Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
28.01.2016 13:45:47
Deli članek:

Vid Belec odličen v dresu Carpija: Zanetti mi je segel v roko, to mi veliko pomeni

Reuters

Pred slabim letom dni je Vid Belec presenetljivo ostal brez kluba in bil sedem mesecev iz tekmovalnega ritma, a tudi med poletnim prestopnim rokom ni manjkalo veliko, da se njegov status ne bi spremenil. Toda v zadnjem hipu se je vendarle dogovoril za sodelovanje z novim italijanskim prvoligašem Carpijem, kjer si je izboril status prvega vratarja in postal nadvse pomemben člen ekipe.

Ob koncu tedna so bile v serie A na sporedu tekme 21. prvenstvenega kroga, ki je imel precej močan slovenski pridih. Josip Iličić je zablestel z mojstrovino iz prostega strela in Fiorentini odprl pot do domače zmage proti Torinu, Boštjan Cesar je na rimskem Olimpicu zadel za vodstvo Chieva, toda Lazio je na koncu vendarle slavili s 4:1, povrhu vsega si je kapetan naše izbrane vrste prislužil izključitev, na San Siru pa je v dresu Carpija navduševal Vid Belec.

RAD BI BRANIL V DOBREM KLUBU IN V DOBRI LIGI
Tudi Vid Belec je razkril, da ni nujno, da bo tudi v prihodnji sezoni branil mrežo Carpija, toda priljubljenega kluba ali lige, v kateri bi najraje nadaljeval kariero, nima. »Ne, nimam ne enega ne drugega. Rad bi branil v dobrem klubu v Evropi, ki se bori za lovorike. V prvenstvu, ki je na visoki ravni. Ne, država pri tem niti po naključju ni najbolj pomembna. Preprosto bi rad branil v dobrem klubu v dobri ligi.«  

Carpi je v obračunu z Interjem ostal neporažen, 25-letnemu čuvaju pripadajo največje zasluge za pomembno točko v boju za obstanek. Gostitelji so imeli kar nekaj priložnosti, a so bili v odločilnih trenutkih premalo zbrani in posledično natančni, v nekaj primerih se je izkazal nekdanji član nerazzurrov.

Izpostaviti velja zlasti 82. minuto, ko mu je uspelo nekaj skoraj neverjetnega. Najprej je ukrotil strel Felipeja Mela, ki ga je s približno šestih metrov povsem neoviran skušal ukaniti z glavo, nakar je do odbitka prišel Rodrigo Palacio in sprožil iz bližine, domači navijači so se že veselili gola, ampak prezgodaj.

Vid Belec se je izjemno odzval in žogi preprečil pot v mrežo, v sodniškem dodatku so soigralci na nasprotni strani še dodatno oplemenitili njegove obrambe, Kevin Lasagna je poskrbel za presenetljivih končnih 1:1. Kako odlično je Mariborčan opravil svoje delo, vsekakor razkriva podatek, da so mu v La Gazzetti dello Sport namenili oceno 7,5.

Profimedia

SAJ JE BIL ŽE ČAS, MAR NE?
"Ni bilo slabo in ni bilo lahko. Pa saj je že bil čas, da nekaj naredim, mar ne?" se je pred dopoldanskim treningom nasmejal nedeljski junak na stadionu Giuseppe Meazza. Vrnil se je domov, braniti proti svojemu nekdanjemu klubu je bilo bržčas nekaj posebnega. "Ko se tekma začne, na vse skupaj pozabiš, prizadevaš si biti osredotočen zgolj in samo na dogajanja na igralni površini. Ampak priznam, da so bili občutki v pričakovanju dvoboja vsaj nekoliko drugačni, kot so običajno. Da, zame je bila posebna tekma, vedno se je lepo vrniti na San Siro. Ker sem bil vrsto let član Interja, sem si kakopak nadvse želel zapustiti čim boljši vtis. Upam, da mi je uspelo."

