senecura-dom-starejših-občanov-pivka, postelja Svet24.si

Alarmantno stanje v domovih za starejše: ...

kučan-in-udba, igor-omerza, predstavitev-knjige Svet24.si

Foto: Na predstavitvi Omerzove knjige o Kučanu ...

Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje Necenzurirano

Zdravniške "dvoživke": zakaj ministrica ...

janez jansa sr (2) Reporter.si

Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz ...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

a.p Njena.si

Sumljivo: Algoritmi onemogočajo objave

doncic gobert Ekipa24.si

Da ne zna igrati obrambe?! Dončić je s to noro ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 63 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 13:29:19

Parižane pred olimpijskimi igrami skrbi predlog za delo od doma

Profimedia
Olimpijske igre s sabo prinašajo številna pričakovanja in tudi različne skrbi lokalnega prebivalstva.


Eno izmed njih po poročanju Guardiana vzbuja tudi predlog, da bi Parižani v času iger delo opravljali od doma. Za številne meščane ta predlog obuja spomine na čas pandemije novega koronavirusa.

Omenjeni ukrep so oblasti sprejele predvsem zato, da bi med igrami razbremenile javni potniški promet. Takšno ravnanje pa marsikoga spominja na dogajanje v času covida-19 in zato pri ljudeh vzbuja nelagodje. Posamezniki se celo bojijo, da bi oblasti v času iger s cest in ulic odstranile brezdomce, da ti ne bi skazili podobe mesta.

Politike medtem skrbijo napovedi nekaterih Parižanov, da bodo med igrami zapustili mesto ali oddajali stanovanja po zasoljenih cenah. Slednje so sicer poskočile tudi, ko gre za turistične nastanitve, saj naj bi cene prenočitev poletele v nebo. Turistični delavci v času iger pričakujejo 16 milijonov obiskovalcev, doslej pa so organizatorji prodali osem milijonov vstopnic za igre.Sive lase prirediteljem povzroča onesnaženost reke Sene, ki bo gostila tekmovanja v daljinskem plavanju in triatlonu. Francozi doslej še niso predstavili alternativne lokacije v primeru njene prevelike onesnaženosti, čeprav francoski predsednik Emmanuel Macron zatrjuje, da bo v njej plaval kar sam.

Težave povzroča tudi vzpenjajoča se skrajna desnica, ki jo skrbi interpretacija pesmi Edith Piaf na uvodni slovesnosti v Maliju rojene pevke Aye Nakamure. Po poročanju Guardiana obstaja še bojazen pred stavkami sindikatov in finančnimi preiskavami povezanimi s konflikti interesov in favoriziranjem ponudnikov.

Po drugi strani pa bodo OI v Parizu imele za polovico manjši ogljični odtis v primerjavi s prejšnjimi. Prednost je tudi dejstvo, da ni bilo treba zgraditi veliko infrastrukture, kar bo preprečilo njeno propadanje po koncu tekmovanj. "Za zdaj gre vse po načrtih in to je najbolj pomembno," je dejal predsednik organizacijskega odbora Tony Estanguet.

Članki iz rubrike