senecura-dom-starejših-občanov-pivka, postelja Svet24.si

Alarmantno stanje v domovih za starejše: ...

kučan-in-udba, igor-omerza, predstavitev-knjige Svet24.si

Foto: Na predstavitvi Omerzove knjige o Kučanu ...

1673451137-s2f18055-22-1673451096934 Necenzurirano

Zakaj Celjske mesnine v hrvaške roke? Ker je ...

janez jansa sr (2) Reporter.si

Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz ...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

Kate Middleton se ne bo vrnila v javnost vsaj do jeseni .. Odkrito.si

Kate Middleton - stanje je zelo resno!

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 62 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 13:23:56

Francija pripravlja olimpijski praznik

oks

S potjo olimpijske bakle po Franciji pomeni, da je za igre tako rekoč vse pripravljeno. Francija obljublja športni praznik.
V preteklih mesecih in nenazadnje letih sta bili glavni tematiki iger v Parizu varnost in nastop ruskih športnikov na svetovni olimpijski sceni. Kot vselej se pojavljajo težave s financami, ki so tokrat najbolj očitne pri prodaji stanovanj v novonastali olimpijski vasi. Sledi splošna podražitev v mestu, kjer se cene po igrah običajno ne znižajo več.
A gre za znane težave Pariza, ki se kot lajna ponavljajo v medijih. Morda je za samo izvedbo iger najbolj aktualno vprašanje onesnaženje Sene, v kateri naj bi potekala tekmovanja v daljinskem plavanju ter plavalni del triatlona. Osnovna želja je bila čista reka, ki naj bi Parižanom ostala tudi po igrah, zdaj pa vse kaže, da je tako onesnažena, da so prireditelji za izvedbo omenjenih tekmovanj pripravili rezervne načrte.
Onesnaženost je bolj akutna po obilnih padavinah, ko dež nesnago pariških ulic odplavi v reko. To so športniki na lastni koži občutili že lani, ko so bile odpovedane tri testne tekme. Očitno so bile 1,3 milijarde evrov, ki so jih v Parizu vložili v nove čistilne naprave, priklop hiš na ladjah na kanalizacijo, dezinfekcijske naprave ter zbiralnike za deževnico premalo, da bi res rešili težave z umazano vodo. Prireditelji zato upajo na tradicionalno poletno suho in vroče vreme, ko je stanje v reki boljše.
Tudi Sena je sestavno del izjemno domiselnega načrta tekmovanj, ki bo presegalo znane stadione in dvorane v mestu. Igre bodo združene s promocijo francoske prestolnice.
Kar 25 tekmovališč je tako in drugače povezanih z dvorcem v Versaillesu, Eifflovim stolpom, Elizejskimi poljanami, slavolokom zmage, Louvrom, otokom Ile de la Cite na Seni, kompleksom Les Invalides, Montmartrom, katedralo Sacre-Coeur in mestnim parkom.
Del promocije bo Pariz delil z ostalo Francijo. Z nastopi jadralcev bo predstavljena Azurna obala, Marseille, Nica, Bordeaux, Lille, Lyon in Saint-Etiennes bodo gostili nogomet. Surfanje pa bo potekalo pred obalo Tahitija.