V šestih klubskih barvah 
Vid Belec spada v skupino igralcev na sončni strani Alp, ki so se zelo mladi napotili v tujino. Že pred osmimi leti se je odločil zapustiti Maribor, iz Ljudskega vrta se je preselil k Interju, katerega član je bil vse do lanskega poletja. Najprej v mlajših selekcijah do mlade ekipe oziroma primevere, nakar je postal del članske zasedbe. Pohvali se lahko, da je sodeloval tudi z Josejem Mourinhem, toda prave priložnost ob Juliu Cesarju ni bilo mogoče pričakovati, zato so ga nerazzurri pošiljali na posode. Branil je za Crotone, Olhanense in Konyaspor, poleti pa je z Interjem vendarle prekinil pogodbo in brez "varstva" italijanskega velikana prestopil v Carpi, ki je torej njegov šesti klub v dozdajšnji karieri.

S HANDANOVIĆEM SVA V STIKIH
Domačo mrežo je kakopak branil Samir Handanović, slovenska vratarja sta se po tekmi najbrž zapletla v daljši pogovor. "Seveda sva izmenjala nekaj besed, a pretirano veliko časa nisva imela. Sarma je moral na doping kontrolo, ko je končal to obveznost, smo že zapustili stadion in se napotili proti domu. Toda sicer sva v stikih, slišiva se dokaj pogosto," je razkril Vid Belec in dodal, da je v slačilnici črno-modrih v dokaj tesnih stikih ostal tudi s Juanom Jesusom.

Po zgolj remiju v domačem taboru razočaranja kajpada niso skrivali, zato je slovenskemu vratarju morda kdo tudi pozabil seči v roko. "Čestital mi je Javier Zanetti, stisk roke z njim mi je veliko pomenil. Drugi so pobegnili," je povedal pomembni člen Carpija, pri katerem smo preverili, ali se je legendarni Argentinec, ki zdaj opravlja naloge podpredsednika, v zadnjih letih mogoče naposled kaj spremenil, ali je njegov videz še vedno mladostniški?

"Takšen je, kot je od nekdaj. On se ne spreminja," se je nasmejal Vid Belec, ki ima s Carpijem sklenjeno pogodbo do konca sezone: "Z možnostjo podaljšanja sodelovanja za dodatni dve leti, toda s tem, kaj se bo dogajalo poleti, se v tem trenutku zares nočem obremenjevati. Sem v drugem filmu. Razmišljam le o tem, da bi čim bolje treniral in branil. Da bi prispeval kar se da velik delež k želenim dosežkom ekipe. Verjamem, da smo sposobni ohraniti prvoligaški status, ob takšnem scenariju bi bile možnosti, da bi ostal pri Carpiju, gotovo precej večje. Ne bi rad več branil v drugi ligi, res ne, kar sem povedal tudi ob prihodu v klub." 

JUVENTUS JE V PREDNOSTI
Pogled na lestvico ni obetaven. Carpi je s štirimi zmagami, šestimi neodločenimi izidi in enajstimi porazi na 18. mestu na lestvici, Sampdoria ima na rešilnem 17. pet točk več. "V soboto nas čaka domači dvoboj s Palermom, ki je izjemno pomemben. Preprosto moramo zmagati, kaj drugega niti po naključju ne pride v poštev. Ves izkupiček je nujno zlo. Tudi ali zlasti zato, ker nas nato čaka peklenski ritem tekem. Najprej zaporedni gostovanji pri Fiorentini in Napoliju, nato nas na domačem stadionu v Modeni čaka dvoboj z Romo. To bo treba nekako preživeti."

Reuters

Na vrhu lestvice je Napoli, ki ima dve točki naskoka pred staro damo, Fiorentina in Inter za vrhom zaostajata za šest. Boj za naslov prvaka bo zanimiv, obeta se dvoboj za lovoriko. "Prednost bi dal Juventusu. Napoli je v dobrem nizu, ima odlično ekipo, vendar menim, da je preveč odvisna od Gonzala Higuaina. Kaj pa, ko ne bo v želeni formi? Neapelj je hkrati okolje, v katerem so čustva zelo izrazita. V obe smeri se dogajajo ekstremi. Zdaj je vse super in čudovito, ko so rezultati slabši, se stanje duha lahko zelo hitro spremeni, kar seveda v veliki meri vpliva na moštvo. Mislim, da ima Juve močnejšo, kakovostnejšo zasedbo, poleg tega je navajen biti v takšnem položaju, navajen je osvajati lovorike."

