Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
žv
žv
14.11.2015 14:46:40
Deli članek:

Zlatan riše nogometni zemljevid

Reuters

Zanimanje slovenske nogometne javnosti bo seveda usmerjeno v Areno Lviv, kjer se bo izbrana vrsta pod taktirko Srečka Katanca pomerila z Ukrajino.

Današnji dan pa bo poseben tudi za dve skandinavski reprezentanci, ki se bosta za preboj na Euro 2016 pomerili v Solni.

Glavna zgodba švedske in danske reprezentance je seveda povezana z obema zvezdnikoma v napadu. Na eni strani se bo nasproti skandinavskim tekmecem postavil strahospoštovanja vredni Zlatan Ibrahimović, na drugi pa mu bo vsaj ob obeh piskih sodnika na začetku v oči zrla legenda Nicklas Bendtner.

NAJPREJ ENO, NATO DRUGO
Legenda? Seveda gre zgolj za šaljivo potegavščino, ki se že vrsto let pojavlja skoraj dnevno na spletnih portalih z bolj smešno nogometno tematiko. Medtem ko je na teh portalih mogoče opaziti velikega Danca, ki pozira z zlato žogo, kopačko in še čim, si je Zlatan ustvaril pravi mali nogometni imperij. Samozavestni štiriintridesetletni Šved trdi, da je z njegovo pomočjo nogomet v državah, kjer je brcal okroglo usnje, pridobil veljavo.

"Zelo si želim igrati na evropskem prvenstvu v Franciji," je najprej povedal Ibrahimović in nadaljeval: "V tej deželi igram že štiri leta. Najprej sem na svetovni nogometni zemljevid spravil Švedsko, zdaj pa mi je to uspelo še s Francijo." V svojem slogu kot vedno, a eden najboljših nogometašev na svetu ima v svojem udejstvovanju vseeno eno črno piko, in sicer proslavljanje kakšnega odmevnega dosežka na mednarodnem odru.

DVE ČRNI PIKI
Če je svojo Švedsko in Francijo že spravil na zemljevid, bi ju lahko čez nekaj dni združil v eno z uspešno opravljenimi dodatnimi kvalifikacijami, ki bi lahko bile za njegovo kariero prelomne. Nikoli ni skrival dejstva, da se mu čas na nogometnih zelenicah izteka.

V zadnjih dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji je moral premoč priznati svojemu zvezdniškemu kolegu Cristianu Ronaldu v dresu Portugalske in že takrat je najbrž – pri visokoraslem Švedu nikoli ne moremo zares vedeti – postalo jasno, da tretjega svetovnega prvenstva v karieri (po letih 2002 in 2006) ne bo videl. Zdaj pa se je znašel na prelomnici, na kateri bi ga morebiten neuspeh proti sosedom iz Danske stal še verjetno zadnjega velikega tekmovanja v karieri.

Tega se zelo dobro zaveda. "Bom končal reprezentančno kariero po teh dodatnih kvalifikacijah? Kdo ve, bomo videli. Če me to sprašujete zdaj, bi rekel ne. Morda pa bom moral po teh dveh tekmah spremeniti mnenje," je povedal zvezdnik Paris Saint-Germaina, ki, ko že govorimo o črnih pikah, še nikoli ni zadel proti južnim sosedom. Toda tudi to ga kot velikega zvezdnika niti malo ne skrbi. "To ne pomeni nič. Če si bomo ustvarili dovolj priložnosti, se bodo tudi zadetki pojavili," je končal Ibrahimović, ki bo na domačem terenu skušal svoji izbrani vrsti priigrati prednost pred povratno tekmo v Københavnu.

ZVEZDA ALI "ZVEZDA"
Obe ekipi sta v prvem delu kvalifikacij zasedli tretje mesto v svojih skupinah, a nekoliko bolj so svoje navijače razočarali Danci. Ti so v skupini I morali priznati premoč Albancem, ki so se neposredno uvrstili na Euro, medtem pa morajo danski nogometaši v boj z gorečimi tekmeci s severa.

Glavna nevarnost ne bo prežala od spletnega zvezdnika Bendtnerja, ampak od Christiana Eriksena, ki je motor moštva pod vodstvom Mortena Olsena. V Solni bo slabo uro po prvem obračunu Ukrajine in Slovenije še kako vroče, vseeno pa se zdi, da bi lahko bili ti dve tekmi jeseni in posledično preživljanje poletja v njemu domači Franciji labodji spev velikega Zlatana. Če ga le ne bo s kakšno novo domislico presenetil Bendtner.