Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Robert Balantič
Robert Balantič
2 14.01.2021 11:18:28

Kaj se dogaja z 2. SNL? NEGOTOVOST, PARADOKSALNOST, BIZARNOST, zapečaten stadion in PET TEDNOV

Aleš Cipot
Kdaj se bodo nadaljevali boji za točke v drugem kakovostnem razredu tekmovanja?

Izvršni odbor NZS je na decembrski seji potrdil tekmovalni koledar za drugi del sezone v 1. SNL, 2. SNL in Pokalu Slovenije. Spomnimo, datum uvodnega spomladanskega prvenstvenega kroga med elito je 10. februar, za nadaljevanje drugoligaškega plesa je določen 21. februar, boj za pokalno lovoriko pa naj bi znova oživel 3. marca s prestavljenimi tekmami osmine finala, dva tedna pozneje so v urniku zapisane preizkušnje četrtfinala.


Optimistične napovedi se niso uresničile

'Vozni red' je bil kakopak sprejet ob upanju, da ga koronavirus ne more spremeniti oziroma da bodo covid-19 razmere pod nadzorom že v tolikšni meri, da se bomo vrnili v normalne okoliščine, toda tako optimistične napovedi se niso uresničile. Kljub cepivu epidemiološka slika še vedno ni obetavna, temu primerni so vladni ukrepi za zajezitev okužbe. Posledice so hude na vseh področjih, celo katastrofalne, o tem ni niti kančka dvoma. Mnogi si ne drznejo niti pomisliti, na kakšen način jih bo mogoče odpraviti, nogomet pri tem ni izjema. Na srečo ni povsem zamrl. Prvoligaški ples je vsem preglavicam navkljub ostal živ, spomladanski del prvenstva v ženski ligi je bil prav tako uspešno izpeljan po predvidenem načrtu. Kakopak pod strogimi covid-19 ukrepi, ob katerih tribune samevajo. Brez navijačev je najpomembnejša postranska stvar na svetu resda kot juha brez soli, a imamo vsaj juho.

Le 1. SNL in SŽNL

In čeprav se koronarazmere nikakor ne izboljšujejo do te mere, da bi bili lahko zadovoljni, tudi nadaljevanje sezone v najmočnejši moški in ženski konkurenci ne bi smelo biti vprašljivo, potem pa nastopi problem. Velik problem. Gromozanski! Vladni odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov namreč pravi, "da so treningi dovoljeni samo vrhunskim in poklicnim športnikom ter v starostnih kategorijah kadeti in mladinci za člane reprezentanc. V kolektivnih športnih panogah – hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in mali nogomet – je dovoljeno izvajanje tekmovanj na najvišji kakovostni ravni nacionalnega (1. slovenska liga), regionalnega (na primer alpska hokejska liga), mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja. To pomeni sodelovanje športnih klubov iz 1. slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah." Ali če poenostavimo, sta v tem trenutku mogoči le izvedbi 1. SNL in SŽNL, vsa ostala nogometna tekmovanja so 'na ledu'. Tudi prvenstvo v 2. SNL, čeprav je tudi v drugoligaškem tekmovanju nekaj profesionalnih ekip. Oziroma zasedb z igralci, ki imajo sklenjene profesionalne pogodbe, obenem zaradi tega prihaja do paradoksalnih in naravnost bizarnih primerov.

triglav dob mm
Martin Metelko

'Zapečaten' stadion

Pogled na najbolj svež seznam pogodb med igralci in klubi v 2. SNL tako razkriva, da je devet ekip takšnih, ki imajo v svojih vrstah profesionalca. Ti nogometaši bi potemtakem lahko trenirali, a kaj, ko imata denimo Bilje in Jadran Dekani le po enega takšnega, Fužinar dva, Krka štiri, Drava pet ... Precej več jih imajo Radomlje, Nafta, Rudar in Triglav, ki so se zatorej lahko lotili trenažnega procesa. Oziroma bi se ga lahko, toda Velenjčani so ne glede na to na prisilnem počitku, saj so jim pristojne mestne institucije 'zapečatile' stadion Ob jezeru in Almirju Sulejmanoviću ter njegovim varovancem 'na slepo' ne dovolijo, da bi lahko uporabljali vadbene površine.

Na voljo bodo imeli pet tednov

Medtem Lendavčani, Kranjčani in Radomljani lahko trenirajo, kar seveda predstavlja precejšnjo prednost pred tekmeci, in tudi zato se je zgodil sestanek predstavnikov drugoligaških klubov in NZS. Po nekaterih informacijah naj bi padla ideja, da do nadaljnjega naj ne bi trenirala nobena ekipa tako dolgo, dokler se ukrepi ne bi sprostili do te mere, da bi se lahko na igrišče podala vsa moštva. O tem, kdaj bi se to utegnilo zgoditi, lahko le ugibamo, a bojda je bolj ali manj jasno, da se bo prvenstvo nadaljevalo pet tednov za tem, ko bo lahko začelo trenirati vseh 16 zasedb v drugem kakovostnem razredu tekmovanja. V kakšni obliki, je odvisno od tega, kdaj se bodo boji za točke nadaljevali, pripravljenih je nekaj scenarijev.
Bodo takšen dogovor vsi spoštovali ali bomo poslej priče tudi takšnim in drugačnim skrivalnicam? Bržčas ne gre izključiti nobenega scenarija. To je navsezadnje mogoče sklepati tudi po tem, da imajo naftaši v soboto v knežjem mestu predvideno prijateljsko preizkušnjo z aktualnimi prvaki, hkrati najbrž ni odveč vprašanje, ali je takšen dogovor pošten do tistih, ki jim ukrepi omogočajo treninge in s profesionalnimi pogodbami kažejo svojo organiziranost, resnost ter tudi ambicioznost. Bi se res morali podrediti večini, ki si česa takšnega ne more privoščiti?

Izgubljena generacija

Vse preostale nižje lige so kajpada še veliko bolj 'zamrznjene' in vse več je takih, ki so skoraj prepričani, da na tej ravni nogometa bržkone ne bo še nekaj mesecev. Realisti napovedujejo, da bi bil ugoden scenarij že ta, če bi lahko začeli naslednjo sezono, prav posebna zgodba so seveda mlajše selekcije. Na stotine mlajših selekcij in na tisoče nadobudnih nogometašev. Mnogi med njimi so izgubili strast do najlepše igre in obupali, najbolj obetavni so stagnirali ali nazadovali in bodo potrebovali veliko časa, da bi se vrnili na želeno raven, korona bi utegnila ukrasti celotno generacijo fantov, ki so sanjali o uspešni karieri …

sulejmanovic
Jurij Kodrun

Članki iz rubrike