V ospredju pa je Pariz. Levji delež pri promociji mesta bodo nosili kolesarji, maratonci, triatlonci, tekmovalci v hitri hoji, daljinski plavalci, ... a denimo sredi mesta bo tudi tekmovanje v odbojki na mivki, bližnja arena Champs de Mars bo gostila judo in rokoborbo, konjeniki bodo tekmovali v Versaillesu, sloviti Grand Palais z znano stekleno streho pa bo namenjen taekwondoistom in sabljačem.
Dom des Invalides bo gostil lokostrelce, največji trg v mestu Place de la Concorde z znamenitimi egipčanskimi obeliski, pa bo vabil mlade s tekmami v break danceu, BMX kolesarstvu, rolkanju, in košarki 3x3. Za vse obiskovalce Pariz pripravlja tudi bogat kulturno-glasbeni spremljevalni program.
Da so s promocijo mislili resno, so v Parizu dokazali tudi z odprtjem, ki bo potekalo ob obali Sene na veliki osemkilometrski razdalji med mostoma Pont d'Austerlitz in Pont d'Iena pri Eifflovem stolpu. Kako se mudi z obnovo, kaže tudi ureditev 2019 pogorele cerkve Notre Dame, ki naj bi bila do odprtja vsaj v zunanji podobi dokončana, saj jo bodo vključili v odprtje, ki naj bi si ga na kraju ogledalo 300.000 ljudi.
Tak scenarij pa lahko prepreči grožnja s terorističnim napadom, o čemer je javno spregovoril francoski predsednik Emmanuel Macron po marčevskem napadu v Moskvi. V preteklem tednu so časopisne stolpce polnile grožnje z napadi na nogometnih tekmah lige prvakov, zato organizatorji omenjajo tudi alternativne možnosti za izvedbo otvoritve.
Mesto pa že diha z igrami, vsaj tako deluje razstava umetnika Laurenta Perbosa, ki je pred skupščino postavil devet skulptur, ki spominjajo na slovito Miloško Venero, v pariškem primeru pa upodabljajo športnike v različnih disciplinah. A bolj kot razstave so je v Parizu še vedno videti gradbene delavec, ki že postavljajo tribune in drugo potrebno infrastrukturo ob znamenitosti.
Številni prebivalci v mestu se ob tem ukvarjajo s povsem vsakodnevnimi vprašanji. Cena vozovnice mestnega prevoza se bo v obdobju med 20. julijem in 8. septembrom zvišala z 2,15 na evra na štiri evre. Kartonček desetih vozovnic pa s 17,35 na 32 evrov. Ker vozovnice roka veljave nimajo omejenega, si številni zalogo vozovnic že delajo, saj računajo s tem, da bodo veljale tudi poleti. Kritiki pa opozarjajo, da so politiki nekoč govorili celo o brezplačni uporabi javnega prevoza v obdobju iger, s čimer naj bi zmanjšali gnečo na cestah.
A številni bodo gnečo v mestu izkoristili tudi za zaslužek, odšli na dopust in stanovanja oddali tujim turistom. S tem se bodo izognili tudi cenam vstopnic za ogled tekem, ki so za nekatera tekmovanja zelo drage in diskusiji o porabi davkoplačevalskega denarja za velike športne prireditve, ki so v razvitem svetu stalnica olimpizma.

