elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 40 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 12:23:55

Zanimanje za organizacijo OI še nikoli ni bilo tako veliko

Profimedia
Kljub grožnjam zaradi podnebnih sprememb, dopinga s pomočjo umetne inteligence ali konkurence e-športa, je vodja Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach prepričan, da prihodnost športnega gibanja še nikoli ni bila tako svetla. Kot je dejal predsednik, se za kandidaturo olimpijskih iger leta 2036 poteguje dvomestno število držav.

Bach, 70-letni nemški sabljač, bedi nad olimpijskimi igrami že od leta 2013, ko je bilo zanimanje za organizacijo iger po večkratnih škandalih zaradi stroškov in korupcije skoraj na dnu. Manjša privlačnost iger je bila očitna v času kandidature za poletne igre 2024 in 2028, ko sta bila kandidata le dva, Pariz in Los Angeles, ki sta si razdelila ti tekmovanji.
Od takrat so bile igre leta 2032 dodeljene avstralskem Brisbanu, Bach pa je v petek na sedežu Moka v švicarski Lozani v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da se za igre 2036 poteguje dvomestno število držav: "Še nikoli nismo bili v tako ugodnem položaju. Še nikoli nismo bili priča tako velikemu zanimanju za organizacijo OI."
Igre leta 2036 bi tako lahko bile priložnost za Savdsko Arabijo, sicer tudi edino kandidatko za svetovno prvenstvo v nogometu 2034, Katar, Indonezijo in Indijo. "Do teh iger je še 12 let, zato je veliko prezgodaj, da bi komentiral kakršne koli interese," pa je na to temo dejal Bach.
Bach ponovno povečanje zanimanja za organizacijo iger pripisuje reformam, ki so bile izvedene pod njegovim vodstvom in so skušale odpraviti potratno porabo, zaradi katere je v preteklosti bankrotiralo več gostiteljskih mest. Namesto prevelikih in bleščečih novih stadionov in objektov, ki pozneje pogosto postanejo neuporabni, Mok spodbuja uporabo obstoječe ali začasne infrastrukture.
Na igrah v Parizu, ki se bodo začele 26. julija, bo približno 96 odstotkov športnih dogodkov potekalo na obstoječih ali začasnih lokacijah, v Los Angelesu 2028 bi ta številka morda že znašala sto odstotkov. "Pariz so prve igre, ki so od začetka do konca popolnoma v skladu z našimi reformami olimpijskega programa," je dodal Bach.
Kot priznava predsednik, je vse večji izziv tudi globalno segrevanje. To velja predvsem za zimske igre, ki so odvisne od snega, pa tudi za veliko večjo poletno različico iger. Potrdil je, da se bodo poletne igre morda morale preseliti iz tradicionalnega termina v juliju in avgustu v hladnejše jesenske mesece, kot na primer SP v nogometu leta 2022 v Katarju.
Bach je še poudaril pomen trenutne revolucije na področju umetne inteligence, zaradi katere je Mok prejšnji teden predstavil strategijo za uporabo računalniške tehnologije v pomoč športnikom. Dotaknil pa se je tudi vse večjega razvoja e-športa, zlasti med mladimi: "Mislim, da na OI ne boste videli e-športnih dogodkov. Morda pa boste kmalu videli lastne e-športne olimpijske igre."Ne skrbi ga varnost
Uvodna slovesnost poletnih olimpijskih iger bo letos prvič potekala izven olimpijskega stadiona - prireditelji iger v Parizu jo nameravajo izvesti na reki Seni, kar pri marsikom vzbuja pomisleke. Med njimi ni predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha, ki je prepričan, da bo šlo za nepozaben dogodek. Bach je v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP izrazil veliko zaupanje v delo francoskih varnostnih organov, ki je po njegovem mnenju zelo natančno in profesionalno.
Otvoritvena slovesnost bo potekala precej drugače kot doslej, saj ne bo vključevala tradicionalnega mimohoda reprezentanc, ki je v vseh dosedanjih izvedbah potekal na stadionu, temveč se bodo reprezentance s čolni spustile po reki Seni, na katere bregovih jih bo pozdravilo okrog 500.000 ljudi, ki bodo dogajanje lahko spremljali tudi iz sosednjih stavb.
Glede slovesnosti, ki bo potekala 26. julija, se sicer nenehno pojavljajo dvomi, da bi jo lahko preselili ali vsaj nekoliko spremenili oz. prilagodili njen scenarij. Kot najverjetnejša nadomestna lokacija se omenja stadion Stade de France, na kar je prejšnji teden namignil tudi francoski predsednik Emanuel Macron, a so organizatorji doslej vztrajali, da to zanje ne pride v poštev.
Temu je pritrdil tudi Thomas Bach. "Vsi so osredotočeni na to, da bo slovesnost na reki Seni, pri čemer imajo ves čas v mislih tudi alternativne scenarije," je povedal Bach.
Dotaknil se je tudi stanja duha, ki trenutno vlada v svetu, ki so ga v zadnjih letih prizadejale pandemija in vojni v Ukrajini ter Gazi. Ob tem si ni mogel izogniti kritikam, ki spremljajo tudi letošnje olimpijske igre.
"Naloga letošnjih olimpijskih iger je, da ponovno oživijo olimpijski duh. V kolikor se to ne bo zgodilo, bo to čez štiri leta precej težje. Menim, da so kritike odraz negotovih časov, v katerih živimo, zato je marsikdo zaskrbljen glede lastne prihodnosti. V tej luči je določene pomisleke in kritike vsekakor lažje razumeti," je za AFP sklenil Bach.

Članki iz rubrike