, vzeli 14 vzorcev vode. Nobeden od teh ni ustrezal minimalnim zdravstvenim standardom.
Močno deževje v dneh pred dogodki bi lahko zvišalo raven bakterij v vodi.
Organizatorji pravijo, da bodo približno 1,4 milijarde evrov porabili za projekt "regeneracije vode", da bo Sena varna za kopanje, vključno z gradnjo zadrževalnika za shranjevanje deževnice, da bi zmanjšali tveganje onesnaženja. Med OI bodo vodo testirali vsak dan.
Tri kopališča na prostem, dostopna z obale, naj bi odprli do leta 2025, 102 leti po tem, ko je francoska vlada zaradi zdravstvenih tveganj prepovedala kopanje v Seni.
"Obstaja veliko naložb," je dejal Estanguet. "In ko govorimo o dediščini iger, je ta projekt fantastičen."

Članki iz rubrike