senecura-dom-starejših-občanov-pivka, postelja Svet24.si

Alarmantno stanje v domovih za starejše: ...

kučan-in-udba, igor-omerza, predstavitev-knjige Svet24.si

Foto: Na predstavitvi Omerzove knjige o Kučanu ...

1673451137-s2f18055-22-1673451096934 Necenzurirano

Zakaj Celjske mesnine v hrvaške roke? Ker je ...

janez jansa sr (2) Reporter.si

Janez Janša je glas za tranzicijsko levico: iz ...

pogacar 22 Ekipa24.si

Zmanjkuje mu prostora! Pogačar je enostavno ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 62 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 12:28:16

Zadržanost do denarja za atlete

Profimedia
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je izrazil dvom glede smotrnosti odločitve Svetovne atletike, da bo olimpijskim prvakom v Parizu izplačala denarne nagrade.

Po njegovem mnenju morajo mednarodne zveze predvsem zagotavljati solidarnost med članicami, olimpijske nagrade pa so v domeni nacionalnih olimpijskih komitejev. "Mednarodne zveze morajo vse svoje članice in njihove športnike obravnavati enako ter delati na tem, da uravnavajo razlike med bogatejšimi in revnejšimi," je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil Bach. Po drugi strani imajo nacionalni olimpijski komiteji možnost, da svoje športnike nagrajujejo za olimpijske dosežke, je dodal.

Bach se je ob tem pridružil nekaterim drugim organizacijam, ki ne odobravajo odločitve mednarodne atletske zveze. "Vsak steber olimpijske družine ima svojo vlogo," je dejal Bach, sicer olimpijski prvak v sabljanju iz leta 1976. "Pri tem je jasno, kakšna je vloga mednarodnih zvez in kakšna je vloga vsakega od nacionalnih olimpijskih komitejev," je dodal.

Svetovna atletika bo dobitnike zlatih olimpijskih medalj na poletnih igrah v Parizu nagradila s po 50.000 ameriškimi dolarji (47.000 evrov), je pred dvema tednoma sporočil Coe. Atletika bo s tem postala prvi šport, v katerem bo krovna mednarodna zveza izplačali denarne nagrade za olimpijske zlate kolajne.Ta odločitev je v športnem svetu sprožila mešane odzive. Pričakovano so jo pozdravili nekateri najboljši atleti, po drugi strani pa so kritična vodstva številnih drugih mednarodnih zvez.

Opozarjajo, da bo ta poteza pomenila zgolj še več denarja za najbogatejše v športnem svetu. Tako je tudi Združenje mednarodnih zvez za poletne olimpijske igre (ASOIF) v svojem sporočilu ocenilo, da korak Svetovne atletike "spodkopava olimpijske vrednote".

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (Uci) David Lappartient je med tistimi, ki so jasno izrazili svoje nezadovoljstvo. "Če bomo denar osredotočili le na vrhunske športnike, bo izginilo veliko drugih priložnosti za športnike po vsem svetu," je dejal Francoz.

Značke: pariz-2024, atletika

Članki iz rubrike