32 športov


Med 26. julijem in 11. avgustom bodo športniki na igrah tekmovali za 329 kompletov kolajn v 32 različnih športih. Velikih sprememb v koledarju ni. V luči približevanja mladim je nov na igrah break dance, v olimpijskem programu sta bejzbol in softbol, v primerjavi s Tokiom pa manjka karate. Nekaj je tudi sprememb kategorij znotraj uveljavljenih športov.
Sloveniji se obeta največja odprava v zgodovini. Temelj za to so postavili rokometaši s četrto uvrstitvijo na igre, s katero so potrdili, da so najbolj konstanten kolektivni šport v državi. Rokometašice so si nastop na igrah konec tedna priigrale prvič.
Skoraj zanesljivo so med potniki tudi odbojkarji, ki sicer čakajo na potrditev glede na uvrstitev na mednarodni lestvici. A še več, prav odbojkarji so tisti, ki ob mednarodnih uspeh v zadnjih letih vnaprej sodijo med kandidate za kolajne.
Javnost pa bo nestrpno čakala do začetka julija, ko bo na olimpijskih kvalifikacijah v Pireju zaigrala tudi slovenska košarkarska reprezentanca. Ta se je z Luko Dončićem v Tokiu nazadnje prebila do polfinala.
Že zdaj se Slovenija lahko pohvali z vrsto kandidatov za kolajne. Na prvem mestu je plezalka Janja Garnbret, ki je dobila premierno olimpijsko plezalno tekmo v Tokiu, v uvodu sezone svetovnega pokala na Kitajskem pa z dvema zmagama potrdila, da jo zanima le zlato. Maja in junija na Kitajskem in na Madžarskem se ji bo v dodatnih kvalifikacijah skušal pridružiti še kdo.
Med atleti je kandidat za odličje Kristjan Čeh v metu diska, prvi favorit pa bo po aprilskem svetovnem rekordu mladi Litovec Mykolas Alekna. Z osebnim rekordom zelo visoko kotira tudi Tina Šutej, normo imata tudi Maruša Mišmaš Zrimšek in mladi Matic Ian Guček, na povabilo pa glede na izid že lahko računa Lia Apostolovski. In prav z vabilom naj bi nastopila vsaj še peterica atletov.
Med bolj odmevnimi imeni v svetovnem merilu so kolesarji s Tadejem Pogačarjem, Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem, čeprav je predvsem nastop Rogliča pod vprašajem, saj gre za traso, ki mu ne ustreza. Slovenija bo nastopila tudi v obeh kronometrih in na ženski dirki. Kvoto ima tudi gorska kolesarka, kjer se za eno prosto mesto borita Tanja Žakelj in Vita Movrin.
Boj za olimpijsko kolajno z dosežki potrjuje tudi kajtar Toni Vodišek, njegov jadralni razred bo doživel olimpijsko premiero. Med jadralci ima normo tudi Žan Luka Zelko. Od 21. do 27. aprila pa bo regata v Hyeresu zadnja priložnost, da se jima pridruži še kdo.
V kajaku in kanuju ima Slovenija polno kvoto in prav v vseh disciplinah so Slovenci v širšem krogu favoritov. Nastop imajo potrjen Eva Alina Hočevar (C1), Eva Terčelj (K1) in Peter Kauzer (K1), za mesto v kanuju pa se bosta med seboj udarila olimpijski prvak Benjamin Savšek in Luka Božič.
V krog širših favoritov Slovenija sodi tudi v judu, kjer je prvo ime svetovna podprvakinja Andreja Leški, glede na trenutno stanje na olimpijski lestvici pa bi ekipo zastopalo pet tekmovalcev. A lestvica bo odločilne spremembe doživela po aprilskem EP, predvsem pa majskem SP. V širšem krogu favoritov je tudi tekvondoist Patrik Divkovič.
Odprava s sončne strani Alp ima že potrjen nastop moške namiznoteniške reprezentance, s čimer sta si mesti na posamičnem turnirju priigrala tudi Darko Jorgić in verjetno Deni Kožul.
V plavanju so si normo na 4 x 100 m prosto priborile Neža Klančar, Janja Šegel, Katja Fain in Hana Sekuti, pri čemer ekipa poimensko ni potrjena, saj bo na igre odpotovala najhitrejša četverica. Nase je letos v Mariboru že opozorila Nika Fain. Moškim se obeta vsaj eno posebno povabilo, nanj pa po junijskem EP upa še kdo med Slovenci.
Gimnastika ima za zdaj v Parizu dve olimpijki: v ritmični gimnastiki je kvoto za Slovenijo priborila Jekaterina Vedenejeva, v ženski športni gimnastiki pa si je nastop na olimpijskem turnirju priborila Lucija Hribar.
Vrsta kandidatov na uvrstitev še upa. Boksarje zadnje kvalifikacije čakajo med 25. majem in 3. junijem, najbolj vroče slovensko ime za premierni nastop pa je Nejc Petrič. 
Preko svetovne lestvice se je na igre uvrstil Den Habjan Malavašič. Tudi strelci računajo na eno vabilo, za večino pa bo kvalifikacijsko sito EP maja v Osijeku. Bogate izkušnje ima strelec na glinaste golobe Boštjan Maček.
Merilo za neposredno uvrstitev na olimpijski turnir v tenisu je uvrstitev na olimpijski lestvici do 54. mesta, lahko tudi slabše, saj posamezno državo zastopajo največ po štirje igralci oziroma igralke, a bo morala  Tamara Zidanšek začeti nizati rezultate. Podoben je položaj v golfu in nekaterih drugih športih, kjer je uvrstitev dosegljiva le v teoriji.
Zadnja priložnost za nekdaj paradno slovensko veslanje bo maja v Luzernu.

Članki iz rubrike