Carpi? Prijetno mestece 
Nogometaši Carpija tekmecev v serie A ne morejo gostiti na svojem stadionu, ker ta ne zadostuje merilom, ki so potrebni za dvoboj na tako visoki ravni, domačini so v bližnji Modeni. "Vadimo doma, v Modeni, ki je oddaljena le nekaj več kot 15 kilometrov, igramo le tekme. Tam treninga še nismo opravili," je dejal Vid Belec, ki se je v majhnem mestu v Reggio Emilii, ki ima okrog 70 tisoč prebivalcev, skupaj z družino dobro znašel: "Da, gre za prijetno in zelo mirno mesto, kar mi ustreza. Imamo dve ali tri dobre restavracije, trgovsko središče in to je to. In dovolj."

RAD BI BIL DEL IZBRANE VRSTE
V preteklem obdobju je naš sogovornik izgubil reprezentančni status, odlične obrambe na italijanskem prvoligaškem prizorišču bi utegnile prepričati Srečka Katanca, da ga vnovič uvrsti na svoj seznam. "Počakajmo na naslednjo reprezentančno akcijo in potem bomo videli, kako in kaj. Če bom morda med selektorjevimi izbranci, se bom seveda z veseljem odzval, če ne, se bom še naprej trudil, da bi branil čim bolje. Popolnoma jasno pa je, da upam, da bom zraven. Za to delam, za to se trudim," pravi Vid Belec.

Uvodno letošnje dejanje izbrano vrsto čaka 23. marca, ko se bo na Bonifiki v prijateljski tekmi pomerila z Makedonijo. "Nazadnje sem bil doma za božič, med novoletnimi prazniki smo že nadaljevali treninge. Časa, da bi vmes še kaj 'skočil' domov, preprosto ni, a verjamem, da se bom marca spet lahko vrnil v Slovenijo." 

Mariborčan svojih želja torej razumljivo ne skriva, pričakovanje marčevskega seznama pa bo gotovo zanimivo tudi ali predvsem zaradi tega, ali bo na njem še naprej tudi Samir Handanović. Ljubljančan je po povratnem obračunu dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Ukrajini v tako imenovani mešani coni sporočil, da je bila to njegova zadnja tekma v dresu s slovenskim grbom, toda uradne potrditve o tem za zdaj še ni bilo. Morda ve kaj več vratar Carpija? "Resda se slišiva, toda o tem se zares nisva pogovarjala. O tem ga nisem spraševal. Prisežem, da ga nisem. To je njegova stvar, njegova odločitev in nisem niti pomislil, da bi se na kakršenkoli način vtikal v to," se je odzval Vid Belec.

Avgustovska drama s srečnim koncem

Vid Belec je sicer vrste Carpija okrepil po sedemmesečnem prisilnem počitku, potem ko je zadnji dan lanskega zimskega prestopnega roka kar čez noč presenetljivo prekinil sodelovanje s turškim prvoligašem Konyasporjem. Vmes se je govorilo o tem, da bi utegnil kariero nadaljevati v Združenih državah Amerike, toda z odhodom čez lužo naposled ni bilo nič, prav tako vse do vročega poletja ni dobil novega delodajalca. "Razpletlo se je tako, da sem ostal v Mariboru in v vsem tem času skušal ohranjati želeno raven pripravljenosti. Trudil sem se po najboljših močeh. Res sem dobro treniral, na pomoč mi je priskočil tudi italijanski trener, s katerim sva v preteklosti že sodelovala. Je pa jasno, da sem pogrešal ekipo, da sem pogrešal tekme. Ne, ni bilo lahko, a drugega, kot se s tem sprijazniti, mi ni preostalo." 

Prava mala drama je potekala tudi v poletnem prestopnem roku. Resda se je začelo šušljati o tem, da bi lahko okrepil Carpi, toda dejstvo je, da je bil še v zgodnjih večernih urah 31. avgusta še vedno brez kluba. "Takšen položaj razumljivo ni bil prijeten. Bilo je kar nekaj kombinacij, kako bi se vse skupaj razpletlo. Čakanje ni bilo lahko, nikakor ne. Da, seveda sem bil živčen, to je bržčas nekaj povsem razumljivega. Kdo pa ne bi bil? Ampak na koncu se je na srečo vse razpletlo na najboljši mogoči način. Tako kot sem si lahko le želel, zato sem danes zelo zadovoljen in miren."